Закарпатським господиням: що таке курник і як його готувати

Сьогодні в гостях zakarpatpost.net закарпатська кулінарна газета «Домашня кулінарія».

Обкладинка свіжого номера газети «Домашня кулінарія»

Пропонуємо вам новий рецепт страви.

Курник

Здавна цей пиріг називають царським. Колись він був традиційним на весіллі, причому для молодої та нареченого готували окремі курники, додавали всередину зерна, що символізували достаток, а перед споживанням розламували ці пироги над головами молодят, щоб зерна посипалися на них. Мало приємного, коли тобі на голову сиплеться начинка з пирога. А от поласувати цим цікавим пирогом навряд чи хтось відмовиться, стверджує на своїх сторінках газета “Домашня кулінарія“.

Тісто для цього пирога можна обирати на будь-який смак. Головне –  начинка з курячого м’яса, яка й дала назву. Куряти на –  то тільки основа начинки, а далі вмикайте політ фантазії. Додавши зелень, червоний солодкий перець, гриби чи підсмажену моркву, можна і смак збагатити, і забезпечити різнобарв`я пирогові у розрізі, адже добра страва має бути і на вигляд гарною.

Готують також складні курники з кількома начинками, розділеними між собою попередньо насмаженими млинцями. Куряче м`ясо з картоплею, гриби з підсмаженою цибулькою, тертий сир – ці кілька інгредієнтів можна нашарувати всередині, а прошарки млинчиків додадуть іще більше шарму. Такий пиріг не соромно подати на будь-яку гостину.

Отже, один з варіантів тіста для курника. Візьміть пакет сметани (500 г), погасіть у ній половину чайної ложки соди. Додайте дрібку солі – і можна замішувати тісто. Як прийнято казати у таких випадках, борошна треба додати стільки, скільки візьме тісто, щоб не прилипало до рук. Добре вимішавши, відправте тісто на півгодини до холодильника, а самі тим часом приготуйте начинку. Це може бути обсмажене з цибулею куряче філе – простий варіант начинки. Якщо маєте час і бажання ускладнити завдання – смажте млинці, готуйте грибний прошарок чи картопляне пюре з тертим сиром, чи капусту, чи рис з вареним яйцем та зеленню. Словом, це саме та страва, де ваша фантазія зможе реалізуватися на повну. Головне – поєднувати ті інгредієнти, котрі не будуть між собою «сваритися» у вашому шлунку. Зверху курник можна прикрасити ліпкою з тіста – косички, джгутики, бахрома з тіста тощо.

Смачного вам із газетою «Домашня кулінарія»!

Передплатити газету «Домашня кулінарія» можна у кожному поштовому відділенні України або у свого листоноші.

Передплатний індекс: 68339.

Залишайтеся з нами та радуйте дітей, коханих, батьків та друзів неперевершеними стравами!

Валентина Попелюшка, газета «Домашня кулярнарія», екслюзивно для zakarpatpost.net