Що чекає на набережну Незалежності в Ужгороді? ВІДЕО

Ще у липні цього року постановою Кабінету Міністрів України з державного бюджету виділили 21 мільйон 200 тисяч гривень на капітальний ремонт набережної Незалежності в Ужгороді. Ще близько 640 тисяч складає співфінансування з міської казни, передає Ужінформ.

Олег БОРШОВСЬКИЙ, начальник управління містобудування та архітектури

Що у себе входить капітальний ремонт? Це принципове рішення. Залишення конструктивних композиційних елементів самої набережної, залишення зеленої зони, залишення дерев такі, як вони є. Просто заміна іде пішохідної зони, заміна асфальтного покриття, встановлення велодоріжки. І то ми зараз обговорюємо це питання з активістами, які зацікавленні в якісному заміненні велодоріжок. Заміна смітників, які на сьогоднішній день ви бачите в жахливому стані, лавки та світильники.

Активісти та деякі містяни проти капітального ремонту. Один із вагомих аргументів – підрядником має стати фірма, яка виконувала реконструкцію площ Поштової та Петефі. Тож, виникають питання до якості та терміну здійснення ремонту.  Також, на думку ужгородців, роботи можуть зашкодити липам, які знаходяться по обидва боки алеї.

Ботаніки кажуть: липам, які зростають на набережній – уже близько 80-ти років. Вони припинили свій ріст і сформували кореневу систему. Якщо роботи виконувати вручну, не використовувати спецтехніку та глибоко не копати – деревам це не зашкодить.

Інна БЕСЕГАНИЧ, ботанік

Якщо підійти до робіт відповідально, акуратно, то мало би бути все добре. ВУ радянські часи тут замінювалося покриття на цю плитку. І в принципі все з деревами було добре. Тому що вони вже були дорослі. І тим більше, ті корені, які пішли вверх, вони знаходяться на зеленій зоні. І, відповідно, не будуть їх затрагувати.

Остерігаються також стосовно знівечення історичної значимості набережної та збереження її як культурної спадщини.

Петро САРВАШ, архітектор

Не треба забувати все-таки, що це є частина пам’ятки містобудування – малий Галагов. І набережна є його органічна частина. Тобто, якщо ми збираємося включати його в реєстр світової культурної спадщини, то ми б мали пам’ятати про те, що ця частина цього району, адміністративно-житлового, відповідала або тим критеріям, коли воно створювалося. Сама ця вулична мережа, тротуари, дизайн.

Роботи на набережній Незалежності, за проектом, таки розпочнуться уже незабаром. Планують завершити ремонт до кінця 2018-го року, — кажуть у міській раді.  Однак, запевняють, —  зустрічі з обговоренням подальших дій проводитимуть регулярно.

zakarpatpost.net