Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 9 серпня

День на Закарпатті був багатим на події.

Протягом десятиліть Боздоський парк, головне місце відпочинку ужгородців, занепадав.

Приведеними до ладу були лише ділянки біля приватних майданчиків.

Однак нещодавно там активно закипіла робота. Наразі встановлюють нові лавиці та смітники, асфальтують з’їзди із понтонного мосту, що веде до парку.

Також там вирівнюють доріжки, підсипають їх щебнем.

Газета «Неділя Закарпатські новини» започатковує нову рубрику «Я#успіх», де будемо знайомити закарпатців із людьми, які досягли в житті успіху і можуть поділитися досвідом, які здатні надихати інших, вміють долати труднощі і втілювати в життя вражаючі ідеї.

Починаємо серію публікацій із розповіді про відомого кондитера Валентина Штефаньо.

Уже 8 років Ужгород уявити без торту «Ужгород» практично неможливо.  Це бренд, відомий не тільки закарпатцям, але кожному, хто хоча б раз побував у нашому краї або скуштував кондитерський шедевр, привезений зі столиці Закарпаття рідними, друзями, знайомими. І автором цього дива є ужгородець Валентин Штефаньо, який придумав разом із сестрою Валентиною унікальний рецепт, завдяки якому і народився торт.

За словами координатора проекту з протидії торгівлі людьми благодійного фонду “Карітас Харків” Ігоря Тридуби, нелегальне працевлаштування є надзвичайно ризикованим кроком. Про це повідомляє “5 канал” у програмі розслідувань “Особливий погляд”.

“Якщо ви не маєте трудового договору і погодилися на одну роботу – за кінцевим результатом ви можете отримати щось інше: у вас вилучають документи, обмежують у доступі до медикаментів, їжі, води, обмежують пересування, зв’язок з оточуючими, з рідними, близькими. То ми можемо сказати, що це була торгівля людьми, сучасне рабство”, – заявив фахівець.

У 2017р. середня очікувана тривалість життя при народженні у чоловіків була меншою від тривалості життя жінок і склала 67,38 року (для жінок – 75,13 року).

Про це повідомила начальник відділу аналізу даних демографічної та соціальної статистики Головного управління статистики Наталія Яцкулич.

Чисельність чоловіків в області, за оцінкою, станом на 1 січня 2018р. становила 604,4 тис. осіб, або 48,0% від загальної кількості наявного населення.

Дослідник минувшини Йосип Кобаль здійснив цікавий екскурс у минуле і з’ясував просто унікальні факти. У книжці “Ужгород відомий і не відмовий” він розповів про те, що перша в місті зупинка транспорту була на площі Корятовича, яка в ті часи називалася Ринковою ще більше ніж 200 років тому. Щоправда, слугувала вона стоянкою не для автомобілів, а  для  фіакірів, оскільки тоді маршрутками та таксі слугували кінні екіпажі. Поруч, до речі, знаходився колодязь із водою, якою постійно змивали площу, щоб не було відповідного запаху від тварин. І мили тоді місто набагато частіше, ніж зараз.

Тим не менше, ужгородці, що  жили неподалік, все одно постійно скаржилися місцевій владі на бруд та сморід. Особливо багато непотребу залишали по собі торговці після ярмарків.

Невже менталітет закарпатців за кілька століть  не змінився зовсім? Крім того, у 1861 році  так  само як і тепер у місті було багато безпритульних собак.

Закарпатець Юрій Федака з села Кальник, що під Мукачевом, теж встановив своєрідний кардіологічний рекорд. У чоловіка 68 разів зупинялося серце.

Про нього начувані місцеві лікарі, але от рекорд по зупинці серця так і не зафіксували. До пенсії Юрій Федака працював водієм в міліції. Згадує, що в 90-ті роки багато довелося начутися, а ще більше побачити. Через це у чоловіка розвинувся стрес і пропав сон. Одного разу він відчув гострий біль під лопаткою – кардіограма показала перенесений інфаркт. Тоді чоловіка поклали в лікарню.

“Вперше моє серце зупинилося 2 квітня 1996 року. Пам’ятаю, як потрапив у світлий тунель і вийшов у поле з сліпучо зеленою травою. Тіло огорнула така легкість і блаженство, що не передати “, – згадує Федака.

Мистецтвознавець, художник, науковець, педагог – усі ці професії поєдналися в одній людині. Навіть сама оселя ужгородського митця Романа Пилипа схожа на музей мистецтва, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

У майстерні художника кожна річ знайшла своє місце: це і старовинні писанки, унікальний вишиваний одяг сторічної давнини, колекції закарпатської вишивки, бабусині ліжники, наукова бібліотека з історії мистецтва та до сьогодення, мольберт, фарби, пензлики, живописні роботи… Кожен куточок майстерні насичений творчістю. Про науково-дослідницьку роботу у царині народного мистецтва, організацію виставок та майстер-класів, про реставрацію стародавніх писанок та подорожі по Закарпаттю – газеті «Неділя Закарпатські новини» із захопленням розповів талановитий ужгородський художник Роман Пилип.

zakarpatpost.net