Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 4 вересня

День на Закарпатті був багатим на події.

3-го вересня в Перечинській райдержадміністрації відбулось засідання комісії по питаннях техногенно- екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій.

На засіданні розглядалися питання щодо вжиття заходів по недопущенню росту захворювання на менінгококову інфекцію серед жителів села Порошково, пише zk.oblast.online.

В ході засідання вирішили із метою не допустити поширення менінгококу на території, яка входить у Порошківську сільську раду оголосити карантин в ПорошківськійЗОШ І-ІІІ ступенів  із третього вересня по сьоме вересня  2018-го року.

Гордістю Ужгорода є його річка, що протікає через місто. І хоч зараз щодо назви точиться багато дискусій, але  на думку дослідників, першу частину назви колишній Унгвар отримав саме від цієї водяної артерії. Чому потім Унг трансформувався в Уж – досі невідомо, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

Але мова сьогодні піде не про назву, а про саму річку, точніше – пішохідний міст через неї.

«Пішохідний міст в Ужгороді давно вже став візитною карткою міста. З нього відкривається чудова панорама як в бік Карпатських гір, так і на Закарпатську низовину. Звідси можна милуватися неповторним ужгородським заходом сонця, а також водами Ужа, що невтомно, хтозна-яке тисячоліття, течуть кам’яним руслом, – підкреслює науковець. – Ужгород виник навколо Замкової гори, яку з усіх боків омивали Уж і його рукави. Зв’язок із навколишніми територіями здійснювався саме через мости.

І хоч перші їхні описи належать лише до XVII ст., нема сумніву, що вони існували набагато раніше: цього вимагав розвиток торгівлі, необхідність зв’язку з різними частинами міста чи панськими земельними угіддями.

На Закарпатті з унікальної Блакитної лагуни, про яку ще кілька років тому знали тільки місцеві жителі, лісники зробили приманку для туристів – бажаючих побачити водойму стає все більше, незважаючи на те, що дорога до водойми зовсім не проста, пише Сегодня.

Вікторія з Дмитром вперше приїхали в Карпати з Києва, причому вони вибирали місця, де мало туристів, а про лагуну дізналися від знайомих – кажуть, що це ідеальне місце для відпочинку з наметами.

3 вересня о 23:24 до рятувальників надійшло повідомлення, що під час проходження туристичного веломаршруту в лісовому масиві в районі с. Сіль Великоберезнянського району заблукало двоє громадян Чеської Республіки, мешканці мм. Брно та Попіце обидва 1970 року народження.

За інформацією УДСНС в Закарпатській області, для проведення пошуково-рятувальних робіт  було залучено трьох рятувальників Ужгородського пошуково-рятувального відділення та одну одиницю техніки.

О 03:40 вже  4 вересня рятувальники відшукали чеських громадян у лісовому масиві. Медичної допомоги вони не потребували. Далі працівники ДСНС супроводили їх до населеного пункту, звідки вони продовжили свій шлях самостійно.

За даними головного управління статистики в Закарпатській області, у липні цього року порівняно з червнем розмір середньої заробітної плати зменшився на 5,6%

Середня заробітна плата штатного працівника підприємств, установ та організацій у липні 2018р. становила 8227 грн, що у 2,2 раза вище рівня мінімальної заробітної плати (3723 грн).

Порівняно з червнем 2018р. розмір середньої номінальної заробітної плати зменшився на 5,6%, а за останні 12 місяців (відносно липня 2017р.) збільшився на 26,5%.

Індекс реальної заробітної плати у липні 2018р. порівняно з червнем 2018р. становив 94,6%, а відносно липня 2017р. – 113,5%.

У той же час за даними закарпатської газети «Робота та навчання», у середньому розмір оплати праці серед вакантних посад 5-7 тисяч гривень. Саме стільки готові платити бетонярам, касиру обмінного пункту, водіям, прибиральниці, продавцям, кредитним експертам.

Крім того, адміністратору на рецепції в фітнес центрі, швачкам, операторам комп’ютерного набору,  пропонують 8 тисяч гривень.

Проте є й більш високооплачувані пропозиції.

Вчора вранці поліція Ужгорода отримала повідомлення про загорання авто на вулиці Гвардійській в обласному центрі Закарпаття.

За викликом виїхала слідчо-оперативна група, яка встановила, що близько 9:30 49-річний ужгородець побачив, що його авто «Toyota Avensis», припарковане поблизу будинку, горить.

Правоохоронці на місці пригоди зібрали речові докази, які направили на експертизу.

За фактом відкрили кримінальне провадження за частиною 2 статтею 194 Кримінального кодексу України, тобто умисне пошкодження майна. Авто евакуйовано на спецмайданчик Ужгородського відділку поліції. У ході слідства буде встановлено справжні причини загорання.

 

zakarpatpost.net