Як закарпатський кущ виділяє за добу 30 кілограмів лікувальних речовин

Ялівець – хвойний кущ, одна з властивостей якого робити повітря набагато чистішим.

За добу один гектар ялівцю випаровує майже 30 кг фітонцидів. Цього досить, наголошують науковці, щоб очистити атмосферу великого міста від хвороботворних організмів.

Про цілющі властивості ялівцю людство дізналося багато століть тому, пише газета «Поради Здоров’я». Так, індіанці Америки здавна лікували туберкульоз шкіри, кісток і суглобів відваром з ягід цього колючого чагарнику. А знаний цілитель Авіценна рекомендував своїм пацієнтам ялівець як сечогінний засіб. Німецькі лікарі вважали, що ялівцеві ягоди ефективні при хворобах шлунку і печінки, а болгарські лікарі призначали їх при дерматитах і ревматизмі.

Для лікування використовують хвою, кору і шишкоягоди ялівцю. Перше і друге легко дістати в будь-який час року, а плоди збирають восени. У шишкоягодах ялівцю міститься до 40% виноградного цукру, органічні кислоти (яблучна, оцтова, мурашина),  ефірна олія, смоли, а також віск, мікроелементи (марганець, залізо, мідь, алюміній ); в хвої – вітамін С, в корі – дубильні речовини.

Плоди ялівцю мають сечогінну, жовчогінну, жарознижувальну властивості, стимулюють травлення. З хвої ялівцю отримують ефірну олію, яка має дезинфікуючу, протизапальну, знеболюючу та дезодоруючу дію, сприяє регенерації і прискореному загоєнню ран.

Відвар. Столову ложку плодів заливають  200 мл холодної води, настоюють 1 годину, потім доводять до кипіння, настоюють 10 хвилин. Приймають по 1 ст. ложці 3 рази на день. Відвар підвищує апетит, покращує травлення, використовується при лікуванні захворювань верхніх дихальних шляхів як відхаркувальний засіб.

Настій. Столову ложку плодів заварюють 200 мл окропу, настоюють півгодини, проціджують. Приймають по столовій ложці 3-4 рази на день як сечогінний засіб.

Важливо пам’ятати: препарати з плодів ялівцю протипоказані при гострому запаленні нирок, нефриті, нефрозонефритах, їх тривале застосування викликає подразнення ниркової тканини.

Ванна. Подрібненої гілочки чагарнику (200-300 г) заливають холодною водою, настоюють 2 години, кип’ятять на слабкому вогні 20 хвилин, проціджують, додаючи в ванну. Приймають ванну перед сном. Курс лікування – 10-12 процедур через день. Ванна показана людям, які страждають на дерматози, схильні до алергій і герпетичних  висипань.

Лосьйон. При лупі і випадінні волосся рекомендується ялівцевий лосьйон. Для нього 4 ст. ложки ягід, попередньо подрібнених в кавомолці, заливають 200 мл окропу, настоюють 1 годину, проціджують. Змішують з 1 ст. ложкою гліцерину і 100 мл 70%-ного етилового спирту. Лосьйон втирають в шкіру голови 1-2 рази в день протягом 3-4 тижнів.

Маска. Тонізує і живить шкіру. Столову ложку плодів, подрібнюють в порошок, заливають 200 мл окропу, кип’ятять на слабкому вогні 5 хвилин під кришкою, настоюють 30 хвилин, проціджують. 40 мл отриманого сировини змішують з 1 ст. ложкою крохмалю і наносять на шкіру обличчя і шиї на 20 хвилин. Маску знімають теплою водою.

zakarpatpost.net