Ринок праці в Україні та на Закарпатті: надлишок юристів та низькі зарплати

Більше 50% тих, хто звертається до центру зайнятості – це люди з вищою освітою.

Ринок праці в Україні перебуває в постійному русі, переживаючи як злети, так і падіння. Довгий час вважалося, що він знаходиться в серйозній кризі, але зараз, на думку експертів, ситуація починає стабілізуватися. Сайт “Сегодня” розповідає про головні тенденції, які склалися на ринку праці в цьому році.

Ринок праці стабілізується, але багато хто досі працює в тіні

Дані говорять про поступову стабілізацію ринку праці в країні. Так, в першому кварталі цього року знизився рівень безробіття, склавши 9,7%, замість 9,9% кварталом раніше. Безробітними зараз в Україні залишається близько 1,7 млн громадян, але цей показник не дуже відрізняється від європейських цифр. Наприклад, згідно з розрахунками Міжнародної організації праці, безробіття в країнах ЄС становить 7,4%.

У Державній службі зайнятості кажуть про те, що зайнятість населення в цьому році почала зростати вперше після 2013 р

“Ми спостерігаємо, що ринок праці на I півріччя 2018 роки демонструє певну стабілізацію. Зростання зайнятості населення у нас, за статистикою, стався вперше з 2013 року. Причиною цього є певне економічне зростання. У I кварталі 2018 з порівнянні з I кварталом минулого року відбулося зростання ВВП на 3,1%. Зайняте населення в Україні вперше з 2013 року збільшилася на 149 тисяч”, – зазначив на прес-конференції в.о. голови Державної служби зайнятості (Центрального апарату) Валерій Ярошенко.

Одна з проблем сучасного ринку праці в Україні та економіки в цілому це робота в тіні. Так, сьогодні більшість учасників ринку працюють поза чинним законодавством.

Знаходьте роботу через газету «Робота та навчання»

Біда української економіки в тому, що досить велика частина працює в “тіні”. Державна статистика свідчить, що 21,8%, в порівнянні з 22,3% в минулому році, працюють поза чинним законодавством”, – говорить Ярошенко.

Зарплати ростуть, але все одно залишаються низькими

Незважаючи на те, що різні держструктури періодично радують українців статистикою про зростаючу заробітну плату, вона все одно залишається досить низькою. Так, за даними Держстату середня номінальна зарплата в червні склала 9 141 грн, тому знайти гідну роботу з хорошою зарплатою у нас в країні не так вже й легко, хоча вибір вакансій дуже багатий і різноманітний.

Сьогодні рівень заробітної плати в тих вакансіях, які дає нам роботодавець, не високий. Зовсім мізерна зарплата у медичних сестер, продавців, водіїв, швачок. В охороні здоров’я зарплата сьогодні становить в середньому 5747 грн, в освіті – 6958 грн. Це не той рівень заробітної плати, який може утримати кваліфікованих працівників”, – говорить Ярошенко.

Але варто зазначити, що за перше півріччя 2018 р більша частина роботодавців піднімала зарплату своїм співробітникам. Про це свідчать дані Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна.

Третина опитаних зазначила, що в їхніх компаніях підвищили зарплату всім співробітникам без винятку; у 30% – підвищили тільки тим, хто виконав або перевиконав план. Ще третина респондентів відзначили, що в компаніях, де вони працюють, не переглядали заробітну плату. І хоча більшість роботодавців заявляють про збільшення заробітних плат, підвищення були значними: в основному мова йде про зростання на 5-10%”, – відзначили в HeadHunter.

Із зарплатою по регіонах ситуація залишається стабільною, так, найвища середня зарплата була зафіксована в Києві – 13553 грн, слідом йде Донецька область – 9774 грн, Київська – 9480 грн і Дніпропетровська – 9 тис. Але раптові результати показали Закарпатська та Івано-Франківська області, які в минулому році були ближче до кінця списку по заробітній платі: в цьому півріччі вони увійшли в десятку лідерів.

