Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 10 вересня

День на Закарпатті був багатим на події.

Незважаючи на трагедію з лебідкою в Ужгороді, яку, за словами очевидців, застрелив мисливець за Сторожниці і яка нещодавно загинула на території Закарпатського обласного еколого-натуралістичного центру незважаючи на те, що її прооперували, до міста все одно злітаються королівські птахи.

Днями журналісту газети «Неділя Закарпатські новини» поталанило зустрітися з чотирма  неподалік підвісного мосту.

Лебеді усі трималися разом. Ймовірно, то дві дорослі пари, або батьки з уже великими лебедятами.

Пернаті поводились досить насторожено, до людей не підпливали. Вони не є такими ручними, як родина на Кірпічці.

Трималися вони берега в районі Боздоського парку.

І хоч невдовзі пернаті полетіли, хочеться вірити, що вони повернуться, адже останнім часом Ужгород почав перетворюватися на лебедину столицю України.

Чомусь час має здатність іти нерівномірно. Стрілки годинника крутяться ніби з однією швидкістю, а от відчуття, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Колись у школі, як ми були ще дітьми, особливо це стосувалося травня або вересня, коли, сидячи за партами, ми дивилися як лагідне сонячне проміння, що через величезні вікна вливалося у приміщення і по-особливому настійливо кликало на подвір’я… Колись тоді відчуття часу були зовсім іншими.

Урок тягнувся нескінченно довго, стрілки годинника застрявали на місці, хвилини топталися на одному клаптику розлінованої сторінки зошита, як стриножений буйногривий кінь топчеться посеред безмежного зеленого поля. Вчителька намагалася привернути увагу учнів до нової теми, яка, мабуть, була би цікавою не тут і не тепер. Бо крила душі вже були розправленими, а прудкі ноги чекали дзвінка, як спринтер чекає пострілу стартового пістолета.

Сьогодні все більше говориться про здорове харчування.

Але далі розмов справа рідко коли заходить. Закарпатці об’їдаються шкідливою жирною смаженою їжею, яка вважається традиційною у нашому краї, ласують продуктами швидкого приготування та інтенсивно набирають кілограми, а відтак – є постійними пацієнтами лікарів та клієнтами аптек. Звісно, не всі, але багато хто, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Тож сьогоднішнім гостем прес-центру газети «Неділя Закарпатські новини» є дієтолог Альона НЕКРАХА.

Сучасні діти вживають багато солодощів. Чи шкідливі вони? Чи варто обмежувати дітей?

Дійсно це так. А ще діти багато вживають рафінованого цукру. Це – дуже страшно. Так само шкідливі газовані напої. Тому в нас зараз багато дітей мають зайву вагу. Раніше такого не було. Це відбувається через продукти. У мене з дитинства була схильність до повноти, тому, напевно, це й вплинуло на вибір професії. Я схудла на 26 кілограмів і зрозуміла, чим хочу займатися.

У місті Берегово ввечері сталася ДТП: зіткнулися автомобілі «Fоrd» іноземної реєстрації із вантажівкою марки «Меrсеdеs». Водій «Fоrd» намагався втекти з місця пригоди, та його затримали небайдужі громадяни, які були свідками ДТП. Про це повідомляє відділ конунікації Закарпатської поліції.

Коли на місце пригоди прибули поліцейські, то з’ясували, що винуватець ДТП, житель Берегова, перебуває в стані сильного алкогольного сп’яніння. Чоловіка доставили на медосвідування в лікарню, де виявили в нього аж 4 проміле алкоголю. На правопорушника склали адмінпротоколи за скоєння ДТП і за керування в стані алкогольного сп’яніння та вилучили водійське посвідчення.

Друга ДТП з вини п’яного водія сталася вночі в Новому Селі на Виноградівщині.  Там зіткнулися автомобілі «Skoda Suрerb» і «Volkswagen Pаssаt», машини зазнали незначних пошкоджень. Винуватця аварії, водія першого авто, працівники групи реагування патрульної поліції доставили на медосвідування в районну лікарню, де виявили у нього 0,9 проміле алкоголю. На водія склали відповідні адмінпротоколи та вилучили водійське посвідчення.

Сьогодні до редакції zakarpatpost.net звернулася наша читачка з села Черна Виноградівського району з повідомленням про те, що вбили її родича.

За словами жінки, чоловік, 1981 року народження, був чабаном і випасав корів. Під час випасу у п’ятницю одна з корів втекла. Побавивши корову, яка відбилася від череди,  односелець взяв металеву палку і наніс чабану тілесні ушкодження у голову.

«Після нанесення побоїв нападник втік. Потім він повернувся і звернувся по допомогу до медсестри, викликав «Швидку», а лікарі – поліцію, – розповіла тітка потерпілого. – Кров на місці злочину на той час він уже змив. Слідів не було. Розказав, що нещасний впав із воза, тож у поліції від нас не хотіли взяти заяву, бо подію кваліфікували як нещасний випадок. У родича була обширна гематома, перелом черепа. Його прооперували, але з коми він так і не вийшов, помер. То був нелюдський удар, несумісний із життям. Ми хочемо, щоб винного було покарано».

Редакція zakarpatpost.net звернулася за коментарем до правоохоронців.

У кінці літа – на початку осені достигають зібрані в грона соковиті плоди чорноплідної горобини, яку ще називають аронією. Якщо ви будете вживати її в їжу або пити відвар з цих ягід, то зможете не тільки зміцнити свій організм, але і подолати наслідки багатьох захворювань, пише популярна на Закарпатиті газета «ПОРАДИ».

Особливо корисна чорноплідна горобина тим, що до її складу входять такі речовини, як йод. Власне кажучи, йоду в її плодах у чотири рази більше, ніж у полуниці та малині. Тому вона допомагає в лікуванні щитовидної залози, адже, як відомо, захворювання цього органу пов’язані саме з нестачею йоду.

Ужгород – місто багате на рослинність і зараз вздовж набережних саме дозрівають дикі рослини, які називають шаленими огірками.

Їхньою батьківщиною вважають Північну Америку.

Дивно, але цей чужинець швидко прижився на Закарпатті і навіть може витісняти корінні рослини.

Пік популярності шалених огірків припав на 70-ті роки. Тоді вони підкорили всіх  своєю невибагливістю. Насправді, ніяких особливих умов їм не потрібно – тільки сонце і волога.

Рослини пристосовані до самосіву і швидко розмножуються, рясно вкриваючи великі ділянки вздовж водойм, яких у нашому краї також багато.

У неділю, 9 вересня, в Ужгороді у Боздоському парку знайшли повішеного на дереві чоловіка.

Мертвого чоловіка об 11:08 виявив ужгородець, який вигулював собаку і викликав на місце подій правоохоронців. Чоловіка виявили ліворуч від підвісного мосту та за попередньою інформацією, яка є у правоохоронців, видимих слідів насильства не виявлено, утім версія щодо можливого вбивства або доведення до самогубства правоохоронцями також розглядається, пише Mukachevo.net.

Як вдалося дізнатися дещо згодом, виявленим чоловіком є 47-річний закарпатець, родом з Рахівщини на ім’я Юрій. Він є екс-силовиком, працював у економічному відділі Служби Безпеки України в Закарпатській області, проживав у Ужгороді.

zakarpatpost.net