Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 23 серпня

День на Закарпатті був багатим на події.

Хоч пожежники постійно попереджають про небезпеку під час підпалювання трави, закарпатці слухати нікого не хочуть і продовжують нищити довкола себе природу.

Правду кажуть, що поки грім не вдарить, наш брат не перехреститься. Можливо, коли вогонь під час чергового спалювання трави перекинеться на будинки, хоч це змусить людей замислитись над своїми діями.

І якщо раніше подібні підпали мали місце переважно в селах, то зараз нехтують правилами протипожежної безпеки й у містах. Траву підпалюють навіть в Ужгороді.

Після цього залишаються величезні капища і нерідко, аби погасити вогонь доводиться викликати рятувальників.

Та найгірше, що крім шкідливих викидів у атмосферу, згорають молоді саджанці, як нещодавно на Кірпічці, під час пожеж гинуть і тварини та комахи. Врятуватися від вогню, який надзвичайно швидко розповсюджується, встигають далеко не всі.

Що закарпатці найчастіше можуть купити за знижкою?  Найчастіше за знижками продають засоби жіночої гігієни та зубні щітки – 75% і 64% відповідно. За меншою ціною пропонують купити підгузники, бритви, засоби для прання, шампуні і зубні пасти. Такі дані дослідження Nielsen Promo Pressure, пише rau.ua.

Нагадаємо, що за даними газети «Закарпатські оголошення» на Закарпатті найчастіше продають нерухомість. Зараз будується багато багатоквартирних та приватних будинків. Є чимало нового житла. Разом з тим, великий відсоток закарпатців виїжджає жити за кордон. Тоді люди продають не лише оселі, але й меблі, побутові прилади, навіть книги та домашніх улюбленців. На другому місці транспортні засоби: автомобілі, мотоцикли, скутери, велосипеди. Найчастіше продають вживані машини та запчастини. Замикають трійку лідерів різні послуги, зокрема, робота та навчання.

У четвер (23.08) у Донецькій області на лінії вогню героїчно загинув командир гірсько-штурмової роти 15-го батальйону 128 гірсько-піхотної бригади старший лейтенант Георгій Ольховський.

У січні цього року Георгію виповнилося 29 років, дома в нього залишилися дружина і син. Г.Ольховський загинув близько 2-ї години ночі під час ворожого обстрілу опорного пункту, він віддав своє життя за суверенітет і територіальну цілісність України”, – зазначено у повідомленні Закарпатської ОДА.

Як стверджує керівник ромського правового офісу Давид Богар, персонал пологового не повідомив в поліцію про смерть немовляти.

Колектив ромського правового центру відвідав пологове відділення Виноградівської районної лікарні. За словами керівника ромського правового офісу Давида Богара до них звернулася породілля, яка попросила вивчити питання раптової смерті новонародженої дівчинки, яка померла на 3-й день після пологів у вказаному відділенні лікарні, пише Голос Карпат.

“Близько 13.30 хвилин 23 серпня колектив правового центру піднявся на 4-й поверх будівлі, що розташована на території райлікарні, де опинилися перед зачиненою на замок металевою огорожею (гратами), яка являється входом до пологового відділення. Простоявши близько 10-ти хвилин перед “гратами” до пологового відділення, з іншої сторони огорожі з’явилася медсестра, якій я задав запитання про те, чи можна пройти до завідувача пологового відділення. Вказана медсестра повідомила, що завідувач зайнятий, потрібно зачекати. Тоді, я запитав від медичної сестри чи довго потрібно чекати. На це сестра відповіла: “ СКІЛЬКИ ТРЕБА БУДЕ, СТІЛЬКИ Й БУДЕШ ЧЕКАТИ !!!….”– пише Давид Богар.

Кажуть, що в Карпатах кожна криниця цілюща і дає животворчу силу, адже гірське повітря допомагає відключитись від життєвої суєти, мальовничі краєвиди надихають і сприяють покращенню настрою, а джерельна вода дозволяє відчути гармонію з природою. Де б ми не жили, скрізь знайдеться своя криниця, до якої хочеться йти за цілющою вологою і насолоджуватися незабутнім смаком холодної води, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Чудодійна вода впливає на народжуваність

Дорога до джерела дуже погана. Доводиться долати тоненький серпантин, де двом автомобілям дуже важко роз’їдатись і два дерев’яні мостики, що от-от рухнуть у провалля… Напевно, саме через «шляхову» проблему про Городилівську криницю знають не так багато гостей нашого краю, як про  Копанську – ту, що особливим попитом користується серед жінок, бо кажуть, що, напившись води з неї, можна народити двійню. У подібні міфи я не дуже вірю і тому розповідь жінки, що набирає воду із джерела про те, що чудодійна вода також впливає на народжуваність, викликає у мене сміх. Проте пані Надія запевняє, що протягом десяти років вона не могла завагітніти, лікарі тільки розводили руками. Проблеми, як виявилося, були не з її здоров’ям, а з чоловіковим. Знайома порекомендувала їй Городилівське джерело. Їздила на Хустщину аж із Тячівщини, оскільки на той час проживала саме там. Але вже за рік народила донечку, а ще через два – сина. Зараз у жінки вже троє онуків.

Сьогодні вранці на площі Народній вдруге з’явилася квіткова карта та герб України. Композиція досить велика за розмірами і встановлена на банері розміром 8х8 метрів.

Фактично квітами вистелено контур карти України, а середина самої карти – синьо-жовте полотно. Однак Закарпаття спеціально  виділено  кольоровими квітами прапорів національних меншин краю.

Перед композицією також змонтовано святкову фотозону.

Простоять, за прогнозами флористів, карта та герб близько тижня. Саме стільки часу капсули триматимуть вологу, що живить квіти.

Також сьогодні зранку містом пройшла хода зі стометровим прапором, який з’єднав береги Ужа. Очолили її мажоретки Ужгородського коледжу культури і мистецтв.

zakarpatpost.net