Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 6 вересня

День на Закарпатті був багатим на події.

Головною новиною дня було судове засідання у справі міського голови Ужгорода.

29 серпня обласний прокурор Закарпаття Володимир Гаврилюк вручив йому підозру щодо обставин реконструкції культурно-історичного центру «Совине гніздо».

Тож сьогодні у суді було розглянуто клопотання прокуратури Закарпаття про обрання міри запобіжного заходу меру міста Ужгород Богдану Андріїву.

Рішенням суду йому було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на 2 місяці з визначенням застави 440 тисяч гривень.

Заставу було внесено, тож Андріїва відпустили.

Про те, що поїзд Мукачево-Будапешт майже готовий до запуску розповів Міністр інфраструктури України Володимир Омелян.

Про це йдеться на сайті Міністерства інфраструктури України.

«Сполучення із ЄС – це не тільки автобани, але і залізниця. У 2016 народилась геніальна ідея запровадити пряме залізничне сполучення між Україною і Польщею, між Києвом, Львовом та Перемишлем. І ми це втілили. Цього року, я сподіваюсь, ми запустимо нове пряме сполучення Мукачево – Будапешт. Він вже майже готовий до запуску, він буде надзвичайно успішний і матиме попит на ринку. Також 28 вересня ми запускаємо пряме сполучення Києва із Мінськом, Ригою та Вільнюсом», – наголосив Володимир Омелян, – «Залізниці України і держав ЄС створюють єдине кільце країн Східної Європи і Балтії. Вірю, що велике об’єднання країн Європи і Балтії залізничним сполученням відбудеться вже в найближчі роки. Все починається з Via Carpatia і веде далі до всього світу», – наголосив Омелян.

13-річну ужгородку, яка вийшла зі школи і зникла, розшукали за лічені години. Поліція повернула дівчинку до батьків.

 

Про це повідомляє відділ комунікації Закарпатської поліції.

Вчора, 5 вересня, до поліції Ужгорода надійшло повідомлення від жінки, яка заявила, що її 13-річна донька, близько 14:00 вийшла зі школи, проте додому  так і не повернулася.

На пошуки малолітньої було задіяно працівників сектору кримінальної поліції та ювенальної поліції Ужгорода.

За лічені години дівчину розшукали. Як з’ясувалося, вона разом з друзями гуляла містом. Школярку  повернули додому цілою і неушкодженою.

Про те, у якому віці найкраще отримати перший сексуальний досвід, у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» розповіла викладач йоги та жіночих практик, сексолог Альона ГОНДОРЧИН.

Законодавство каже, що у 18. Сексологи кажуть, що у 12-13 років, коли починається статеве дозрівання хлопчиків і дівчат, діти готові до близькості. Але тільки фізично. Психологічно ми дорослішаємо пізніше. Тому в цьому питанні усе глибоко  індивідуально. Буває, що в дівчинки з 10 років місячні і в 12 років вона має дорослу конституцію. Тож напевно в неї статевий потяг виникне досить швидко. Тому однозначної відповіді на це питання не може бути. Відіграють свою роль і обставини, і психологічна зрілість, і інші чинники. До того ж, в Україні одні звичаї, на Сході -інші, а на Заході – ще інакші. Важливо, аби не було примусу й аби дитина, коли хтось хизується в класі, що вже спробував секс, не намагалася повторити чийсь досвід, або не відчувала себе меншовартісною. Дівчина має знати, що статевий досвід вона отримає тоді, коли це буде потрібно саме їй і не повинна когось копіювати. Це ж стосується і хлопчиків.

Правоохоронці Дубівського відділення поліції в обласному центрі Закарпаття затримали мешканця Тячівщини, який розшукувався слідчим відділом за вчинення крадіжок. Підозрюваного доставили до поліції. Про це повідомляє відділ комунікації Закарпатської поліції.

Вчора, 5 вересня, працівники кримінальної поліції Дубового у місті Ужгород затримали мешканця села Великі Лази, що на Тячівщині. Чоловік розшукувався поліцією за вчинення крадіжок. Як встановили правоохоронці, 33-річний мешканець Тячівщини двічі викрадав електротехніку та мобільні телефони з будинків односельчан. Сума завданих збитків склала понад 10 тисяч гривень.

Під час проведення оперативно-розшукових заходів полісмени з’ясували, що деякий час чоловік переховувався у місті Дніпро.

Неодноразово zakarpatpost.net  піднімав питання «висаджених» вздовж доріг на Закарпатті автомобілів.

Як правило, це старі закинуті машини, від яких зреклися господарі і які одиноко  доживають віку, забувши насолоду від швидкісної їзди.

Скажімо, в Ужгороді на вулиці Тихого, старенький «Запорожець» уже кілька років поспіль самотньо простоював на газоні.

Неподалік залізничного вокзалу на вулиці Станційній хтось перетворив старий автомобіль на звалище для непотребу.

А днями журналіст газети «Неділя Закарпатські новини» знайшов ще один – покинутий «Жигуль» в районі вулиці Швабської.

На Закарпатті дозріває обліпиха. Зараз ягоди сонця, як називали плоди давні греки, можна купити на ринках Ужгорода.

Ще греки величали обліпиху назвою «кінський блиск». Згідно з грецькою міфологією, обліпиха була улюбленою їжею Пегаса – крилатого коня.

Походження ж самої назви пов’язують із цікавою легендою. Згідно з нею, війська Олександра Македонського у своїх безкінечних походах дуже цінували коней, але вони часто хворіли, втрачаючи силу. Одного разу Олександр помітив: якщо напоїти тварин відваром з гілок, листя та плодів обліпихи, вони одразу відновлюють сили, їхні рани швидко загоюються, а шерсть знову блищить. Тому саме латинська назва обліпихи походить від двох слів: кінь та блиск.

Ще її називають північним ананасом через те, що плоди, на смак дійсно нагадують плоди цього фрукта, хоч спочатку і гіркуваті, але після перших приморозків втрачають гіркоту і набувають приємного кислуватого смаку.

zakarpatpost.net