Всього година на домашку: закарпатських школярів очікують радикальні зміни з 1 вересня

Міністерство освіти та науки України істотно змінить роботу груп подовженого дня з 1 вересня – групи формуватимуться за новим принципом. У МОН впевнені, що такі нововедення покращать роботу учнів молодших класів.

Які ще сюрпризи очікують маленьких українців та їхніх батьків у новому навчальному році – з’ясовував OBOZREVATEL.

Нові правила

МОН підготувало новий порядок створення груп продовженого дня. Документмає бути опублікований найближчим часом. Він, зокрема, передбачає комфортні умови для дітей, а також дає можливість відкрити інклюзивні групи. До цього такої практики на регулярній основі в українських школах не було.

Як зазначила глава Міносвіти Лілія Гриневич, нові повноваження у відомства з’явилися після прийняття Верховною Радою нового закону “Про освіту”.

“Раніше затвердження порядку створення груп продовженого дня у школах було виключною компетенцією уряду. Однак новий закон “Про освіту”, прийнятий восени минулого року, закріпив ці повноваження за МОН. Тому наш директорат дошкільної та шкільної освіти підготував порядок, який відповідав вимогам часу і враховував потреби як усіх дітей, так і навчальних закладів. Документ вже затверджений наказом МОН і очікує юстирування”, – пояснила Гриневич.

Дивіться відео на тему

Серед основних нововведень, варто виділити відразу кілька.

По-перше, новим порядком передбачено створення інклюзивних або спеціальних груп продовженого дня. Тут прописані також і особливості їхнього відкриття, і конкретна інструкція по роботі.

Групи повинні формувати у дітей ключові якості і знання, а також забезпечувати роботу індивідуальної програми розвитку дітей з особливими освітніми потребами.

По-друге, скасовано положення, яке допускало комплектацію груп за 4-ма віковими категоріями. Коли в одній групі одночасно перебували учні 2-го і 5-го класів. На думку МОН, така різниця у віці не враховує психічних і фізичних особливостей розвитку дітей. У новому положенні пропонують створити комфортніші умови – різниця між дітьми не повинна перевищувати 1 класу. Наприклад, у групі подовженого дня будуть перебувати учні 2-го і 3-го класу, або 3-го і 4-го.

Щоправда, такі нововведення не стосуються тих шкіл, які знаходяться у важкодоступних районах. Перш за все у селах і в гірській місцевості. Там керівництво навчальних закладів зможе організовувати навчальний процес, незважаючи на вік дітей.

Дивіться відео на тему

Без тихої години

Ще одне цікаве нововведення – першокласники не повинні спати після обіду.

Обов’язковий “обідній сон” скасують, але за бажанні така можливість все ж збережеться. Вводиться також і норма зі щоденного домашнього завдання – учням дозволять приділяти “домашці” не більше години. При цьому вчителі мають витрачати більше часу на групі продовженого дня фізкультхвилинкам. Їх проводитимуть кожні 15 хвилин.

У відповідь на офіційний запит OBOZREVATEL у МОН пояснили, що тривалість перебування дитини у групі продовженого дня не може перевищувати 6 годин. Його режим роботи передбачає прогулянки на відкритому повітрі, харчування, проведення спортивно-оздоровчих занять, а також роботу над домашніми завданнями, загальна тривалість якого не може бути більшою за одну годину.

Такі обмеження, на думку МОН, мають захистити дитину від перевтоми, а також забезпечити чергування різних видів активностей на час перебування у групі.

zakarpatpost.net