У якій сфері найвигідніше працювати закарпатцям? Де більше платять?

За даними головного управління статистики в Закарпатській області, у липні цього року порівняно з червнем розмір середньої заробітної плати зменшився на 5,6%

Середня заробітна плата штатного працівника підприємств, установ та організацій у липні 2018р. становила 8227 грн, що у 2,2 раза вище рівня мінімальної заробітної плати (3723 грн).

Порівняно з червнем 2018р. розмір середньої номінальної заробітної плати зменшився на 5,6%, а за останні 12 місяців (відносно липня 2017р.) збільшився на 26,5%.

Індекс реальної заробітної плати у липні 2018р. порівняно з червнем 2018р. становив 94,6%, а відносно липня 2017р. – 113,5%.

Якщо брати за сферами діяльності, то найвигідніше працювати в галузі державного управління й оборони, обов’язкового соціального страхування, де прпацівники у липні отримали 13245 гривень.

На другому місці – сфера потачання електроенергії та газу (зарплата 10 511 гривень), переробна промисловість (10 144 гривні),  фінансова та страхорва діяльність (10 037 гривень).

На третьому – добувна промисловість і розроблення кар’єрів  – 9969 гривень, переробна промисловість – 9102 гривні.

Трохи більше 6 тисяч, принаймні офіційно, отримують на будівнеицтві, у транспортній, пошторвій сфері, пацівники наукової та технічної діяльності.

А от хто займається тимчасовим розміщуванням і організацією харчування отримують найменше – трохи більше 4 тисяч гривень.

У той же час за даними закарпатської газети «Робота та навчання», у середньому розмір оплати праці серед вакантних посад 5-7 тисяч гривень. Саме стільки готові платити бетонярам, касиру обмінного пункту, водіям, прибиральниці, продавцям, кредитним експертам.

Крім того, адміністратору на рецепції в фітнес центрі, швачкам, операторам комп’ютерного набору,  пропонують 8 тисяч гривень.

Проте є й більш високооплачувані пропозиції.

Наприклад, продавцеві консультанту зоомагазину в Ужгороді та Мукачеві пропонують 9 тисяч гривень на місяць,  так само і комлектувальнику бензо та електроінструментів в Ужгороді, експедиторам та фарбувальникам автомобілів  в Ужгороді – 10 тисяч, а трактористу в фермерському господарстві у Мукачівському районі –  від 10 до 25 тисяч гривень,  колористу з підбору авто фарб від 10 до 16 тисяч гривень.

Також у газеті «Робота та навчання» є пропозиції роботи за кордоном та в Києві. Зарплати там пропонують значно вищі, але оскільки це за межами області, такі вакансії до ваги ми не брали.

zakarpatpost.net