Що закарпатці готують з моркви. Найцікавіші страви

Морквяний салат із апельсиновим соусом, морквяний суп-пюре, морквяні котлети, морквяний торт і навіть морквяне морозиво – скільки всього можна приготувати із цього яскравого коренеплоду! А що робити, аби страви були не тільки смачними, але й корисними? Газета «Домашня кулінарія» зібрала найкращі поради  експертів та читачів

Обкладинка свіжого номера газети «Домашня кулінарія»

Морква – це не тільки бета-каротин

Морква здавна відома як чудовий засіб для підтримки хорошого зору. Цей ефект коренеплоду забезпечується високим вмістом у ньому бета-каротину. У 100 г овочу міститься добова доза цієї речовини. У печінці людини бета-каротин перетворюється на вітамін А, необхідний для зору, відновлення шкіри і слизової, а також –                                                       для виробництва повноцінної сперми. Крім того, бета-каротин – потужний антиоксидант, який допомагає боротися з дією вільних радикалів.

У моркві також є антиоксидант фалкарінол – природний пестицид, яким морквина захищається від шкідливих грибків. Людському організму фалкарінол допомагає в боротьбі проти раку, оскільки здатний знищувати передракові клітини.

У 100 г свіжої моркви приблизно 9% добової дози вітаміну С. Багата морква також і вітамінами групи В, які допомагають в регуляції обміну речовин в організмі.

Крім того, солодкий коренеплід містить мідь, кальцій, калій, магній і фосфор. Калій –                                                                         важливий компонент клітин і рідин організму. Він допомагає контролювати частоту серцевих скорочень і артеріальний тиск. Марганець використовується організмом для виробництва антиоксидантних ферментів.

Як вибрати моркву?

Свіжу моркву продають цілий рік. При покупці варто уважно розглянути коренеплоди.

Яскраві морквини з тонкою шкіркою – найсмачніші і поживні. Не купуйте м’які і в’ялі коренеплоди, а також ті, на яких є порізи або цвіль.

Не варто купувати і дуже великі морквини: вони вже перезрілі, а значить, швидше за все, тверді й несмачні.

Якщо морква «сиділа» в ґрунті неглибоко і на неї впливали сонячні промені, верхній кінець коренеплоду зеленіє через відкладення пігменту хлорофілу. Для здоров’я це безпечно, але така морква стає несолодкою.

Моркву треба поєднувати з жирами

Щоб морква добре засвоювалася, потрібно поєднувати її з жиром. Ось що про це каже експерт із харчування Олександр Батурин:

– Молода сира морква солодка і соковита. Однак термічна обробка протягом декількох хвилин додатково збагачує її смак і покращує засвоюваність. Щоб бета-каротин перетворився на вітамін А, потрібна наявність жиру. Не має значення, який жир ви віддасте перевагу. Можна присмачити терту моркву ложкою сметани, можна додати в морквяний сік трохи вершків або олії – в салат із морквою. Проте пам’ятайте: будь-який жир збільшує калорійність страви.

Дієтолог Світлана Фус додає:

– Морква універсальна за смаком, тому її можна використовувати для різних страв: супів, пирогів та тортів. Додавати моркву до десерту або смузі – це також чудовий спосіб використання її в раціоні. А для того щоб організм отримував фалькарінол в повному обсязі, моркву необхідно споживати в сирому вигляді або варити чи запікати її цілою, розрізаючи на шматочки вже безпосередньо перед їжею.  Морква має трохи солодкий смак, але не така солодка, як фрукти. Легко перетравлюється. Ці два фактори роблять її ідеальним овочем для немовлят. Саме морква найчастіше служить першою їжею під час грудного харчування.

Моркву не можна варитиу підсоленій воді

Відомо безліч сортів моркви, які відрізняються не тільки смаковими якостями, але і забарвленням коренеплодів. Крім традиційного, звичного всім оранжевого відтінку, вона може бути і червоного, і жовтого, і навіть білого кольору.

