АНОНС. Моторошні прикмети на закарпатських весіллях

Що буде, коли з молодої впаде фата, молодий одягне обручку на рукавичку, а свічки в церкві погаснуть

Як давні прикмети можуть зіпсувати життя молодій сім’ї

Обкладинка свіжого номера газети «Неділя Закарпатські новини»

Весілля – особлива подія у житті закарпатців. До нього готуються довго і відповідально. Аби зробити його особливо людним, часто їдуть на заробітки або навіть позичають гроші, лише б люди мали про що потім поговорити, згадуючи, як гуляли, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Однак сьогодні рахувати видатки не будемо, про них поговоримо іншим разом. А зараз газета «Неділя Закарпатські новини» досліджуватиме звичаї, забобони та курйози, пов’язані з цим відповідальним днем у житті наших земляків.

Від одруження до розлучення – один крок

Незважаючи на те, що на весілля закарпатці витрачають дуже багато грошей, на рівень щастя подружжя те, якою вартісною та розкішною була церемонія, не впливає. Тим більше що в нашому краї, незважаючи на те, що він вважається дуже побожним, а розлучення розцінюється як гріх, багато родин розпадається. Зокрема, торік, за інформацією головного управління статистики було зареєстровано 7388 шлюбів і 2816 розлучень.

Отже, не така в нас ситуація і райдужна, як це часто розповідають у ЗМІ. До того ж узаконює стосунки все менше і менше молоді… навіть незважаючи на те, що вийти заміж, одягнути весільну сукню є нав’язливою ідеєю більшості наших дівчат. Адже до цього матері готують доньок із дитинства, розповідаючи про культ правильної родини, чоловіка-годувальника та двох дітей. Бажано хлопчика та дівчинку. Цікаво, що одружуватись у нас хочуть 87 відсотків дівчат і лише 52 відсотки хлопців. Інші – поки що або не вирішили, або прагнуть жити у громадянському шлюбі або взагалі не хочуть створювати родину.

І ще… чомусь на розлучення у нас найчастіше подають також саме жінки. У 28 відсотках випадків вони вказують у позовних заявах причину несумісності характерів, у 26 відсотках – зраду, у 18 – відсутність нормальних побутових умов, у 12 – відсутність дітей. Ще 7 відсотків нарікають на скоєння над ними насильства.

Які на Закарпатті існують весільні прикмети? Яких традицій дотримуються? Які приколи трапляються під час шлюбу?

Про це та багато-багато іншого читайте у свіжому номері газети «Неділя Закарпатські новини».

Купуйте свіжий номер газети «Неділя Закарпатські новини» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 16 серпня.

zakarpatpost.net