Маловідомі таємниці, якими оповитий ужгородський ясен Масарика

Є на липовій алеї одна пам’ятка, якою пишається Ужгород. Це – ясен Масарика. Дерево оповите багатьма легендами.

Нерідко екскурсоводи розповідають туристам, що свого часу посадив його президент Чехословаччини Томаш Масарик, на честь якого воно й отримало назву.

Інші ж запевняють, що біля ясена колись стояла трибуна, з якої Масарик виступав під час візиту до Ужгорода. Існує ще одна теорія, згідно з якою під його коренями закопано капсулу часу з пророцтвом для міста на найближчі 1000 років.

Як би там не було, а могутній розлогий ясен має для столиці Закарпаття важливе значення, а гості охоче фотографуються біля широчезного стовбура, милуються його кроною.

Більше про дерево відомо місцевому історику, який добре знається на сторінках минувшини нашого краю.

«Ясен Масарика – пенсільванський ясен, якому понад століття – пам’ятка місцевого значення, що знаходиться на набережній Рошковича, – запевняє Роман Офіцинський. – Його обвив плющ віком близько 50 років (на жаль, у цьому році висох). Такі ясени ростуть зазвичай біля водойм, оскільки досить добре втягують вологу. Символічну назву він отримав через те, що нібито біля нього поставили трибуну, з якої виступав перший президент Чехословаччини Томаш Масарик під час приїзду до Ужгорода. Насправді це було в іншому місці – біля жупанату».

Посадити дерево Масарик також не міг, оскільки на час його президентства воно вже росло на знайомому нам місці. А щодо капсули, то це теж викликає сумнів, адже навряд чи хтось би закопував такі важливі речі біля водойми, адже вода колись повноводного Ужа, який нерідко допікав місцевому населенню повенями, могла б її вимити.

Та як би там не було, а ясен таки став гордістю міста. І не важливо, що з легенд є правдою, а що вигадкою. Головне, що дерево є одним із найстаріших у місті.

zakarpatpost.net