Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 29 серпня

День на Закарпатті був багатим на події.

Основні пристрасті кипіли довкола міського голови Ужгорода Богдана Андріїва.

“Олігархат Закарпаття в шоці! Меру Ужгорода вручили підозру!” – написав на своїй сторінці правник Олександр Пересоляк.

Ужгородська міська рада офіційно відповіла на публікації в інтернеті інформації про те, що Богдану Андріїву прокуратура вручила підозру про скоєння кримінального злочину.

“Сьогодні, 29 серпня 2018 року, у першій половині дня обласний прокурор Закарпаття Володимир Гаврилюк  вручив Ужгородському міському голові Богдану Андріїву підозру щодо обставин реконструкції культурно-історичного центру «Совине гніздо», – йдеться у повідомленні. –

Разом з тим, інформуємо, що є офіційна технічна документація з державного органу, яка підтверджує відсутність матеріальних збитків, які б спричинили фінансову шкоду державі або громаді міста. Ці матеріали наразі оформляються захисниками та згодом будуть подані до органу досудового розслідування.

Зазначаємо також, що всі тендерні процедури з реконструкції «Совиного гнізда» були проведені та роботи розпочаті до набуття Богданом Андріївим повноважень міського голови Ужгорода”.

Прокуратурою Закарпатської області, за повідомленнями у місцевих засобах масової інформації, внесені відомості до ЄРДР за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.364 КК України (зловживання владою або службовим становищем).

Про це повідомляє прес-служба прокуратури Закарпатської області.

У повідомленні інтернет-видань йдеться, зокрема, про виділення додаткових майже 11 млн грн на проведення капітального ремонту пішохідної зони у м. Ужгороді (для проведення додаткових робіт) інформуючи, при цьому, про порушення закону.

Наразі, в рамках даного кримінального провадження проводяться першочергові слідчі та процесуальні дії, спрямовані на встановлення об’єктивних обставин справи, посадових осіб, які допустили порушення закону та інші обставини, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженню.

Ще у липні цього року постановою Кабінету Міністрів України з державного бюджету виділили 21 мільйон 200 тисяч гривень на капітальний ремонт набережної Незалежності в Ужгороді. Ще близько 640 тисяч складає співфінансування з міської казни, передає Ужінформ.

Олег БОРШОВСЬКИЙ, начальник управління містобудування та архітектури

Що у себе входить капітальний ремонт? Це принципове рішення. Залишення конструктивних композиційних елементів самої набережної, залишення зеленої зони, залишення дерев такі, як вони є. Просто заміна іде пішохідної зони, заміна асфальтного покриття, встановлення велодоріжки. І то ми зараз обговорюємо це питання з активістами, які зацікавленні в якісному заміненні велодоріжок. Заміна смітників, які на сьогоднішній день ви бачите в жахливому стані, лавки та світильники.

Активісти та деякі містяни проти капітального ремонту. Один із вагомих аргументів – підрядником має стати фірма, яка виконувала реконструкцію площ Поштової та Петефі. Тож, виникають питання до якості та терміну здійснення ремонту.  Також, на думку ужгородців, роботи можуть зашкодити липам, які знаходяться по обидва боки алеї.

Ботаніки кажуть: липам, які зростають на набережній – уже близько 80-ти років. Вони припинили свій ріст і сформували кореневу систему. Якщо роботи виконувати вручну, не використовувати спецтехніку та глибоко не копати – деревам це не зашкодить.

Як ми повідомляли, екс-мер Ужгорода Сергій Ратушняк пообіцяв знести ринок «Білочка», власником якого він є.

І ось сьогодні на ринку почали зносити задні ряди з торговими будками.

Деякі з будок зроблені доволі добротно. Під деякими будками було багато сміття та бруду.

Поліція Рахівщини отримала повідомлення щодо викрадення авто марки «Ауді» у селі Розтоки. Автівку вкрали із незачиненого гаража місцевого мешканця.

Незабаром працівниками групи реагування в патрульній поліції було помічено вказану автівку на вулицях міста Рахова. На вимогу поліцейських керманич не зупинився, а почав тікати.

Кілометрів через 2 полісмени переслідували втікача, потім він покинув авто та почав утікати пішки ще приблизно кілометр. Врешті його було затримано, – зазначили в прес-службі відділу комунікацій поліції Закарпаття.

З’ясувалось, що чужу автівку він вкрав, знаходячись у стані алкогольного сп’яніння, 18- річний мешканець с. Розтоки в Рахівському районі. Поліція розпочала за цим фактом кримінальну справу за статтею 289-ю ККУ.

Півтори сотні ужгородців, серед яких і військовослужбовці, сьогодні, 29 серпня, вшанували пам’ять 367 військових, що загинули в Іловайську в 2014 році.

Такі офіційні дані щодо втрат. Більше 400 військових були поранені. Досі залишаються полонені та зниклі безвісти.

Священнослужителі православної церкви Київського патріархату провели молебень за загиблими. А ужгородці запалили свічки пам’яті, виклавши з них слово “Іловайськ”.

В Ужгороді нові автобуси проходять обов’язкові тестування, які необхідно здійснити для отримання сертифікатів.

Нагадаємо, у лютому цього року комунальне підприємство «Ужгородський муніципальний транспорт» через майданчик електронних публічних закупівель «ProZorrо»  придбало у  ТзОВ «Спільне українсько-німецьке підприємство «Електронтранс» 10 пасажирських міських автобусів великої місткості з низьким рівнем підлоги моделі А18501 «Електрон».

Про це повідомила прес-служба Ужгородської міської ради.

Наразі транспортні засоби знаходяться на завершальному етапі виготовлення, перші автобуси проходять вже обов’язкові тестування, які необхідно здійснити для отримання сертифікатів відповідності УкрСЕПРО відповідно до Порядку затвердження конструкції транспортних засобів, їх частин та обладнання. Прибуття автобусів в Ужгород очікується в першій половині вересня.

На вулиці Маркуша в Хусті це вже друге загорання протягом двох тижнів. Хтось там постійно вчиняє підпали. Вперше підпалили траву. Тоді вогонь майже дійшов до адмінбудівлі Водоканалу.

А сьогодні хтось підпалив сміття. По-перше, звалище влаштовано у несанкціонованому місці і забруднюється природа. Але смітники ростуть і ростуть. Їх стає все більше. А по-друге, зараз в області оголошено п’ятий рівень пожежонебезпеки. Тож треба до такого додуматися, аби навмисне скоїти підпал!

За словами місцевих, підпалено було мотлох, що валявся неподалік. Але вогонь почав розповсюджуватися зі страшною швидкістю. Довелося викликати працівників УДСНС в Закарпатській області.

Слід зазначити, що прибули вони миттєво, буквально через дві хвилини після дзвінка вже гасили пожежу. Впорались із нею також швидко. Але перед тим полум’я вже знищило висаджені весною плодові дерева і майже дістався до будинків.

У закарпатців з’явилася унікальна можливість продати безкоштовно будинок або квартиру.

Тепер це зробити надзвичайно просто.

У газеті «Закарпатські оголошення» у рубрику «Нерухомість» можна подати оголошення абсолютно безкоштовно за тел.: (050) 222-50-50, (097) 9-800-800, (0312) 61-99-99.

Скористайтеся унікальною можливістю.

Для того, щоб ваше оголошення більше виділялося, ви можете подати також платне оголошення: виділене в рамці, жирним шрифтом або блочну рекламу.

*Із одного номеру телефону приймається одне безкоштовне оголошення.