Закарпатський демонолог розповів про найпопулярніші забобони

Сьогоднішнім гостем прес-центру газети «Неділя Закарпатські новини» є людина, яка професійно знається на магії та закарпатських босорканях – етнограф, дослідник демонології  і народної магії Закарпаття Василь КОРОЛЬ.

На Закарпатті досі існує багато забобонів. Які були найвідомішими раніше, що вам відомо про їхнє виникнення?

Забобони справді є навіть сьогодні  в кожній професії. Це – неписані певні правила, яким намагаються слідувати, аби діяльність, яку виконує людина, була більш ефективною, мала позитивний характер. Крім того, існують і загальні забобони, які можуть стосуватися будь-кого. Наприклад, чорна кішка, що перебігає дорогу. У цьому контексті вона вважається однією з іпостасей, одним із зооморфних проявів нечистої сили. Відповідно, будь-який контакт із нею, або з місцем, де вона пробігла, вважалося, що може негативно вплинути на людину. Тож коли немає варіанту піти іншим шляхом, люди кидають спочатку камінь, ніби він першим перейшов те місце і забрав на себе весь негатив, і лише так ідуть самі.

Так само, коли дорогу хтось переходить із порожнім відром, мовляв, не поталанить. Або ж інші навпаки це намагаються перекрутити на свій бік і кажуть, що в порожнє відро більше поміститься і це на успіх.

Щодо вуличних забобонів, то люди надають різне значення зустрічі зі священиком, або сажотрусом. У сучасному світі такі речі формують і ще більше підсилюють віру в передсуди.

zakarpatpost.net