Хто в Закарпатті прикриває чиновників-хабарників

І кому вигідно приховувати правду про масштабне знищення лісів 

Справжні чудасії відбуваються протягом останнього часу на Закарпатті. Управління боротьби з економічною злочинністю інтенсивно затримує чиновників-хабарників. Справді, треба віддати належне цій структурі, працює серйозно, виконуючи дуже неблагородну, але надзвичайно потрібну роботу, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Отже, останніми часом під час отримання хабарів вдалося застукати на гарячому і лікарів, і директорів, і чиновників різного рівня. Утім деякі з них наразі вже знову займають керівні посади, а репутацію окремих взялася «відбілювати» обласна влада.

Мова йде про голову Виноградівської РДА.

На Виноградівщині все почалося з того, що директори шкіл збунтувалися проти начальника управління освіти, якого звинуватили в корупції, і вимагали його звільнення.

«Головна увага нового начальника прикута до зміни постачальника продуктів харчування. Ведуться переговори з директорами шкіл. Хто відмовляється від пропозиції змінити постачальника, отримує погрози про майбутні перевірки організації харчування, які він не пройде. Директори пояснюють начальнику, що в школах батьки платять за харчування і мають право вибирати постачальників – не діє. Він відповідає: «Мені не потрібні такі директори, які не підкоряються мені і не можуть вирішити ці питання». Повідомлено, що є постачальник, який буде найкращим, а хто його підтримає, той проблем мати не буде, хто проти – будуть мати серйозну перевірку. Це є прямими корупційними проявами та залякуванням», – йдеться у зверненні педагогів до Міністерства освіти і науки України.

Відтак 2 серпня оперативники затримали голову Виноградівської районної державної адміністрації під час отримання чергового траншу хабара у розмірі 8 тисяч гривень.

«Правоохоронці встановили, що посадовець організував «схему» хабарництва. За укладання договорів на виконання робіт, послуг за бюджетні кошти без відповідного погодження вимагав та отримував від представників бізнесу неправомірну вигоду. У даному випадку за укладання договору на постачання планшетів для інклюзивної освіти (для хворих на ДЦП дітей) та перерахунок бюджетних коштів відповідно до виконаних умов договору голова РДА вимагав 25 тисяч гривень хабара. Кошти останній отримував у декілька етапів», – йдеться у повідомленні Національної поліції України.

Однак ця інформація неабияк збурила голову Закарпатської ОДА Геннадія Москаля. Його відповідь не забарилася і прес-служба очільника краю негайно ж поширила заяву, якою розцінює події у Виноградові з «викриттям» голови Виноградівської райдержадміністрації Михайла Русанюка на хабарі як грубу, безграмотну й дешеву провокацію співробітників управління захисту економіки, які з правоохоронного давно перетворилися на правоПОхоронний орган.

Більше того, Закарпатська ОДА взялася навіть проводити власне службове розслідування і оприлюднила його висновки, згідно з якими нібито голова Виноградівської РДА не міг отримати хабара від начальника управління освіти, оскільки приватний підприємець нікому не давав жодних відкатів. Крім того, Москаль просить прокуратуру притягнути начальника управління освіти Виноградівської РДА до кримінальної відповідальності за грубі порушення трудового законодавства й фінансові зловживання.

Тобто, за цією версією хабарником  у Виноградівському районі є лише головний освітянин, а голова РДА ні до чого…

Невже Москаль забув, що він зараз очолює не Закарпатську поліцію, а Закарпатську область… або думає, що правоохоронні органи повинні підпорядковуватися йому і затримувати лише тих, кого він дозволить?

Чому ж він не виступив на захист іншого підопічного – голови Перечинської РДА, що збив на смерть двох жінок, одразу ж засудив його дії. Тому що знав, що хвиля народного обурення була б занадто великою. А чому він думає, що через вбивць закарпатці кричатимуть, а через хабарників – мовчатимуть? Чому одних голів районів він захищає, а інших ні?

Та й, врешті-решт, чому прикриває лісозаготівлі, масові вирубки дерев у області?

«Усі хочуть спати на дерев’яних, а не на пластмасових ліжках, сидіти на дерев’яних стільцях, мати дерев’яну підлогу, дачу зі зрубу, – зазначив він у одному з інтерв’ю.

А на своєму офіційному сайті повідомив, що порівняно з 2015 роком вирубка лісу на Закарпатті зменшилася на 15 відсотків.

Але ж хто у це повірить… як і в те, що на Закарпатті є святі хабарники.

Марія УЖАНСЬКА, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net