Москаль про вирубки: Краще зробити дияволом гуцула з сокирою, який нищить екологію і ліс

Про це заявив під час інтерв’ю з головою Закарпатської ОДА.

Геннадія Москаля не треба зайвий раз представляти на широкий загал. Він постійно в медійному полі, завжди має свою думку про ключові події в державі, її хочуть чути, навіть якщо вона дуже екстравагантна і часом виходить за межі політкоректності, пише Укрінформ.

ВІЙНУ З НЕЗАКОННИМИ ВИРУБКАМИ ЛІСУ ТРЕБА ВЕСТИ НЕ В ІНТЕРНЕТІ!

– Зараз корупційних скандалів ставатиме все більше — бо ж вибори на носі. Бачимо — піднімається питання лісу, на черзі, певно, митниця та контрабанда. Словом, як цей час відчувається на Закарпатті? До чого готуєтесь?

– Щодо лісу — я вже доручив нашій прес-службі реагувати на ситуацію. За останній місяць різні люди знову ідуть у ліс, констатують факти вирубаних ділянок, викладають в Інтернеті, це користується великим попитом і додає рейтингу. Звісно, ми очікуємо, що ці настрої будуть тільки наростати. Але! Війну з незаконними вирубками лісу потрібно вести не в Інтернеті! Якщо ви — громадські активісти, журналісти чи просто небайдужі громадяни — це виявили, звертайтеся в поліцію. Ви не вірите поліції? Звертайтеся в СБУ, у прокуратуру. Не вірите нікому в області, звертайтеся в Генпрокуратуру, в НАБУ. Велике поле для маневрів. Але ніхто ніяких заяв не пише. Всі поговорили – виклали в Інтернет. І ніхто не розуміє, що поміняють директора Держлісгоспу Мокрянського чи Брустурянського чи Свалявського лісгоспів, чи директора облуправління Мургу, чи навіть керівника Державного агентства лісових ресурсів України — а ліс все одно будуть рубати.  Бо причина у  держзамовленні. Але ніхто ж про це в Україні вголос не хоче говорити! Краще зробити дияволом гуцула з сокирою, який нищить екологію і ліс. А в той же час Міністерство економіки, яке є структурним підрозділом уряду, розробляє, скільки йому на рік потрібно лісу для забезпечення промисловості. Всі хочуть спати на дерев’яних, а не на пластмасових ліжках, сидіти на дерев’яних стільцях, мати дерев’яну підлогу, дачу зі зрубу… І при цьому, щоб ліс був на місці.

– Ви говорите про необхідність зменшення держзамовлення?

– Так, менше лісу на держзамовлення. Бо доводиться до кожного держлісгоспу з Києва, до кожного лісництва, лісничого і до кожної дільниці — скільки треба дуба, бука, граба, ялиці і смереки. Інша інституція — лісопатологи – знаходять на площах ділянки, де заготівлю можна виконати (бажано, щоб не було пралісів, щоб там не був схил), видають документи, з міністерства приходить наказ. Не виконуватимуть його нинішні керівники, все одно призначать тих, хто буде ліс рубати.

– Але є ж незаконні рубки, які не відбуваються без відома керівників лісогосподарств — бо без них у державному лісі ніхто навіть не чхне…

– Із цим має боротися поліція, прокуратура. Я на кожній нараді питаю, де результат? Кажу, ви ж бачите, що незаконно зрубали. Ви когось установили, направили справу до суду? Ні, нікого, бо нестача людей, завантаженість. Якщо деякі слідчі мають по 500-600 кримінальних проваджень, чи можуть вони взагалі хоча б одну справу довести до суду? Я не те, що стаю на захист лісівників, а кажу, що подавати інформацію потрібно об’єктивно і питати з Києва, мовляв, шановні, ви трошки зменшуйте апетит, бо у людей на місцях терпець уривається. І ще одне: скандалів було би набагато менше, якби ці всі норми визначали тут в області, як це було до Януковича.

– На Закарпатті краще знають, скільки треба тут рубати?

– Звісно, краще. І до конкурсу раніше допускалися ті, що займалися переробкою деревини, а не тільки лісозаготівлею, і мали не менше 20 робочих місць. Сьогодні це все діє так, як Янукович вибудував, по вертикалі. Децентралізація нічого нам не повернула.

zakarpatpost.net