Чому закарпатці живуть менше, ніж інші українці

Унікальна природа, термальні та мінеральні джерела, чудодійні дари лісів… Що тут не так?

Кожному хочеться жити довго і бути здоровим. Але чи все ми робимо для того, аби мати хороше самопочуття? Здавалося б, довкола нас стільки реклами медичних препаратів, що люди мали б мати залізне здоров’я, адже випивши диво-пігулку, як стверджують радісні і усміхнені дівчата та бабусі, хлопці та дідусі з екранів телевізорів, усі хвороби мало б водою змити… ще більш швидкоплиннішою, ніж наші гірські закарпатські ріки. Але чудес чомусь не відбувається. Чому? Може, щось не те робимо? Мало таблеток вживаємо? Зовсім ні. Причина в іншому, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Газета «Неділя Закарпатські новини» спробувала знайти відповіді на ці важливі питання.

Тривалість життя

Високою тривалістю життя закарпатці похвалитися не можуть. Згідно з офіційними даними, вона у нас складає 75 років для жінок і 67 років для чоловіків.

Це навіть менше, ніж загальна тривалість життя в Україні, адже в межах усієї держави показники складають в середньому 77 років для жінок та ті ж 67 для чоловіків.

Здавалося б, серед такої райської природи, як у нас, із такою смачною кухнею, ми б мали жити найдовше в країні, адже загальновідомо, що горяни відрізняються більш міцним здоров’ям. Та не на Закарпатті.

Чому? Про це ми поговоримо трохи згодом. А тепер з’ясуємо, скільки живуть у Європі.

Найвища тривалість життя в Ісландії, де вона становить 81,8 років (80,2 – чоловіки, 83,3 – жінки), а також в Італії, Іспанії – 83 роки, у Швеції – 80 років.

Навіть у США, що славиться своїм фастфудом, живуть більше, ніж у нас – 75,6 – чоловіки, 80,8 – жінки, хоча країна не змогла пробитися навіть до тридцятки лідерів, зупинившись на 36-му місці у світі.

А перевершили всіх японці. Там найвища середня тривалість життя становить 82,6 року (79 років для чоловіків і 86,1 для жінок).

Однак лідерами серед довгожителів є населення долини річки Хунза на кордоні Індії та Пакистану. Ту дивовижну місцину  називають «оазисом молодості». Тривалість життя тамтешнього населення складає рекордні 110-120 років.

На жителях Хунши ми зупинимося трохи згодом. А зараз дізнаємося, у чому секрет довголіття населення країни Висхідного сонця. Чому серед японців немає товстих, а жінки  виглядають молодими навіть у 50, мають здорову та гладеньку шкіру.

У чому таємниця краси?

По-перше, японці не є м’ясною країною. Частіше там вживають в’ялену рибу. Там немає закарпатського шовдаря, бограча, жирних ковбас зі свинини, гурки та інших страв нашої традиційної кухні.

Якщо закарпатки, та й взагалі багато жінок у всьому світі  борються зі зморшками, прищами, алергічними висипаннями за допомогою кремів та інших косметичних засобів, то японки в цьому випадку приділяють увагу своєму організмові. Вони не заліковують проблемну шкіру, ашукають причини в середині. Аналізують, що не так із харчуванням, способом життя, розпорядком дня.

Японці взагалі дуже велику увагу приділяють продуктам харчування. Основу раціону складає рис та овочі, тобто продукти, збагачені на амінокислоти та з мінімальним вмістом жиру. Також вони щедро додають в їжу водорості та морепродукти, які багаті на омега-3, йод, вітамін С, протизапальні компоненти. Крім того, японці не п’ють солодкі газовані напої. Там вживають або чисту джерельну воду, або зелені чаї.

І ще один дуже важливий нюанс. Японці ніколи не наїдаються так, як наші земляки величезними порціями голубців чи шашлику, аби бути ситими, ще й з’ївши при цьому цілий буханець хліба.

Вони їдять маленькими порціями. При цьому – страв дуже багато, може бути близько тридцяти. Але всі вони подаються на крихітних тарілочках. Загальна маса їжі невелика, але при цьому харчування дуже різноманітне.

