На Закарпатті спалах смертельного захворювання. Лікарі повідомили, хто в групі ризику

Діти, люди зі слабким імунітетом і ослабленою захисною реакцією дихальних шляхів, ті, які зловживають курінням або алкоголем, в першу чергу, перебувають у групі ризику і можуть заразитися смертельною менінгококовою інфекцію.

Про це в коментарі сайту “Сьогодні” заявив лікар-епідеміолог Юлій Жигалов.

Крім того, людина може захворіти на менінгіт після переохолодження, під впливом будь-якого іншого стресового для організму чинника або травми.

“Джерелом хвороби може стати хворий або людина, яка є прихованим носієм інфекції. При цьому вона може сама не хворіти, але при цьому заражати інших. Заразитися можна під час прямого контакту з такою людиною, а також під час спільного користування засобами особистої гігієни або посудом. Інфекція досить нестійка в умовах зовнішнього середовища, але іноді того, що хтось кахикнув або чхнув, може вистачити”, – говорить Жигалов.

І хоча інкубаційний період хвороби може тривати до 10 днів, на перших етапах менінгіт покаже себе головним болем, гострим нежитем, температурою, характерним висипом на ногах, тулуб і крововиливами. Поширюється інфекція по організму через кров. Якщо вчасно звернутися до лікаря, можна уникнути летального результату.

“Важлива рання діагностика. При своєчасному визначенні менінгіту, хвороба лікується антибіотиками. І досить успішно. Звичайно ж, це не стосується блискавичної або запущеної форм. У цих випадках – результат один, летальний. Блискавична форма менінгіту протікає у людей з дуже слабким імунітетом, організм яких нездатний боротися з інфекцією”, – додає лікар.

Тому, щоб уникнути менінгіту і його найстрашнішої форми – блискавичної, потрібно постійно піклуватися про своє здоров’я і зміцнювати імунітет.

“Правильне харчування, вітаміни, відпочинок, відсутність стресів, вакцинування … Крім того, треба дотримуватися елементарних правил особистої гігієни і по можливості уникати місць масового скупчення людей”, – підсумовує Жигалов.

Нагадаємо, в Закарпатській області від блискавичної форми менінгококової інфекції померла восьмирічна дівчинка з села Порошково Перечинського району. Ще одна дитина з важкою генералізованою формою знаходиться в відділенні інтенсивної терапії. Крім того, ще 10 жителів села Порошково перебувають на лікуванні, шість хворих мають локалізовану форму – назофарингіт і троє є носіями цього захворювання. Стан пацієнтів стабільний, прогноз на одужання – оптимістичний.

В обласному центрі здоров’я також повідомили, що з 3 по 7 вересня вжиті обмежувальні заходи в Порошківській загальноосвітній школі.

zakarpatpost.net