В Ужгороді на Робочій розквіла квітка із пащі дракона

Таємнича і дуже гарна рослина знову буяє цвітінням в Ужгороді.

image description

Журналіст газети «Неділя Закарпатські новини» знайшов розквітлу гліцинію на вулиці Робочій. Але подібне квітуче диво зараз є й на інших вулицях міста.

Це – як і сакури, японська рослина. Її називають квіткою з пащі дракона. На батьківщині гліцинії її часто висаджують біля приватних будинків тоді, коли в родині народжується дівчинка.

В Японії, Китаї та інших країнах Сходу ця прекрасна ліана символізує тендітність, витонченість, ніжність і чистоту.

Про квітку складено багато легенд. Згідно з однією з них жила собі дівчина неземної краси. Вона була настільки вродливою, що їй заздрили навіть боги. От і послали вони свого улюбленого дракона, аби розправився з нею.
Дракон виконав розпорядження грізних господарок, але після цього заснув біля скелі і почав дерев’яніти, перетворюючись в прекрасну неземну ліану. Навіть через сон він намагався все навколо спалити полум’ям зі своєї пащі, але звідти, як спогад про чудові коси красуні, виростали лише сині і фіолетові квіти. Так на світ і з’явилася гліцинія.

Тож Ужгород пов’язаний із країною Висхідного сонця не лише дивовижними сакурами, але й іншою не менш красивою рослиною – гліцинією, якої в столиці Закарпаття також висаджено чимало.

Цікаво, що ця дивовижна квітка за перші 5 років може вирости до 12 метрів у висоту і живе більше 100 років.

До речі, вона ядовита. Але отруту виробляє з метою самозбереження, вона захищає її від шкідників.

zakarpatpost.net