Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 17 серпня

День на Закарпатті був багатим на події.

Про те, що Тетяна Полтавцева знову пристуапила до виконання своїх обов’язків пергшим повідомив Віктор Щадей.

“Наглість і жадність, – написав він. – Це вершина зневажливого ставлення як до закону, так і до людей”.

У прокуратурі ситуацію пояснили затримкою в суді. До того ж відстороненою від роботи вона була лише до 14 серпня.

Крім того, ще 30 липня прокурор подав клопотання про відсторонення її від роботи, а 3 серпня прокуратура скерувала провадження до суду для розгляду справи.

Проте дата засідання досі не призначена.

За процесуального керівництва Ужгородської місцевої прокуратури, 51-річному жителю Ужгородського району оголошено про підозру у незаконному посіві та вирощуванні конопель. Про це повідомила прес-служба прокуратури Закарпатської області.

Крім того, прокуратурою готуються документи, щодо звернення до суду з клопотанням про обрання затриманому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Так, в ході перевірки оперативної  інформації, 16 серпня 2018 р., правоохоронцями виявлено на території Ужгородського району ділянки з кущами марихуани, які спеціально облаштовані крапельною системою поливу.

В подальшому, під час оглядів на орендованій фермерській території та належних до неї приміщень виявлено та вилучено 70 кілограмів висушеної марихуани та 123 стебла конопель.

На завтра в Ужгороді відзначається справжній весільній бум. Три вісімки, що символізують знак безкінечності (18.08.2018) вважається вдалим числом для укладення шлюбу.

Як повідомила газеті «Неділя Закарпатські новини» головний спеціаліст відділу державної реєстрації актів цивільного стану Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області Ольга Ярема, в Ужгороді завтра  одружиться 57 пар (62 – в Закарпатті).

Для прикладу 8 серпня на рушничок щастя стали лише 28 пар.

Утім вакантною ще залишається дата 28 серпня. У цей день планують узаконити стосунки 27 пар.

В Ужгороді вже ввосьме проходить традиційний солодкий фест, який збирає найкращих пасічників краю. Організовує його Асоціація пасічників Закарпаття, цьогоріч, за словами її керівника Володимира Ляха,  на фестиваль до Ужгорода приїхали півтора десятка пасічників та бджолярів, які пропонують понад різні види меду та продукцію з нього.

Про це повідомила прес-служба Ужгородської міської ради.

Гордістю Ужгорода є його річка, що протікає через місто. І хоч зараз щодо назви точиться багато дискусій, але  на думку дослідників, першу частину назви колишній Унгвар отримав саме від цієї водяної артерії. Чому потім Унг трансформувався в Уж – досі невідомо, пише газета «Неділя закарпатські новини».

Відомий історик Йосип Кобаль у своїй книжці «Ужгород відомий і невідомий» намагається «пролити світло» на деякі «темні плями» минулого водойми.

«Визначальною рисою древнього Ужгорода була й є річка Уж, – наголошує він. – Колись Уж, вириваючись із обіймів Карпат, розтікався кількома рукавами, утворюючи в районі Замкової гори ціле мереживо водних артерій і велику кількість малих і більших островів. Одна з цих віток, так званий Малий Уж або просто Канал чи Млинський канал, у районі сучасного меблевого комбінату відгалужувався (тут здавна існувала гребля, тож не виключено, що ця гілка штучного походження, але, ймовірніше, мова йде про природне русло, яке могли дещо підправити) від основного русла й, обтікаючи Замкову гору, знову з’єднувалась із ним у районі сучасного готелю «Ужгород».

У Хусті вчителі досі не отримали повністю відпускні. Педагоги розлючені і штурмують редакцію zakarpatpost.net дзвінками. Вчителі скаржаться, що скоро 1 вересня, а підготуватися до початку навчального року у них немає з чого, оскільки грошей немає. Також вони наголошують, що відпускні до кінця вони можуть так і не отримати і побоюються, чи платитимуть їм взагалі заробітну плату.

Тому zakarpatpost.net звернувся за коментарем до начальника управління освіти, релігій та у справах національностей Хустської міської ради Василя Мочарника.

«Заборгованість справді є. Це питання ми обговорювала вчора на колегії. Така ж ситуація не лише в Хусті, але і в Ужгороді, Чопі, Берегові та в ОТГ, – зазначив він. – Про проблему знають у Міністерстві освіти й науки. Виникли труднощі з формулою розрахунку. Через це вийшло недофінансування міст обласного підпорядкування. Але заборгованість  стосуються лише педпрацівників, які фінансуються із державної субвенції. Всі інші, ті хто отримує гроші із місцевого бюджету – боргів не має. Мова йде про технічний персонал, працівників дитсадків. Їхні відпускні  100-відсотково профінансовано».

Пропозицій із придбання нерухомості в Ужгороді багато. Квартири продають у різних районах міста.

За інформацією газети «Закарпатські оголошення», старі квартири в Ужгороді продають набагато дешеве. Наприклад, однокімнатну на проспекті Свободи можна придбати за 10 тисяч доларів.

Двокімнатні квартири також продаються здебільшого в новобудовах Ужгорода і коштують 30-45 тисяч доларів. Квартири, що вже мали господарів теж дешевші. Наприклад, на вулиці Дівочій двокімнатну квартиру продають за 25500 доларів, а у дев’ятиповерхівці біля набережної – за 39 500 доларів.

Трикімнатну у Новому районі забудовник пропонує за 60 тисяч, а на вулиці Лєрмонтова можна купити за 43 000 $, на Легоцького біля «Токіо» – за 25 тисяч $, поблизу Епіцентру (вулиця Перемоги) – за 35 тисяч $, у районі Боздоського парку – за 29 тисяч $.

В Ужгороді є багато кладовищ, розташованих у різних частинах міста. Деякі з них уже давно не діючі, а на деяких досі проводяться поховання. Кожен із цих цвинтарів має свою історію, але один із них – особливий. Мова йде про кладовище машин. Виявляється, є столиці Закарпаття є навіть таке.

Насправді – це досить велика територія навпроти залізничного вокзалу. На ній можна побачити кілька старих, вкритих іржею автомобілів. Уже багато років вони там простоюють і навіть забули, що таке ужгородські вулиці. Ніхто на них не їздить, не ремонтує, не заправляє бензином. У одній з вантажівок є ще й сидіння, а іншу поступово почали розбирати на металобрухт, познімавши з неї кузов та інші металеві частини.

Загалом територія, де знаходиться залізний цвинтар, зовсім не є окрасою міста, як і поруч ділянка з приватними будинками. Коли будувався залізничний вокзал. Там хотіли зробити торговий центр, але чомусь досягти компромісу із жильцями не вдалося. Тож аби ця площа не псувала вигляд нового гарного вокзалу, її оточили огорожею.

Біля озера Кірпічка в Ужгороді вигоріла і трава, і недавно висаджені молоді дерева. Їх, очевидно, хтось підпалив. Зараз, у спеку, вогонь розповсюджується дуже швидко, тож вигоріла чимала ділянка. Шкода, що молоді саджанці, яким всього 2-3 роки, і які могли ще рости і рости втрачено через людську необачність та безвідповідальність.

Адже за кожне вирізане старе дерево в місті починається справжня війна. А про десяток згублених вогнем, на жаль, чомусь усі мовчать.

zakarpatpost.net