Чому цвинтарні надгробки та потворні пам’ятники «прикрашають» центральні площі закарпатських міст

В Ужгороді багато цікавих і сучасних міні-скульптур. Вони дійсно є родзинкою міста, приваблюють  як місцевих, так і туристів та постійно опиняються у  фотооб’єктивах.

Та поруч із цим, у столиці Закарпаття чимало старих пам’ятників, які зовсім не є естетично привабливими, руйнуються і нікого, крім чиновників, які раз, максимум двічі на рік ідуть до них покладати квіти, не цікавлять.

Добре ще, якщо встановлено ці пам’ятники було в далекому минулому. У такому разі їхній стиль можна виправдати тим, що саме такі умови диктувала радянська влада.

Але ж наразі в місті готуються до встановлення у листопаді нової пам’ятки – жертвам голодоморів.

На місці, де знаходитиметься скульптура, зараз видніється надгробна плита. Як на кладовищі.

Хоч вона і тимчасова, та все одно складається враження, що центр Ужгорода почав перетворюватися на цвинтар.

Але й це ще не все.

Невдовзі там має з’явитися новий пам’ятник. Чи буде він родзинкою столиці Закарпаття? Ні! Адже з-поміж усіх проектів конкурсна комісія, до складу якої входили переважно чиновники, вибрала один з найгірших, забракувавши більш цікаві пропозиції місцевих авторів.

Про що думала влада? Оскільки її представляють здебільшого люди старої радянської доби, то не дивно, що вибір впав на пам’ятник у стилі часів, що відійшли у вічність. На жаль, старі керівники мислити по-сучасному неспроможні.

А чому пам’ятку розташували на площі Народній, а не на Кальварії, де б логічно вона повинна була знаходитись?

Скоріш за все, аби ближче було з владних кабінетів виносити вінки та лампадки.

Ще один пам’ятник у вигляді кам’яної брили маємо в Хусті. Там його встановлено у самому центрі міста, біля сцени. Таким чином міський голова увічнив себе за те, що відреконструював середмістя, хоча власне пам’ятників у Хусті катастрофічно бракує, немає жодного цікавого, жодної міні-скульптури.

Крім того, у Берегові на відреконструйованій площі Героїв, яка є дуже гарною, також залишили два надгробки, що зовсім туди не пасують.

Сумно, що такі потвори оздоблюють наші міста. Їх потрібно прибрати і робити Закарпаття дійсно красивішим і частіше увічнювати позитивні події, націлюючи людей на успіх, а не на страждання.

zakarpatpost.net