Закарпатський буркут стає туристичною родзинкою краю

В урочищі Підчос, що у с. Красна, розташована туристична локація – джерело із залізною водою (буркутом). Має ця місцина неабияку популярність серед туристів та місцевих мешканців. У будь-яку пору року сюди чи не щодня навідуються візитери, аби посмакувати водою з джерела чи наповнити пляшки мінеральною живицею.

Охороняють та доглядають цю територію лісівники Краснянського лісництва ДП «Мокрянське ЛМГ». Поруч із джерелом розташована лавка для відпочинку та облаштовано зону для пікніка. Разом з тим, неподалік є зона для збору сміття. Однак не всі громадяни складають у відведеному місці непотреб.

Використаний одноразовий посуд, пластикові пляшки та інші побутові відходи розкидані по всій лісовій галявині. А прибирати територію доводиться лісівникам. На жаль, не вміють громадяни цінувати те багатство, яке дарує їм природа. І таке байдуже ставлення до рекреаційних місць часом обурює іноземних туристів, які приїздять до регіону, аби насолодитися перебуванням на лоні природи, пише Tyachiv.com.ua.

Ось чех Ірка та словак Крістіан, які на кілька днів поселилися у знайомих на Тячівщині, днями навідалися до урочища Підчос. Про смакові якості мінерального джерела добре відгукуються. Щоправда, здивовані тим, як місцеві недбало ставляться до природи. Хлопці запевняють, що на їхній батьківщині рекреаційні зони під особливим контролем громадськості та влади, жоден іноземець  не дозволить собі забруднювати природу. По-перше, за такі дії правопорушник сплатить великі штрафи, а по-друге, у кожного з них вже з дитинства закладено звичку – берегти навколишнє середовище.

Сподіваємося, що українці теж навчаться поважати себе та цінувати багатство Карпат.
Л.Білак