Закарпатка зарізала чоловіка ножем, яким розрізала торт на дні народження доньки

А його матері сказала, що він впав на скло

На Мукачівщині дитяче свято закінчився сваркою, скандалом ревнощів та поножовщиною.

Кривава драма трапилася в селі Ракошино Мукачівського району у листопаді 2016 року.  Після відзначення родинного свята подружжя посварилося і 26-річна жінка зарізала 30-річного чоловіка, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Хто в Закарпатті прикриває чиновників-хабарників

Судовий процес тривав кілька років і лише нещодавно у справі поставлено крапку.

Ніж, яким різали торт іменинниці, простромив серце її батька 

Ірина (з етичних міркувань імена у матеріалі замінено) розлучилася з Миколою ще у 2013 році. За її словами, він випивав і поводився агресивно, не раз здіймав на неї руку. Родина проживала спільно з батьками молодої жінки. Тож між  батьком Ірини та Миколою теж часто виникали сутички. Доходило навіть до бійки, коли зять починав лупцювати свекра.

Напередодні дня народження Світланки вони також посварилися. Тож Ірина запропонувала колишньому чоловікові, який на той час знову проживав із нею, відзначити подію у кафе. Але  він відмовив, наполягав, що треба святкувати вдома і запропонував запросити його сестру з чоловіком. Ірина погодилась і взялася за приготування.

Наступного дня прийшли гості. Було близько 15.30. За дружніми бесідами швидко минав час і порожніла пляшка за пляшкою. Батько Ірини не хотів сідати за один стіл із зятем і навіть не збирався виходити з літньої кухні, але дочка усе ж умовила його з матір’ю долучитися до компанії. Тож невдовзі Микола з чоловіком сестри вийшли на подвір’я смажити шашлики, а жінки залишилися в хаті. Вони випили дві пляшки коньяку і говорили про своє. Відтак після шашлику жінка принесла торт.  А гості, скуштувавши десерт, почали збиратися додому і викликали таксі. Автомобіль приїхав швидко, тож Микола запропонував Ірині запросити таксиста на шматочок тістечка та на каву. Але вона не хотіла. Тоді він сам пішов і покликав чоловіка до хати. Але незабаром між таксистом і батьком Ірини виникла суперечка щодо солодощів, бо гість зазначив, що їв і смачніші торти. Господарю ж це не сподобалося і він почав висловлюватися на його адресу нецензурно. Тим часом сестра Миколи побачила, що ситуація виходить з-під контролю і попросила таксиста відвезти їх із чоловіком додому. Той одразу встав – і вони поїхали. Батько Ірини пішов до себе, мати також вийшла з хати. Микола ж пішов до спальні і влігся на ліжку. Дружина попросила його допомогти зібрати посуд зі столу. Але він був розлюченим і не хотів цього робити.

– Микола дивився на мене, як звір. Хто цей таксист, ти мені з ним зраджуєш? – кричав він, – розповіла на суді Ірина. – Я просила його заспокоїтись і запевнила, що ні, адже він сам запросив його до хати. Тоді Микола пішов і зачинив двері на ключ. Була десь шоста година вечора. У ту мить підійшла мама, але зайти до будинку не змогла. Вона стукала, аби її пустили. Розгніваний Микола вибіг у коридор і виламав двері, помчав у літню кухню до батька і почав погрожувати йому, що вб’є його, заріже.

Далі, як пояснила жінка, вона почала його заспокоювати. Але їй не вдалося. Тож вона сказала, що викличе поліцію. Проте це ще більше роздратувало чоловіка. Він вибіг на вулицю, а вона кричала матері, щоб зателефонувала на «102», але жінка її не чула, бо щось робила на задньому подвір’ї.

– Микола взяв мене за куртку, кинув на землю, сів на мене і почав бити по голові і душити. Я почала втрачати свідомість. На землі намацала ніж і встромила його в нього. Скільки разів і куди саме – не пам’ятаю, – продовжила розповідати про ті страшні події вона. – Тоді він зіскочив із мене і з криками побіг до хати. В той момент підійшла мама і спитала, що трапилося. Я відповіла, що не знаю. Вона наказала зателефонувати в поліцію. А сама набрала номер мами Миколи і повідомила йому, що він порізався. Але свекруха заявила, що знаходиться далеко і приїхати не може, тож попросила викликати «Швидку». Коли прибули лікарі, Микола був живим, дихав. Я сама допомогла завантажити його в автомобіль. Мама поїхала з ним. А я залишилася вдома з дитиною. Далі приїхала поліція і почалися допити».

Але найстрашніше трапилося по дорозі в лікарню. Про це розповіла мама Миколи.

«Я сама медик, тож знаю, що таке кровотеча. Я викликала «Швидку» і сказала фельдшеру те, що повідомили мені, що син порізався склом. Правда тоді ще мені відомою не була. Дочка подзвонила таксистові і разом із зятем сіла у таксі та поїхала до сина. Та їй передзвонили і сказали, що Миколу вже «Швидка» везе до Мукачівської лікарні. На автобусній зупинці в Ракошині вони дочекалися автомобіля лікарів і пересіли в нього. Разом із сином була сваха. Микола був непритомним, а біля села Клячанова перестав дихати, помер. Дорогою йому надавали всю необхідну допомогу, робили штучне дихання та непрямий масаж серця. Але це не допомогло. У приймальному відділенні з’ясувалося, що крові на ньому не було, виднілася лише одна рана в області серця, а також закривавленою була голова, – з відчаєм поділилася спогадами мати Миколи.

