АНОНС. Чому на Закарпатті так багато алкоголіків? Що з цим робити?

Головний нарколог області Василь Кручаниця розповів, чому спиваються діти, чому більшість алкоголіків алкозалежними себе не вважають, а також зауважив, що результат зловживання спиртним – це деградація і смерть, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Обкладинка свіжого номера газети «Неділя Закарпатські новини»

Проблема залежності від психоактивних речовин актуальна у всі часи, навіть для найбільш розвинених країн світу. Однак соціальні негаразди та нестабільність завжди призводять до зростання кількості людей, які зловживають алкоголем чи вживають наркотики. Закарпатська область, на жаль, не є виключенням.  Досить глянути на кримінальну хроніку, аби пересвідчитись, скільки в області аварій скоєно п’яними водіями, скільки вбивств, бійок, зґвалтувань, крадіжок сталося за участі наших захмелілих земляків…   Наркобізнес теж не стоїть на місці, постійно з’являються нові засоби впливу на свідомість, часто їх позиціонують як «легальні», використовуючи для розповсюдження мережу Інтернет.  При цьому деколи психотропні засоби продають навіть на шкільних подвір’ях. Чому ситуація така невтішна?  Як позбавитись від залежностей? Як вберегти від шкідливих звичок дітей?

Про це та інше під час наших «Недільних бесід» у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» ми говорили із головним лікарем Закарпатського обласного наркологічного диспансеру Василем Кручаницею.

– За останні роки рівень алкоголізму підвищився чи знизився? Скільки закарпатців на обліку?

– Офіційна статистика реальний стан справ у області відобразити не може. Статистика – це лише сухі цифри. Загалом в області майже стабільно 17,5-18 тисяч закарпатців мають діагноз алкогольна залежність. Але проблеми створюють не ті, хто перебуває на обліку, а саме ті, хто на ньому не перебуває, їх значно більше. Зловживання алкоголем розглядається у всьому світі в якості одного із основних факторів ризику, що призводять до погіршення здоров’я. За різними оцінками, таке вживання алкоголю є істотним фактором глобального тягара хвороб та третім із факторів ризику, що викликає передчасну смерть та інвалідність у світі.

 Найбільше вбивств також скоюється у стані сп’яніння. Як це пояснити? Алкоголізм серед неповнолітніх. Особливо на релігійні свята дехто з дорослих щедро пригощає дітей. Яка в нас ситуація з підлітковим пияцтвом у області? Кажуть, що алкоголь відповідає за центр задоволення. Це правда? 

Про це та багато-багато іншого читайте у свіжому номері газети «Неділя Закарпатські новини».

Купуйте свіжий номер газети «Неділя Закарпатські новини» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 7 вересня.

zakarpatpost.net