На Закарпатті почалася весна? Цвітуть каштани! ФОТОФАКТ

Пори року в цьому році зовсім змішалися на Закарпатті.

Вздовж траси «Мукачево-Берегово» цвітуть каштани. 

Хоч на календарі вересень, але дерева нарядилися в білі шати і радують наших земляків буйним цвітінням.

-Те, що дерева починають розквітати восени має своє пояснення. Причини можуть бути дуже різноманітними. Передусім, це може бути пов’язано з кліматичними умовами. У цьому році весна почалася дуже рано, скажімо, у лютому прокинулися окремі бджоли, сакура зацвіла на два тижні раніше звичайного. Рослини ніби були обмануті природою, тож окремі з них сприймають літо чи осінь за весну й починають невчасно цвісти, – каже zakarpatpost.net біолог Олена Нодь.

Утім, що дивно, на каштанах, що квітують вздовж траси на одних гілках – стиглі плоди каштанів і пожовкле листя, а на інших – квіти і зелені листочки. Справді, такі примхи природи неабияк дивують. Адже у той час, коли рослини поступово повинні переходити у стан спокою, вони починають буяти.

В Ужгороді деякі дерева теж от-от зацвітуть.

Слід зазначити, що зараз каштани цвітуть не тільки в Закарпатті. Подібні випадки днями зафіксовано і в інших областях України. У тих містах, де науковці провели обстеження дерев, було виявлено пошкодження листя личинками нового виду шкідників – мінуючої молі. У чому ж причина цвітіння закарпатських дерев – поки що залишається загадкою.

zakarpatpost.net