Закарпатське диво! Ми знайшли у селі 11 км європейської дороги

Велика Паладь – угорськомовне село за 35 км від Виноградова, розташоване неподалік від місця сходження кордонів Угорщини, Румунії та України. Саме туди й відправився журналіст газети «Неділя Закарпатські новини» варити леквар.

Оскільки нашою відправною точкою було селище Вилок, то їдемо в пункт призначення через Петрово. Абияк залатані ями на повороті у Велику Паладь переходять у по-європейськи якісну дорогу із розміткою та впорядкованим узбіччям.

-Торік весною тут не можна було проїхати, суцільні ями, – пригадує двоюрідна сестра Люба, яка і за водія, і, як згодом з’ясується, за вкрай необхідного мені перекладача.

Розповідає, що ремонт дороги – це ключова вимога угорської сторони у питанні створення КПП «Велика Паладь – Нодьгодош». Розмови про відкриття тут нового пункту пропуску точаться вже з десяток років. Місцеві навіть мітинг влаштовували, аби пришвидшити цей процес. Врешті-решт уряди двох країн домовилися, що прикордонну інфраструктуру зведуть на угорській стороні, натомість українці повинні були зробити хорошу дорогу. Обидві сторони свої вимоги виконали. Однак питання із новим КПП залишається відкритим: його обіцяли запустити і рік тому, і півроку тому, остання дата – цьогоріч влітку. Літо закінчується, однак пункт пропуску так і не відкрили.

Тим не менше, місцеві мешканці позитивні моменти від чиновницьких угод вже відчули. По-перше, це 11,5 км відмінного автошляху. Як на мене, одного з кращих у Закарпатті. Асфальт тут не зійшов з першим снігом і його не змило потужними дощами, котрі цього літа не рідкість. По-друге, це переобладнані в’їзди в двори і облаштовані тротуари. Не інакше, як «великопаладівське диво».  І прикрашає все це старовинна реформаторська церква, яка вже 105 років височіє в центрі села. За сотню метрів від неї живе родина Калманів, яка і запросила взяти участь у приготуванні традиційної угорської страви – леквару.

Які секрети розкрили газеті «Неділя Закарпатські новини» великопаладівські ґаздині? Читайте у свіжому номері газети за 10 серпня.

zakarpatpost.net