Чи каструватимуть закарпатських педофілів?

Москаль в Україні першим запропонував каструвати педофілів

Те, що сексуальні злочинці часто уникають відповідальності, ні для кого не секрет. Їхні жертви нерідко просто не мають ні грошей, ні терпіння для того, аби довести справу до логічного завершення. Багато хто навіть соромиться про зґвалтування заявляти, пише газета «Неділя Закарпатські новини»

Але як бути з тими, чию вину доведено і які справді понесуть покарання? Чи завжди вирок суду можна  назвати справедливим, особливо якщо мова йде про збочення та педофілію.

Бо якщо ще зґвалтування дорослої жінки можна розцінювати як її не зовсім пристойну поведінку перед контактом із ґвалтівником, то про дітей цього сказати не можна.

Отже, багато хто з закарпатців пропонує каструвати кожного, хто скоює сексуальне насилля проти неповнолітніх.

Такої ж думки дотримуються і деякі депутати, які швидко підхопили хвилю народного обурення після кількох гучних скандалів у країні і запропонували створити єдиний реєстр педофілів, а також посилити відповідальність за сексуальне насильство. Щоправда, робити це вони пропонують не привселюдно, як хочеться багатьом, не шляхом відрізання репродуктивних органів, а більш гуманно.

Цікаво, що одним із перших в Україні кастрацію педофілів ще в 2013 році запропонував Геннадій Москаль.  Процедура передбачає введення препаратів в організм людини для максимального зниження статевого потягу. Ін’єкцій роблять кілька протягом певного часу. Деякі дослідники відзначають, що насправді ці препарати не позбавляють потягу назавжди, а лише на кілька років, а в багатьох випадках – місяців. Вартість одного курсу кастрації становить близько трьох тисяч гривень.

Як зазначив у коментарі виданню OBOZREVATEL один з авторів законопроекту Олег Недава, у світовій практиці не так багато інструментів боротьби з педофілами. Тому очікується, що створення реєстру, а також хімічна кастрація в українському випадку буде ефективним механізмом.

Проте якщо закон ухвалять, у Кримінальному кодексі доведеться дещо змінити. Мова йде про пункт, де має бути вказано, що людина, яка вчинила сексуальний злочин щодо неповнолітнього, не може претендувати на умовно-дострокове звільнення. При цьому потрібно додати нову статтю, яка передбачає введення добровільної хімічної кастрації для засудженого.

Також пропонується, що  у разі вчинення тяжкого злочину ув’язнений має право на дострокове звільнення із в’язниці в обмін на проведення процедури кастрації, якщо на момент прохання він провів у в’язниці не менше 10 років.

Оновлена стаття законопроекту також передбачає покарання за зґвалтування у вигляді позбавлення волі терміном на 20 років. У разі повторного злочину покарання передбачає довічне ув’язнення.

Якщо ж злочинець скоїв повторне зґвалтування без фізичного проникнення в дитину до 14 років, то санкція статті також передбачає довічне позбавлення волі.

zakarpatpost.net