Проблеми з психікою чи алкоголь: що спровокувало агресію?

Тим часом Ірина заявила, що її чоловік мав проблеми з психікою і навіть відвідував психіатра. Тож, вірогідно, саме цим можна пояснити його некеровану поведінку та напади люті.  Але це від неї всі приховували.

«Мій чоловік перебував на обліку у психіатра через розлади психічної діяльності, – запевнила жінка. – Про це мені офіційно стало відомо після закінчення досудового слідства з відповіді на запит слідчого. Від Миколи до цього чула дещо, але чіткої відповіді на пряме питання про те, що з ним, ніколи не отримувала. Одного разу він проговорився, що йому  треба  йти до лікаря, а він в цей раз проходив військову лікарську комісію. Я тоді була вагітною і пішла разом із ним у поліклініку. Коли ми зайшли до кабінету, медик (Микола, як я зрозуміла, був знайомим із ним давно) запитав його, як він почувається. Чоловік сказав, що у нього все зараз, мовляв добре: він одружився і в нього скоро навіть народиться дитина.  Після цього трапився ще один випадок, який змусив мене замислитись над психічним станом чоловіка. Коли я народжувалася, мала дуже важкі пологи. Фактично перебувала між життям і смертю. Крім того, дитина отримала травми. Коли Микола про це довідався, у нього стався нервовий тік. Він дуже дивно кліпав очима. Я порекомендувала йому якесь заспокійливе, та він відмовився, стверджуючи, що його мама знає, які ліки потрібно прийняти, треба поговорити з нею. Згодом йому стало краще. Я поцікавилася, що ж він прийняв, аби наступного разу і я знала, чим його лікувати. Але він так і не сказав, що то за препарат. Нервові напади в нього періодично траплялися й після того. Так було і в той день, коли ми святкували день народження дочки. Він був дуже агресивним. Переконана, якби Микола чи його мама сказали мені, що з ним і чим його лікувати, трагедії б не трапилось».

Однак мама вбитого чоловіка мала щодо його психічного стану свою версію.

«До психіатра син звертався через те, що в нього була затримка мовлення, – повідомила вона. – А коли мав іти в армію, потрібно було пройти медичну комісію. Саме через це на службу його не забрали. Агресивним він не був, а Ірину любив. Із тестем, бувало, бився, але її не ображав».

Як би там не було, а пішов із життя Микола не через те, що мав чи не мав проблеми з психікою. Агресію, скоріш за все, спровокував алкоголь.

 Для чого жити разом після розлучення?

Те, що між подружжям раніше були проблеми, не секрет. Якби в родини справді були щирі стосунки, сім’я б не розпалася. Але Ірина з Миколою на момент скоєння злочину три роки вже були розлученими. Тож чому вони знову жили разом?

Мати вбитого чоловіка переконана, що невістка використовувала сина.

« У жовні 2013 року вони розлучилися через суд, – заявила вона. – Син тоді саме був на заробітках у Москві. Але коли він повернувся, вони з невісткою помирилися, він знову пішов жити до неї. Я просила її залишити його в спокої, та вона не хотіла, телефонувала постійно, просила, щоб передавав гроші. До розлучення між ними були конфлікти, а коли помирилися, сварки почалися знову. Неодноразово заспокоювати їх навіть доводилося викликати поліцію. Поки він мав гроші, був їй добрим, а коли вони закінчувалися, починалися скандали».

Та що б не говорила мати покійного, а Микола дружину таки бив. І це під час її огляду засвідчили медики.

На її тілі було виявлено синці та забої, які могла спричинити тільки інша людина. Отже, перед вбивством сутичка між ними усе ж відбувалася.

А от судмедексперт, яка оглядала труп Миколи, повідомила, що на його тілі було не одне ножове поранення. Тобто на грудній клітці він мав рану зліва, яка й була найбільш небезпечною. Але під час огляду вона виявила ще й тілесні ушкодження на шиї та в області хребта. Були й інші рани, але їх він міг отримати під час сутички з дружиною.

Ірина всіляко запевняла суд, що вбивати чоловіка зовсім не хотіла, лише відбивалася від його нападу. Дивно одне: звідки в її руках взявся ніж, коли і хто його приніс. На жаль, на це питання відповіді немає, бо жінка стверджує, що нічого не пам’ятає.

Тож чи варто було продовжувати їй життя з Миколою? Для чого люди, які не можуть протягом тривалого часу знаходитися під однією стріхою, мучать одне одного? Адже якби після розлучення кожен продовжував жити своїм життям, трагедії б не сталося.

А суд, що закінчився нещодавно, виніс Ірині досить лояльний вердикт. Її засуджено на 1 рік і 6 місяців позбавлення волі.

Марія УЖАНСЬКА, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net