Що робитимуть із ґвалтівниками дітей на Закарпатті

Москаль в Україні першим запропонував каструвати педофілів

Останнім часом на Закарпатті з’явилося кілька гучних заяв про скоєння сексуального насилля. Лише протягом кількох днів людей шокували два неймовірні випадки – зґвалтування 16-річним юнаком  9-річного хлопчика та групове зґвалтування 25-річної дівчини на Тячівщині. Однак найбільше вражає наруга над дитиною, пише газета «Неділя Закарпатські новини»

Газета «Неділя Закарпатські новини» вирішила дослідити останні пікантні злочини в області і з’ясувала цікаві подробиці.

Скільки насправді на Закарпатті в цьому році було зґвалтувань

Як повідомила речниця Закарпатської поліції Тетяна Щоголева, з початку року зафіксовано 4 випадки. А саме – 2 за 6 місяців 2018 року і ще 2, які трапились в останні дні липня.

«Справа щодо 9-річного хлопчика та дівчини з Тячівщини наразі перебувають на розслідуванні, тобто триває перевірка, чи зґвалтування справді мало місце», – наголосила вона.

Що ж стосується ще гучнішої справи зі зґвалтуванням та вбивством 16-річної закарпатки у Києві, то її розслідуванням займаються у столиці.

Тим часом, лише переглядаючи повідомлення в Інтернеті з посиланням на поліцію або отримані безпосередньо від поліції, можна простежити трохи іншу статистику.

Отже, як повідомив правник Олександр Пересоляк, 25 лютого в Ужгороді квартирант зґвалтував та побив 24-річну дівчину. Хлопець навіть вибив своїй жертві ліве око. Тоді ґвалтівника відпустили і не провели жодної експертизи. Лише після розголосу справа зрушилася з місця.

«Наразі чоловік затриманий, – запевнив Олександр. – Проводяться експертизи».

Однак чи матиме справа логічне завершення – говорити рано. Тим більше що, за словами захисника потерпілої, часто на етапі експертизи такі справи навмисне «розвалюють», закривають, адже фактично довести зґвалтування можна лише одразу або за кілька днів після скоєння злочину. Пізніше усі звернення будуть марними. До того ж для покращення показників роботи, як наголосив Олександр Пересоляк, поліція  може собі статистику подібних злочинів штучно зменшити, просто не реєструючи деякі злочини.

Інша резонансна справа в області трапилась у березні в Мукачеві. Тоді п’ятеро чоловіків скоїли сексуальне насилля над 15-річною дівчиною. Про зґвалтування правоохоронцям повідомила 36-річна мати потерпілої.

Як розповіли редакції газети «Неділя Закарпатські новини» у Мукачівському відділі поліції, 10 березня о 4 годині ранку до правоохоронців поступив дзвінок. Жінка повідомила, що її 15-річну дочку зґвалтували п’ятеро хлопців. На той час дівчина була вже вдома. Слідчі негайно виїхали до неї і опитали і її, і матір. Відтак дівчину доправили для проходження судово-медичної експертизи, яка мала дати висновок про стан здоров’я жертви насилля.

Судмедексперти виявили на тілі мукачівки тілесні ушкодження, а саме синці на голові та на ногах. Тож логічно, що насильники застосовували до дівчини не лише сексуальне, але й фізичне насилля.

Відтак винних знайшли і затримали, зараз вони чекають вироку суду, який і визначить їхню подальшу долю.

Інше повідомлення про зґвалтування до поліції надійшло вже за кілька днів.

Тоді у відділі комунікації поліції Закарпатської області повідомили:

«23 березня до правоохоронців звернулася директор школи в одному з сіл Берегівського району, яка заявила про зґвалтування 10-річної учениці її батьком. Слідчо-оперативна група на місці події встановила, що 34-річний місцевий мешканець підозрюється у вчиненні кримінального злочину. Інформацію про правопорушення внесено у єдиний реєстр досудових розслідувань. Чоловіка затримано та поміщено в ізолятор тимчасового тримання. Суд обрав підозрюваному міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави».

