Як ужгородська гусениця обманним шляхом добуває собі їжу

В Ужгороді завжди кипить життя. А останнім часом – ще й пристрасті довкола ремонтів.

Багато хто в цьому вирі не помічає, яким прекрасним і багатим є світ довкола.

Єдині, хто постійно приваблюють погляди перехожих – це лебеді.

Але крім них у столиці Закарпаття дуже багатий та різноманітний світ дикої природи. Скажімо, мало кого може зацікавити гусениця.

Одна з них цими днями сховалася від сторонніх поглядів на липовій алеї, лежала собі між листками під деревом. Її уважно вивчала бджола, навіть сідаючи на гусінь капустяного білана (це білий метелик із чорними цяточками, яких у нас дуже багато).

Цікаво, що деякі гусениці вміють витворяти таке, про що ми навіть не здогадуємось. Наприклад,  гусінь метелика-голуб’янки володіє феноменальною здатністю – вміє влаштуватися за чужий рахунок, видаючи себе за когось іншого.

Як же це відбувається? Справа в тому, що на тілі гусені   розташована крихітна «губа». Коли їй набридає добувати собі їжу, вона починає шкребти нею і видавати звуки, схожі на ті, які видає мурашина королева. Отже, мурахи тут же перетягують гусеницю в свій мурашник, де вона і живе приспівуючи, аж поки не перетвориться на метелика.

Весь цей час мурахи її годують, захищають від небезпеки, тягають за собою, якщо виникне необхідність перебиратися на нове місце, і віддають воістину королівські почесті.

Їй навіть не доводиться обтяжувати себе жуванням – мурахи відригують вже пережовану їжу прямо в рот гусениці.

Ймовірно, ужгородська гусениця метелика також вирішила прикинутись кимось, якщо так зацікавила роботящу бджілку.

zakarpatpost.net