Чому заробітчанство стає все більш масовим

Проблема масової еміграції українців поглиблюється. За даними Міністерства закордонних справ, щороку близько мільйона співвітчизників вирушає шукати кращого життя за кордоном.

Чи чекає на Україну демографічна катастрофа – з’ясовував OBOZREVATEL.

На заробітки в ЄС

Колосальна еміграція українців з початку 2014 року ні для кого не є секретом. Після початку бойових дій на Донбасі, а також стрімкого падіння гривні рівень життя українців помітно знизився.

За даними неофіційної статистики, починаючи з кінця березня цього року на заробітки за кордон вже виїхало понад 400 тисяч трудових мігрантів. Більш песимістичні дані наводить Мінсоцполітики. Там провели дослідження і з’ясували, що станом на середину 2018 року з країни виїхало 9 мільйонів трудових мігрантів.

З огляду на окупацію Криму і окремих районів Донбасу, на підконтрольних територіях фізично проживають близько 30 мільйонів українців.

Інформаційну бомбу підкинув і міністр закордонних справ Павло Клімкін. Він заявив, що за межі України щороку виїздить мільйон громадян.

“У нас дійсно катастрофічна сітуація. Щороку приблизно 1 млн українців їдуть з країни. Ми вважаємо, що, на жаль, ця негативна тенденція найближчим часом збережеться”, – наголосив він.

Лише в одній Польщі проживає близько 1,4 мільйони українців. Схожу інформацію декларує Європейське статистичне відомство (Eurostat). Згідно з їхніми даними, до Польщі за 5 років виїхало працювати приблизно мільйон співвітчизників.

В результаті масштабного припливу робочої сили економіка країни демонструє найбільше зростання у Європі. Економісти ж запевняють: якби співгромадяни залишилися працювати вдома – економіка України зростала б швидше.

Україну очікує криза?

Пояснити демографічну ситуацію в Україні та заяву на цю тему глави МЗС Клімкіна OBOZREVATEL запропонував завідувачу кафедри демографічного прогнозування НАНУ Олександру Гладуну.

“Не знаю, звідки Клімкін взяв таку цифру і що означає 1 мільйон. Це ті, хто перетнули кордон, або поїхали на постійне місце проживання? Ми повинні розуміти, що офіційно зареєстрованих тих, хто виїздить за кордон, немає. Цілком можливо, це просто перетин кордону. Якщо це дані прикордонної служби, то ви протягом дня поїхали в Польщу, повернулися, і поїхали знову. А в Держприкордонслужбі порахують, що ви виїхали за межі країни двічі. Ця цифра до демографії не має жодного відношення”, – наголосив доктор економічних наук.

Стосовно ситуації у Польщі, то тут демограф наводить дещо менші цифри.

“Останні дані з Польщі читав, приблизно 300 тисяч осіб (українців. – Ред.) платять соціальні внески. З іншого боку Польща прийняла законодавство, яке зобов’язало оформлювати людей, вони почали цей процес легалізовувати”, – сказав Гладун.

Для того, щоб повністю розуміти ситуацію, державній службі статистики треба провести перепис населення. Востаннє така процедура відбувалася у 2001 році, хоча за нормами вона має проходити кожні 10 років.

Черговий перепис населення запланований на 2020 рік. Процес організаційно дуже складний, треба кілька років готуватися. Державна служба статистики вже почала процес підготовки, гроші поки виділяють. У 2019 році буде пробний перепис у Київському районі, за результатами цього буде відпрацьована технологія, а також необхідні питання”, – підсумував демограф.

zakarpatpost.net