Четвертий злочин було скоєно 1 липня. Тоді медики повідомили правоохоронців про те, що до них поступила закарпатка, яка заявила, що тиждень тому її зґвалтували. Де саме відбувалася подія – не встановлено.

Про це інформувало видання Мukachevo.net.

«У головному управлінні національної поліції Закарпаття зазначили, що на місце виїхала слідчо-оперативна група, яка поспілкувалась з жінкою 1959 року народження. За її словами, зґвалтування здійснив чоловік 1992 року народження. На даний момент поліція встановлює, чи дійсно злочин мав місце. З’ясовуються всі обставини цієї справи. Наразі вирішується питання про відкриття кримінального провадження. Більше подробиць правоохоронці не дають з етичних міркувань», – зазначається у дописі.

Ну і останні два зґвалтування трапилися буквально цими днями.

30 липня до поліції надійшло повідомлення про те, що 29 липня у Тячівському районі троє чоловіків зґвалтували молоду дівчину.

Як розповіла речниця ГУНП у Закарпатській області Тетяна Щоголева, у зґвалтуванні 25-річної закарпатки, мешканки Рахівського району, підозрюють трьох чоловіків.

Їхні особи вже встановлені, відкрито кримінальне провадження,  проводяться відповідні експертизи.

І найбільш дивний злочин теж було скоєно у останні дня липня.

Йдеться про сексуальне насилля, скоєне 16-річним юнаком над 9-річним хлопчиком.

Як повідомила офіцер групи інформації і комунікації, молодший лейтенант Аліна Новікова, нацгвардійці проводили спільне патрулювання з поліцейськими. Саме тоді надійшла інформація про випадок зі зґвалтуванням. Правоохоронці виїхали до Ужгородської лікарні, де хлопчик перебував із бабусею. Там він все і розповів, описавши ґвалтівника. Хлопця  затримали. Наразі тривають слідчі дії.

Отже, лише з тих повідомлень, про які жертви не побоялися і не посоромилися розповісти журналістам, можна зробити висновок, що зґвалтувань у області скоюється набагато більше, ніж про це повідомляє офіційна статистика.

Чи каструватимуть  закарпатських педофілів?

Те, що сексуальні злочинці часто уникають відповідальності, ні для кого не секрет. Їхні жертви нерідко просто не мають ні грошей, ні терпіння для того, аби довести справу до логічного завершення. Багато хто навіть соромиться про зґвалтування заявляти.

Але як бути з тими, чию вину доведено і які справді понесуть покарання? Чи завжди вирок суду можна  назвати справедливим, особливо якщо мова йде про збочення та педофілію.

Бо якщо ще зґвалтування дорослої жінки можна розцінювати як її не зовсім пристойну поведінку перед контактом із ґвалтівником, то про дітей цього сказати не можна.

Отже, багато хто з закарпатців пропонує каструвати кожного, хто скоює сексуальне насилля проти неповнолітніх.

Такої ж думки дотримуються і деякі депутати, які швидко підхопили хвилю народного обурення після кількох гучних скандалів у країні і запропонували створити єдиний реєстр педофілів, а також посилити відповідальність за сексуальне насильство. Щоправда, робити це вони пропонують не привселюдно, як хочеться багатьом, не шляхом відрізання репродуктивних органів, а більш гуманно.

Цікаво, що одним із перших в Україні кастрацію педофілів ще в 2013 році запропонував Геннадій Москаль.  Процедура передбачає введення препаратів в організм людини для максимального зниження статевого потягу. Ін’єкцій роблять кілька протягом певного часу. Деякі дослідники відзначають, що насправді ці препарати не позбавляють потягу назавжди, а лише на кілька років, а в багатьох випадках – місяців. Вартість одного курсу кастрації становить близько трьох тисяч гривень.

Як зазначив у коментарі виданню OBOZREVATEL один з авторів законопроекту Олег Недава, у світовій практиці не так багато інструментів боротьби з педофілами. Тому очікується, що створення реєстру, а також хімічна кастрація в українському випадку буде ефективним механізмом.

