Чому долар може бути по 40 та злетіти ціни на газ. Думка економіста. ВІДЕО

Якщо зараз не підвищити ціни на газ, питання стоятиме не лише про дефолт. У цьому випадку гривня «підскочить» до рівня 40-60 гривень за долар. Тоді усі ціни виростуть в рази.

Про це в ефірі програми «Перші про головне. Коментарі» на телеканалі ZIK заявив економіст Борис Кушнірук.

Як відомо, з липня 2017 року Україна перебуває в складному переговорному процесі з МВФ із газового питання: Фонд наполягає на підвищенні ціни газу для населення, яке, за різними оцінками, може становити від 30% до 60%, з огляду на зростання цін на міжнародних ринках.

Однак Кабмін прийняв рішення не підвищувати мінімальний тариф на природний газ для населення до 1 жовтня.

Борис Кушнірук зауважив, що ще 2009-го року уряд України взяв на себе зобов’язання привести ціну на газ до певного рівня. Тому те, що Україна досі не підвищила її, для міжнародних партнерів не зрозуміло.

«Якщо ви берете на себе якість зобов’язання, то виконуйте їх. Не може бути так, що кожного разу ми беремо на себе зобов’язання, а потім стаємо господарями власного слова. Тому зараз саме уряд має визначитися, чи зможе він знайти компроміс із МВФ щодо умов підвищення ціни на газ», – зазначив гість програми.

Водночас експерт розповів, на які ризики піде Україна, якщо не підвищить ціни на газ:

«Питання стоятиме не лише про дефолт. У цьому випадку гривня «підскочить» до рівня 40-60 гривень за долар. А тоді усі ціни, не тільки на продукти, а усі ціни виростуть в рази. А якщо курс підвищиться аж настільки, то за девальвацією буде величезна інфляція. А при інфляції усі верстви населення, в першу чергу малозабезпечені, постраждають. Але якщо ціна на газ і на опалення буде піднята при нинішній системі, то у цьому випадку малозабезпеченим верствам населення це компенсується. А от якщо буде інфляція, то ніхто нікому нічого не компенсує», – заявив Борис Кушнірук.

Нагадаємо, віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко заявив, що від підвищення ціни на газ для населення України нічого не виграє. Читайте більше тут: https://zik.ua/news/2018/08/28/yakshcho_zaraz_ne_pidvyshchymo_tsinu_na_gaz_za_dolar_budemo_platyty_40_gryven_1395293

zakarpatpost.net