Що можуть зробити ужгородці для тварин-безхатченків

Коли в Ужгороді кипить життя і багато хто зайнятий проблемами міста, думає про особисті речі, обговорює ситуацію з останніми подіями в столиці Закарпаття, на проспекті Свободи безтурботно приймають сонячні ванни безпритульні собаки.

Троє з них заснули, а четвертий, наче наглядач, спостерігає за ними збоку. Цих чотирилапих не засмучує ні те, що поруч інтенсивний рух автомобілів, ні що біля них чимало перехожих, основне для них – роздобути їжу.

І те, що вони опинилися на вулиці – не їхня провина. На жаль, таких як вони в місті багато. Їх мало хто хоче забрати. У кого є можливість утримувати вдома чотирилапого, воліє придбати породисту собаку, а волонтери всім знайти дім просто не в силах.

Щодня у спільноті «Кожен має другий шанс (Ужгород)» з’являється чимало повідомлень про покинутих травмованих собак та котів. Їх відловлюють, виходжують, стерилізують, збирають кошти на лікування, шукають господарів. Але все одно безхатьків багато.

Притулок всіх вмістити не може. Та й собакам найкраще в родині. Вони – істоти віддані і можуть любити людину так, як ніхто інший. Щоправда, далеко не всі люди здатні гідно оцінити безкорисну любов до них чотирилапих.

Тож вирішити питання безхатьків, на жаль, непросто.

Кілька років тому видання Washington Post проводило власне дослідження з метою підрахувати  кількість собак і кішок, які живуть в 54 країнах. За результатами виявилося, що Україна входить в десятку країн, які лідирують за кількістю бездомних  тварин.

Тож більшість ужгородських чотирилапих, які не мають родин, скоріш за все, найближчим часом їх так і не знайдуть. І це життєва правда. Єдине, що можемо зробити для тварин корисне – підгодувати їх, при цьому не перегодовуючи і подарувати їм хоч трохи власного тепла та ласки.

zakarpatpost.net