– Незалежно від сорту, моркву варять в простий спосіб, – розповіла нашому виданню господиня з Мукачева Оксана Головко. – Насамперед коренеплоди слід добре промити. Можна варити в «мундирах», тобто зі шкіркою, або почистити її. Я зазвичай обираю перший варіант. Моркву ставлю в каструлю, заливаю холодною водою так, щоб вона повністю покривала овочі. Дехто рекомендує додати щіпку солі, але я цього не роблю, бо овоч при приготуванні у підсолоній воді втрачає свою солодкість. Після закипання моркву потрібно варити приблизно 20-30 хвилин. При цьому овочі треба акуратно помішувати, щоб вони не пристали до стінок і дна каструлі. Хочу дати одну пораду: якщо ви налили недостатньо води і вона в процесі приготуванні википіла, то ні в якому разі не можна додавати холодної води. Тільки окріп.  Готовність перевіряють ножем або зубочисткою, проткнувшии ними овоч. Якщо він вільно входить в коренеплід, значить, овоч готовий. Як тільки морква звариться, потрібно акуратно злити воду і дати овочам охолонути. Можна залити холодною водою – так легше чистити шкірку. Далі овоч можна використовувати для приготування різних страв, для яких потрібна варена морква.

Що приготувати?

Завдяки солодкому смаку моркву можна використовувати не тільки в овочевих, але і у фруктових стравах. Також вона добре поєднується з іншими коренеплодами: редькою, буряками, капустою кольрабі та ріпою. З цих овочів можна готувати легкі хрусткі салати.

Морквина надає золотистого відтінку бульйонам і прикрашає собою овочеві або м’ясні рагу. Серед прихильників вегетаріанства і в лікувальному харчуванні дуже популярні морквяні котлети з різними соусами. А підсушені в духовці тонкі кільця цього овоча можуть замінити собою чіпси.

Морквяний салат із апельсиновим соусом, насінням і фісташками

Оксана Головко каже, що дуже любить різноманітні морквяні салати. Рецептом одного з них – із апельсиновим соусом, фісташками і насінням – поділилася із читачами газети «Домашня кулінарія».

Для його приготування знадобиться 1 середня морквина, 1 апельсин, 2 ст. ложки оливкової олії, по половині столової ложки насіння соняшника і гарбуза та 5 очищених фісташок.

Апельсин розрізати навпіл. З однієї половини вичавити сік, другу половину почистити, розділити на дольки, очистити їх від плівок.

Моркву почистити і натерти тонкими довгими брусочками.

Для соусу змішати сік половини апельсина і оливкову олію.

Моркву і апельсинові дольки змішати, викласти в салатник, полити соусом, посипати насінням і подрібненими фісташками.

– Це незвичайно смачний і яскравий салат. Готую часто, бо його з задоволенням смакує вся родина, – резюмує пані Оксана.

Морквяно-рисові котлети

Натомість ужгородець Василь Ряшко, котрий є вегетаріанцем, поділився рецептом ситних, ніжних і простих у приготуванні морквяно-рисових котлет.

Для їх приготування знадобиться 300 г очищеної морква, 1 ріпчаста цибулина,  100 г круглозернистого рису (+250-300 мл води для його приготування), 3 зубчики часнику, 20 г кукурудзяного крохмалю, панірувальні сухарі, сіль, перець та олія.

– Рис потрібно зварити в підсоленій воді. Поки він готується, подрібнену цибулю обсмажити на олії до м’якості. Додати до неї натерту на середній тертці моркву. Закрити кришкою і тушкувати до м’якості моркви, перемішувати овочі. Прибрати з вогню і остудити, – розповідає про етапи приготування котлет пан Василь. – Далі змішуємо остиглі овочі і рис, додаємо пропущений через прес часник і крохмаль. Якщо останнього інгредієнта немає, то його можна замінити борошном. Поперчити. Посолити. Сформувати котлетки, обваляти в панірувальних сухарях і обсмажити з двох сторін. Виходить 14-15 невеликих соковитих котлеток».

Морозиво з моркви

Також Василь Ряшко любить смакувати морозивом …із моркви. Каже, що готує цей десерт рідко, але з душею.

Для морквяного морозива потрібно 1 кг моркви, 2 апельсини, 1 лимон, 8 ст. ложок цукру та 0,5 л вершків, жирністю не нижче 30%.

Віджимаємо сік з моркви і цитрусових, проціджуємо через сито. Додаємо в сік цукор і повністю його розчиняємо. Вершки збиваємо міксером в стійкі піки. Продовжуючи збивати вершки, вливаємо тонкою цівкою сік. Сік і вершки повинні добре змішатися.

Накриваємо морозиво харчовою плівкою і ставимо в морозилку на кілька годин. Далі збиваємо морозиво міксером і знову ставимо в морозилку на годину. Повторюємо процедуру ще мінімум 2 рази. Сонячне морозиво готове!

Людмила НАЗАРОВА, газета «Домашня кулінарія» ексклюзивно для zakarpatpost.net