Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 8 серпня

День на Закарпатті був багатим на події.

Як повідомила газеті «Неділя Закарпатські новини» головний спеціаліст відділу державної реєстрації актів цивільного стану Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області Ольга Ярема, в Ужгороді нині справжній весільний бум.

На рушничок щастя протягом дня повинні стати 24 пари.

Чому кожна ужгородська родина – це справжня домашня війна

Такий же пік весільної активності очікується іще на дві дати, які вважаються магічними, оскільки в них присутній символ нескінченості – вісімка. Отже на 18 серпня подано вражаючу для Ужгорода кількість заяв – аж 57, а на 38 серпня – трохи менше – 27.

Чому саме вісім? Як переконують астрологи, ця цифра  у перевернутому вигляді є знаком нескінченності. А через це укладені в такі дні шлюби обіцяють вічну любов, гармонію та подружню вірність.

Лідер Федерації скаутів «Галицька Русь» Кирило Арбатов був знайдений мертвим в одному з сіл Рахівського району Закарпатської області України. Учора мав відбутися похорон.

Про це «ПолітНавігатору» розповів колишній лідер “Русского движения на Украине”, який тепер перебуває у Росії, Олександр Свистунов, пише Закарпаття онлайн.

“Є версія, що він повісився, але це – версія. Версій дуже багато. Ніхто нічого толком не знає”, – сказав Свистунов.

Зараз на ринках області дуже велике розмаїття городини, окремі сорти овочів дійсно вражають своєю незвичністю. Проте закарпатці люблять експериментувати і сміливо вирощують нові для нашого краю культури.

Наприклад, баклажани. У нас вони дуже популярні. Як раніше писала закарпатська кулінарна газета «Домашня кулінарія» їх смажать, додають до лечо, з них готують тещин язик, баклажанну ікру, їх маринують, їдять сирими. Тож і не дивно, що городники пропонують усе нові й нові сорти цих рослин – і білі, і круглі, і смугасті, і зі смаком грибів.

А цими днями на ринку на Корятовича в Ужгороді з’явилися досить цікаві довжелезні баклажани. Вони тонші за банани, але мають більшу довжину. Продавець переконував, що готувати їх дуже просто – достатньо розрізати навпіл, посолити, поперчити і засмажити на пательні в олії. Це – східний сорт, який має назву «Меч самурая». Він надзвичайно стійкий до температурних перепадів, не боїться шкідників, зокрема, від колорадських жуків і дає високі врожаї. Загалом довгих сортів у нас з’явилося вже декілька.

Зараз на Закарпатті дуже модно мати вдома штучну водойму. Як правило, багато хто «заселяє» її не рибами, а квітами. І найпопулярнішим є лотос. Ще б пак! Священна квітка багатьох народів справді викликає захват!

В Індії зображення лотоса всюди – і у храмах, і на вбранні жінок, і на картинах. Вважається, що навіть якщо квітку намалювати, вона буде наділеною цілющими якостями і даруватиме просвітління.

Крім того, сама рослина також лікарська, а її корінь є делікатесом в японській, тайській і китайській кухні. Його вживають у вигляді салатів, смажать, тушкують, використовують для прикрашання страв. Та лотос і інші водяні рослини зараз цвітуть у нашому краї і в природних умовах. Їх можна пробачити і на озерах, і на нешвидких річках.

У ніч із 7 на 8 серпня цього року відбулась експериментальна поїздка двосисистемного швидкісного електропоїзда ЕКр1 «Тарпан» виробництва ПАТ «Крюківсьбкий вагонобудівний завод» («КВБЗ») на дільниці Львів – Лавочне – Мукачево – Ужгород. Рейси за цим маршрутом та зворотно пасажирський поїзд здійснив із метою визначення можливості курсування на цій дільниці, зокрема для підтвердження динамічних характеристик рухомого складу, визначення максимальних швидкостей руху тощо.  Про це повідомляє Медіацентр Укразалізниці.

Участь в експериментальній поїздці потяга ЕКр1 взяли представники філії «Українська залізнична швидкісна компанія», заводу-виробника, фахівці відповідних департаментів ПАТ «Укрзалізниця» та господарств регіональної філії «Львівська залізниця».

Владислав із села Тур’ї Ремети Перечинського району не лише добрий ґазда, але й прекрасний винахідник. Чоловік використовує звичну для Закарпаття городню рослину як лише можна, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Він добре знається на тонкощах вирощування часнику і залюбки розповідає про своє заняття.

«На Перечинщині не використовують ніяких пестицидів. Ми вирощуємо все натуральне. Бур’ян не вбиваємо за допомогою хімії. Наш спосіб – це Іван, Марія і Петро. Тобто прополюємо бур’ян руками, – ділиться думками з журналістом газети «Неділя Закарпатські новини» підприємець.

Три гектари землі в нього засаджені лише часником.

Прокуратурою Закарпатської  області скеровано до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні стосовно керівника управління майном міста Департаменту міського господарства Ужгородської міської ради, яка зловживаючи довірою ужгородця, вирішила заволодіти його грошовими коштами. Про це повідомляє прес-служба прокуратури Закарпатської області.

В ході досудового розслідування встановлено, що чиновниця, достовірно знаючи, що порядок передачі комунального майна, яке мав намір орендувати ужгородець відбувається на конкурсній основі, а його  подальша приватизація – на підставі відповідного рішення сесії міськради, переконала закарпатця, що для отримання в оренду та власність комунальних нежитлових приміщень, останньому необхідно сплатити їй 1000 дол США.

 

zakarpatpost.net