Як соняшник допоміг закарпатці зцілитися

Соняшник допоміг мені позбутися каменів у нирках і нормалізувати тиск

Мені 62 роки. Живу у місті Виноградів на Закарпатті. Маю кілька соток землі, де окрім городини вирощую рослини, які використовую з лікувальною метою – обліпиху, мелісу, перцеву м’яту, календулу, пише постійна читачка газети «Поради здоров’я».

Зараз, наприклад, квітне календула. Я збираю квіти, висушую і зберігаю до наступного літа. Готую з неї мазь на свинячому жирі для лікування ран, подряпин.

Вже заготовила листя меліси. Сушу у затемненому провітрюваному приміщенні, зберігаю в скляній банці. З меліси готую чай, який вживаю при неприємних відчуттях в шлунку і при головному болю.

Але читачам газети «Поради ЗДОРОВ’Я» хочу розповісти про улюблену рослину, яку вирощую щороку вже майже тридцять років. Це – звичайний соняшник. Він не тільки є окрасою нашого квітника, але й надійним помічником при лікуванні багатьох захворювань.

У мене були камені в нирках і в сечовому міхурі. А позбулася них я дуже легко – саме за допомогою коріння соняшника. Багато років заготовляла коріння рослини після дозрівання. А якось вичитала в газеті, що найбільш цілющі властивості корінь зберігає тоді, якщо його висмикувати з землі з 15 по 20 вересня з 17 до 19 годин. І ще: жодні частини соняшника не можна збирати з 5 по 8 число кожного місяця. Правда це чи ні – не знаю, але намагаюся заготовляти коріння саме в цей період.

Але повернемося до приготування відвару. Корені слід подрібнити до 1-1,5 см і підсушити. Стакан коренів всипати в емальовану каструлю, залити трьома літрами води, довести до кипіння і кип’ятити на слабкому вогні 3 хвилини. Настояти і щодня вранці натщесерце випивати по склянці настою. Після того як весь настій випито, знову треба залити коріння соняшнику, що залишилися в каструлі, 3 л води і також проварити їх на слабкому вогні, але вже 10 хвилин. Коли випито і цей відвар, ще раз залити коріння трьома літрами і проварити 15 хвилин. Після прийому цих трьох відварів камені перетворюються на пісок і виходять разом із сечею.

А торік знайома на ринку сказала, що нормалізувала тиск відваром із насіння соняшнику. Поділилася рецептом. Я вдома приготувала цілющий напій. Для нього потрібні півлітрова банка сирого насіння соняшника (обов’язково з лушпинням!) і 2 літри холодної некип’яченої води. Всипаємо в каструлю насіння і заливаємо водою. Ставимо каструльку на вогонь і доводимо до кипіння. Після закипання зменшуємо вогонь і кип’ятимо відвар на повільному вогні протягом двох годин. Потім даємо відвару охолонути, проціджуємо. Пити відвар, розділивши його на три прийоми протягом дня. Починати слід із невеликих порцій, по 3 ст. ложки за один прийом, потім можна збільшити дозу прийому, але не більше ніж 100-120 мл на день. Курс прийому – 2 тижні. Потім треба зробити перерву на 5 днів. Після перерви – знову повторити двотижневий курс. Пити відвар треба до тих пір, поки тиск не нормалізується.

Цього року порадила цей рецепт своїй сусідці. Вчора вона мені каже: приймає відвар другий курс, спостерігає позитивний ефект, поступово забуває про тонометр, стан помітно покращився. Тож у кого є проблема з тиском – раджу скористатися допомогою такого універсального лікаря як соняшник.

Спасибі, всім доброго здоров’я!

Ганна ГАЛ, газета «Поради здоров’я», ексклюзивно для, ексклюзивно для zakarpatpost.net