Крім того, там не їдять жирного та смаженого. Практично всю їжу мінімально готують на вогні, переважно вживають сирі овочі та фрукти, що дозволяє зберегти всі корисні речовини в їжі.

Специфічне відношення в Японії і до солодощів. Вони їдять дуже мало борошняних виробів і практично не вживають солодкого у традиційному для нас значенні, тобто чогось такого, як закарпатські шетемині, кіфлики та тортики, зате подають красиві і смачні десерти з фруктів, агар-агару та інших корисних і низькокалорійних продуктів. Взагалом, японки їдять цукру в три рази менше, ніж наші співвітчизниці.

Тож чи такою вже хорошою є наша закарпатська кухня, якою ми так любимо хвалитися перед гостями?

Може, варто повчитись чогось у японців?

Від чого помирають закарпатці

Як повідомили в Головному управлінні статистики Закарпатської області, головними причинами смерті наших земляків є хвороби системи кровообігу, органів травлення, органів дихання, новоутворення, зовнішні фактори.

Але чому у списку смертельних недугів лідирують захворювання органів травлення? Адже у нас найбільша в Україні кількість мінеральних джерел, до нас їдуть оздоровлюватися з усіх куточків держави та із-за кордону….

Невже навіть цілюща вода не допомагає перетравити жирну їжу?

А звідки новоутворення (рак) у куточку з такою райською природою? Адже донедавна вважалося, що провокує цю хворобу  погана екологія, а в нас же вона – найкраща.

Утім… згідно з останніми дослідженнями вчених, причиною виникнення ракових пухлин вважаються не зовнішні фактори, а харчування, тобто не те, що довкола нас, а саме те, що нас наповнює. На думку дослідників, передусім це – молоко та м’ясо. Нобелівський лауреат в галузі медицини і фізіології Харальд цур Хаузен довів, що м’ясо-молочні продукти негативно впливають на наш організм: закупорюють судини та провокують ріст злоякісних пухлин.

Чому? Тому що дорослій людині молоко не потрібне, його мають пити лише немовлята і  виключно материнське. Що ж стосується м’яса, то на думку професора, носіями маловивченого вірусу, який може викликати онкозахворювання людини, є корови.  На підтвердження цієї гіпотези він наводить як приклад Індію, де м’ясо не вживають зовсім і показники раку там найнижчі у світі.

«Оскільки ви вживали і м’ясо, і молоко, то ви, швидше за все, вже інфіковані. Може і не буде жодного побічного ефекту. Я нікому не рекомендую припинити пити молоко або вживати м’ясо і йогурти. Просто, зменшуючи кількість цих продуктів в своєму раціоні, ви зменшуєте і свої ризики захворіти на рак», – наголошує Харальд цур Хаузен.

Більше того, у Голландії вже давно офіційним методом лікування раку визнали сироїдіння, а це – набагато більше, ніж просте вегетаріанство.

Але повернемось до славнозвісного оазису молодості. Хунза – невелика долина, за яку майже 60 років ведуть люту суперечку Індія і Пакистан. Люди живуть там бідно, живуть у складних умовах, антисанітарії, але при цьому майже ніколи не хворіють. Чому?

Передусім, вони ведуть активний спосіб життя, загартовуються, купаються у крижаній воді навіть при 15-градусному морозі, граються в рухливі ігри, влітку харчуються сирими фруктами і овочами, взимку – висушеними на сонці абрикосами і пророщеним зерном. М’ясо не вживають зовсім. І ще варто згадати про одну важливу деталь.

У Хунзі є період, коли фрукти ще не поспіли, – він зветься «голодною весною». Триває ця пора від двох до чотирьох місяців. Увесь цей час люди майже нічого не їдять і лише раз на день п’ють напій з сушених абрикосів. Такого посту всі суворо дотримуються. Шотландський лікар Мак Каррісон, який прожив там 14 років, дійшов висновку, що саме харчування, а не райська природа є причиною довголіття тамтешніх людей. Адже там 40-річні жінки виглядають як дівчата, а в 65 років ще народжують дітей.

Отже не  треба бути великим вченим, щоб зрозуміти, що проблеми закарпатців, серед яких висока захворюваність та рання смертність, саме в харчуванні. Не дарма кажуть, що ми є тим, що їмо.

Марина АЛДОН, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для  zakarpatpost.net