АНОНС. Як закарпатці віники роблять

На один віник йде 20 стебел сорго

Свій віник мете краще – із цією приказкою повністю згідні у Чомонині. Саме це село на Мукачівщині – одне з небагатьох на Закарпатті, де продовжують займатися традиційним промислом – в’язанням віників із сорго.

Обкладинка свіжого номера газети «ПОРАДИ»

За переказами, насіння сорго у Чомонин привезли заробітчани, які повернулися з Америки. Вони ж першими і почали робити віники. Масово один із основних атрибутів домашнього господарства стали виготовляти у селі із середини минулого століття, пише популярна на Закарпатті газета «ПОРАДИ».

Свого часу сорго вирощували понад 600 із 850 місцевих родин. І ця справа приносила чималий прибуток. Зараз на зміну прадідівським віникам прийшли пилососи і полімерні щітки, тож попит на віники впав. Однак чомонинці не поспішають розлучатися із улюбленим ремеслом.

Сорго, з якого власне й плетуть віники, люди вирощують у себе на ділянках – хто 5 сотин, а хто і 50. Особливого догляду культура не потребує. Зовні сорго схоже на очерет, виростає до 2-2,5 м у висоту.

– Цю рослину ще плутають з кукурудзою, мабуть, через довге стебло і широкі листки. А ось з верхівок – пишних китиць – якраз і виходять всім відомі віники, – говорить місцевий майстер Золтан Годор.

Чоловік зазначає, що найбільш трудомістка робота у виготовленні віника – підготувати рослини до роботи. У вересні стебла зрізують і очищають від листя, яке залюбки поїдають корови. На виготовлення віників годиться тільки верхня пишна частина. Її звільняють від зернят, які йдуть на корм поросятам і курям. Обробляти сорго непросто, адже на ньому багато пилу, який дере у горлі. Вже обчищені рослини мають добре просохнути. Якщо сорго недосушити, то віник, зрештою, буде неякісний і за кілька днів розсиплеться.

Пан Золтан каже, що сорго щороку виростає різне. Майстер легко може розрізнити віник із торішнього врожаю та попередніх років.

Готовий висушений матеріал сортують: з більших стеблин в’яжуть серцевину віника, з менших – зовнішній шар. На один віник достатньо приблизно 20-25 пишних стебел сорго.

Особливих секретів у виробництві віників немає, зазначає Золтан Годор, котрий справу займається ще із шкільних років. Потрібні самі стеблини сорго, голка із велосипедної спиці і шпагат. Та головне – старанність, трохи вправності і сильні руки: що міцніше зв’яжеш стебла, то довше слугуватиме віник.

Які ще тонкощі є у роботі закарпатських майстрів? Які вони розкрили таємниці?

Про це та багато-багато іншого читайте у свіжому номері популярної на Закарпатті газети «ПОРАДИ».

Купуйте свіжий номер газети «ПОРАДИ» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 31 серпня.

zakarpatpost.net