Закарпатська область, яка завжди була в кінці списку, тепер на п’ятому місці. Дивно й те, що Івано-Франківська ще в минулому році була десь на 23 місці, а тепер увійшла в десятку. Це говорить про те, що роботодавці, які мають бізнес на заході України, зрозуміли, що треба піднімати рівень заробітної плати, інакше вони взагалі залишаться без найманих працівників”, – пояснює сформовану тенденцію Валерій Ярошенко.

Він також додає, що в собівартості будь-якої продукції заробітна плати повинна складати близько 15%, тоді як у нас цей показник не перевищує 6%. У розвинених країнах ця цифра і зовсім може досягати 30%.

Хто потрібен, а кого в надлишку

За даними служби зайнятості, протягом першого півріччя 2018 року кількість вакансій в базі збільшилася на 8% – до 616 тис., а кількість працевлаштованих людей за цей час склало 428 тис. осіб. Правда, на обліку сьогодні залишилося ще 304 тис. українців.

Одна з головних проблем сьогоднішнього ринку праці – це професійний дисбаланс. Так, у нас дуже багато людей з вищою освітою, але їм не так легко знайти роботу. Наприклад, половина з тих, хто стоїть на обліку в службі зайнятості – це люди з вищою освітою, а в великих містах, таких, як Київ, Одеса, Харків, Дніпро ця цифра і зовсім може досягати 90%. Адже зараз затребуваними є далеко не ті професії, для яких потрібен диплом про закінчення ВНЗ.

Ринку заважає професійно-кваліфікаційний дисбаланс. В Україні так склалося, що до 80% випускників шкіл вступають до вищих навчальних закладів. Дзеркально протилежна статистика для країн Європи, там до 30% вступають до ВНЗ, а 70% отримують професійну освіту. Дисбаланс полягає в тому, що ринок потребує швачок, електромонтерів, електрозварників, слюсарів, сантехніків. А ось економістів і юристів в службі зайнятості – надлишок”, – говорить Ярошенко.

Також цікаво відзначити, що найбільш висока конкуренція за результатами дослідження HeadHunter була в сфері “Вищого менеджменту”, де на одне місце претендувало від 12 до 15 осіб. А ось лідерами вакансій з низькою конкуренцією виявилися такі сфера, як “Автомобільний бізнес”, “Консультування”, “Страхування”, “Робочий персонал”, “Інсталяція і сервіс”. Наприклад, в двох останніх сферах на місце претендує всього 0,9 осіб. В цілому ж конкуренція в цей час перебувала на рівні 3-4 осіб на одне місце.

Конкуренція на ринку праці в першому півріччі перебувала на рівні 3-4 людини на 1 вакантне місце. У ТОП-5 сфер з високою конкуренцією в I півріччі 2018 увійшли “Вищий менеджмент”, “Видобуток сировини”, “Початок кар’єри, студенти”, “Юристи” і “Мистецтво, медіа, розваги”. Ці сфери були конкурентними і в 2017 році”, – відзначають в HeadHunter.

Що стосується регіональної структури, тут ніяких несподіванок немає. Найбільше вакансій традиційно залишається в Київській, Харківській, Дніпропетровській, Одеській та Львівській областях. А по містах найбільше вакансій пропонують саме в Києві. Тут шукають фахівців в сфері ІТ, маркетингу і продажів.

Нагадаємо, що як повідомили у закарпатській спеціалізованій газеті «Робота та навчання» на період канікул роботодавці активно шукають студентів для тимчасової зайнятості. Платити їм готові близько 7 тисяч гривень. За таку ж суму на місяць шукають автомийників.

Пекарю та консультанту-продавцю зоомагазину  пропонують 9 тисяч, кухарю – 10 тисяч, так само – будівельникам, торговим представникам, експедиторам, а от працівнику з утеплення будинків – 15 тисяч.

Найзатребуванішими серед роботодавців зараз є професії швачок, будівельників, продавців, кухарів, посудомийок, прибиральниць, офіціантів, доглядальниць за літніми людьми та нянечок для дітей.

Також через закарпатську спеціалізовану газету «Робота та навчання»  закарпатці мають змогу знайти роботу в Чехії, Польщі, Угорщині, Німеччині, Франції та багатьох інших європейських країнах.

zakarpatpost.net