Де гроші закарпатців? В Україні зафіксували мільярдні заборгованості по зарплатах

Два мільярди сімсот тридцять мільйонів гривень. Стільки українські підприємства винні своїм працівникам, згідно з даними Держкомстату. Це – більше, ніж бюджет обласного центру Кропивницький. А ось за інформацією державного реєстру підприємств боржників, сума невиплат у вісім разів менша – 324 мільйони. Це вже як бюджет міста Жмеринка.

Така різниця пояснюється тим, що працівники не скаржаться, не йдуть до суду і, відповідно, підприємство не фіксують як боржника, пише Сегодня.

Тоді, хто наступний не отримає своє? У чому причина мільярдних невиплат і як вибити гроші у роботодавця?

Понад сто тисяч українців вже третій місяць без зарплати.

Щонайменше тисяча підприємств різних форм власності мають борги перед працівниками. Серед них шахтарі, вчителі, лікарі.

Доведені до відчаю, люди страйкують і перекривають траси, втім, навіть радикальні заходи не надто допомагають.

Як подолати “рабство” в 21-му столітті? Чи варто звертатися в суд? І в яких випадках навіть Феміда не допоможе?

Більше тридцяти років у медицині! Її стаж і досвід держава оцінила в 4000 гривень. Але навіть цих грошей терапевт Любов Слободян не бачить з липня.

Районним лікарням Івано-Франківської області не вистачило коштів ані з місцевих бюджетів, ані з державного. За словами головного лікаря, безгрошів’я було прогнозовано ще на початку року: адже в кошторисі не дорахувалися семи мільйонів гривень.

Борги виникли не тільки перед працівниками, а й перед Пенсійним фондом. За це лікарні загрожує штраф: майже 40 000 щомісяця. Звідки їх брати? Урізати витрати на харчування та ліки.

І все ж борги перед бюджетниками – лікарями, вчителями – явище не надто поширене. У загальній статистиці це кілька десятків мільйонів гривень.

Велика частина заборгованості – це промислове підприємство.

За словами економіста, більше працівників без зарплат – на сході і півдні країни: в Донецькій, Луганській, Запорізькій, Дніпропетровській та Миколаївській областях.

На сході і заході країни – без зарплат шахтарі, які видобувають вугілля на державних шахтах. Загальний борг – мільярд гривень. Вони страйкують, час від часу стукають касками в столиці – втім, поки шахти будуть залишатися збитковими, матимуть борги і надалі.

Державні шахти заборгували мільярд гривень.

У таких випадках домогтися виплат навіть через суд буде важко, каже адвокат Михайло Ільяшев.

Інша справа – коли гроші на підприємстві є. Працівник може звернутися в поліцію, адже невиплата зарплати – кримінальний злочин, за який можна сісти у в’язницю на п’ять років. Як правило, керівник швидко реагує на заяву і повертає борг. Втім, після цього кар’єра скаржника може завершитися.

А ось в суд – адвокат радить працівникам йти разом, ще й заручившись підтримкою профспілки. Так простіше буде покрити судові витрати. Зрозуміло, що йдеться про офіційно працевлаштованих. У тих, хто отримує зарплати в конвертах, жодних шансів.

Якщо ж ви тільки збираєтеся влаштуватися на роботу, обов’язково перевірте: чи немає вашого підприємства в реєстрі боржників. Зараз таких 992. Зверніть увагу: це тільки ті, за якими вже є судові рішення. Якщо ж працівники в суд не зверталися, роботодавцям-боржникам ніщо не завадить знімати нову безкоштовну робочу силу.

zakarpatpost.net