АНОНС. Як на Закарпатті янко-чай збирають

В Карпатах завершується сезон іван-чаю. Величезні світло-фіолетові ділянки з півтораметровими  рослинами облюбували простори полонин. На жаль, ця рослина так і не стала візитівкою Закарпаття, хоча володіє неймовірними смаковими і лікарськими властивостями, пише популярна на Закарпатті газета «ПОРАДИ».

Чашка чаю замість аптечки

Обкладинка свіжого номера газети «ПОРАДИ»

Іван-чай – справжня комора природи і універсальна домашня аптечка.

– Українцям іван-чай був відомий ще й як копорський чай, або ж кипрій – за назвою села, де відкрили спосіб його ферментації. А в деяких селах Перечинщини, що на Закарпатті, місцеві називають рослину не інакше як Янко-чай, – розповідає газеті «ПОРАДИ» біолог Іванка Калинич. – Наукова назва рослини – хаменерій вузьколистий.

У народній медицині іван-чай використовувався з незапам’ятних часів, він відновлював сили, допомагав при порушеннях сну, лікував головний біль, приводив в норму серце. Плюс до всього у чаю приємний смак і він добре втамовує спрагу.

– Листя і квіти рослини необхідно збирати в момент рясного цвітіння, тобто з липня по серпень і тільки в суху погоду, – дає поради біолог. – Існують кілька способів ферментації сировини, але я розкажу про найпростіший: після збору листки рослини зсипають в тінь і чекають, поки маса трохи зів’яне. Після цього листя ретельно мнуть, розгортаючи між долонями, щільно укладають у великі скляні банки. Але закривають їх не кришкою, а вологою тканиною. І залишають при кімнатній температурі на півтори доби. Потім ферментовану (таку, що виділила сік) масу дістають і просушують при +95-1000С. Так рослина зберігає всі свої корисні властивості.

Чому іван-чай збирали в наволочки? Чим корисний із нього напій? Як покращує здоров’я?

Про це та багато-багато іншого читайте у свіжому номері популярної на Закарпатті газети «ПОРАДИ».

Купуйте свіжий номер газети «ПОРАДИ» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 24 серпня.

zakarpatpost.net