На що вистачить закарпатцям нової “мінімалки”

Підвищення мінімальної зарплати в 2,3 раза вже давно з’їла інфляція

Влада обіцяє найближчими місяцями нове підвищення мінзарплати – вже третє з кінця січня 2017 року. Втім, як підрахувала “Сегодня”, на одну мінзарплату зараз можна купити менше, ніж півтора роки тому. Експерти кажуть, що якщо буде нове зростання мінімальних заробітків в найближчі місяць-два, то воно перекриє підвищення цін, але знову не більше ніж до кінця року, пише Сегодня.

2_35

Цифри

Нагадаємо, мінзарплата подвоїлася за рішенням Кабміну з 1 січня 2017 р. до 3200 грн на місяць, з 1 січня 2018 року її збільшили ще на 523 грн, до 3723 грн (+16% при інфляції за 2017 рік у 13,7%).

При цьому обидва рази підняли не оклади, а загальну суму виплат працівникові, включаючи надбавки, премії тощо. За перше півріччя нинішнього року інфляція, за розрахунками Держслужби статистики, становила ще 4,4%, перекривши зростання мінзарплати, бо в сумі все в середньому подорожчало більш ніж на 18%. Але низка товарів подорожчали ще більше (див. інфографіку): м’ясо – на 27%, чорний хліб – на 24%. У той же час вартість палива “в мінзарплаті” зросла всього на 7%, а ціна горілки не змінилася – і 1,5 року тому, і зараз пляшка 0,5 л обійдеться в 2% від мінімального заробітку, незважаючи на те, що в січні пляшка коштувала трохи менше 70 грн, а зараз майже 82 грн.

Експерти

Економісти кажуть, що мінзарплату у нас, за статистикою, отримують лише близько 5% працівників, тому зростання їхніх доходів мало впливає на підвищення цін, насамперед на продринку.

“Вартість продуктів збільшується через випереджальне зростання середніх по країні зарплат, які за 1,5 року зросли більш ніж на 40%, а ціни на їжу за цей час піднялися всього на 25%, – роз’яснив нам президент Украналітцентру Олександр Охріменко. – Тому зрозуміло, чому люди з мінімальними доходами стали за 1,5 року біднішими. Ця тенденція триватиме і в майбутньому, оскільки економічних передумов для значного зростання мінзарплати немає, тільки політичні, пов’язані з виборами”.

Директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко не очікує підвищення мінзарплати раніше 1 січня 2019 року, незважаючи на обіцянки влади підняти їх восени, оскільки потрібні гроші на заплановане підвищення соцстандартів в грудні. А ось ціни на основні продукти, за його оцінкою, до кінця року зростуть ще на 8-10%.

Зростання до 4100 грн: чого очікувати

Експерти прогнозують інфляцію 2018 року близько 15%, в тому числі з м’яса до 10%, з молока і хліба до 5%. Тобто кг м’яса може цього року подорожчати більш ніж на 10 грн, літр молока – на 1-1,2 грн, буханець хліба на 70-80 коп. Також у вересні знову може подорожчати спиртне на 12-20%, пляшка горілки коштуватиме близько 90 грн. Якщо мінзарплату піднімуть з вересня-жовтня на 10% (до 4100 грн), то на неї можна буде купити більше товарів, але все одно це не перекриє купівельну спроможність мінімалки в січні 2017-го. Наприклад, щодо м’яса вона збережеться на нинішньому рівні (32 кг м’яса на зарплату). Щоб досягти за рівень січня 2017 р. (44 кг м’яса на мінзарплату), її треба буде підвищити до 5000 грн, що навряд чи зараз реально.

zakarpatpost.net