Проте якщо закон ухвалять, у Кримінальному кодексі доведеться дещо змінити. Мова йде про пункт, де має бути вказано, що людина, яка вчинила сексуальний злочин щодо неповнолітнього, не може претендувати на умовно-дострокове звільнення. При цьому потрібно додати нову статтю, яка передбачає введення добровільної хімічної кастрації для засудженого.

Також пропонується, що  у разі вчинення тяжкого злочину ув’язнений має право на дострокове звільнення із в’язниці в обмін на проведення процедури кастрації, якщо на момент прохання він провів у в’язниці не менше 10 років.

Оновлена стаття законопроекту також передбачає покарання за зґвалтування у вигляді позбавлення волі терміном на 20 років. У разі повторного злочину покарання передбачає довічне ув’язнення.

Якщо ж злочинець скоїв повторне зґвалтування без фізичного проникнення в дитину до 14 років, то санкція статті також передбачає довічне позбавлення волі.

Досвід інших країн

Наразі хімічна кастрація практикується у ряді країн Європи, зокрема, у Великобританії, Німеччині, а також у Туреччині, Ізраїлі та в інших державах світу, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Подібну спокуту за злочин пропонують запровадити і в Казахстані.

У сусідній Польщі також нещодавно набув чинності закон про хімічну кастрацію. Більше того, там відкрили для населення реєстр педофілів. Кожен зможе зайти на сайт міністерства юстиції та ознайомитися з іменами 768 засуджених, які зґвалтували дітей віком до 15 років. Більшість поляків ініціативу влади сприйняли позитивно. Жодна з великих громадських організацій, а також правозахисники не виступили проти цієї ідеї.

Ще цікавіше діють із педофілами у США. Там у паспорти засуджених за сексуальні злочини проти неповнолітніх ставлять спеціальні позначки. Крім того, за подібні дії там у деяких штатах можуть або засудити до страти, або ж до довічного ув’язнення.

А от в Ірані тих, хто скоїв сексуальне насилля проти дітей, привселюдно вішають.

У цьому році уряд Індії також видав указ про введення смертної кари за зґвалтування неповнолітніх віком  до 12 років.

Смертна кара за сексуальні злочини щодо дітей діє і в Афганістані, Китаї, Саудівській Аравії, Пакистані.

Цікаво, що під час опитування, проведеного працівниками Інституту проблем управління імені Горшеніна, 62,5% опитаних  заявили, що особи, які вчинили особливо тяжкі злочини проти дітей, мають бути страчені.

Звичайно, до такої жорсткої міри покарання у нас вдаватись ніхто не буде, однак посилити відповідальність за насилля над дітьми таки варто.

Тож чому стають  педофілами і як жертвам пережити сексуальне насилля 

Про це газета «Неділя Закарпатські новини» поцікавилася у психолога Руслани ТИМЧИК.

«Одностайної думки щодо того, що спонукає людей вступати у сексуальний контакт із дітьми, немає. Часто це виникає після вживання алкоголю, – наголосила вона. – Іноді у людини справді існує потяг лише до дітей, як, скажімо, у декого лише до представників своєї статі. Але такі випадки нечасті. Зазвичай ґвалтують маленьких дівчат дорослі  одружені чоловіки. Найгірше таке трапляється у колі родини. Але існує ще один нюанс. Часом педофілами стають ті, хто сам колись пережив насилля. Не обов’язково воно має бути сексуального характеру. Можливо над хлопчиком у дитячому віці знущалися батьки або друзі, а коли він підріс, став озлобленим на весь світ і таким чином намагається компенсувати нестачу любові.

Що ж стосується жертв, то панікувати батькам не можна, кричати чи критикувати дитину – також.  Але робити вигляд, що нічого не відбулося, теж не варто. Із дитиною обов’язково потрібно говорити, але в лагідній формі. Навіть якщо дівчинка-підліток сама дала привід для рішучих дій ґвалтівнику, ні в якому разі не слід їй дорікати, влаштовувати допит,  чому вона так зробила. Пояснювати все потрібно обережно, адже після того, що трапилось, вона й так перебуває у стресовому стані. Найкраще в такому випадку звернутися до спеціаліста, який допоможе дитині впоратися з проблемою».

Марина АЛДОН, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net