«Щоб звільнитися, заплатила 2 тисячі доларів» – українка розповіла про досвід роботи в Еміратах

Українка Юлія Мамедова з Києва працює персональним тренером в Дубаї. В країну приїхала два роки тому, за цей час змінила дві роботи.

“Подруга, яка мешкає в Дубаї, запросила прилетіти до неї на день народження. За два тижні місто настільки сподобалося, що вирішила повернутися, – розповідає Gazeta.ua Юлія Мамедова. – В Україні сім місяців посилено підтягувала англійську мову. Потім шукала роботу через агентства. Пройшла співбесіду у скайпі і підписала контракт на вакансію спортивного інструктора в готелі”.

За словами дівчини, роботодавці оплатили переліт, забезпечили житлом та дворазовим харчуванням. Платили $800 на місяць, а також відсоток від загальних продаж в готелі.

“Загалом мала близько 1000 доларів. Працювала з 11 ранку до 8 вечора, але жили дуже далеко від місця роботи. На дорогу в один кінець витрачала годину. Крім тренувань в обов’язки входило витирати спортивне обладнання, давати гостям ключі від шафок. – каже дівчина. – До готельної їжі звикнути було важко – усе дуже гостре. Тому багато продуктів купувала в супермаркетах, заїдала самотність та нудьгу. За 10 місяців поправилася на 10 кілограмів”.

Щоб отримати професійний зріст, через сім місяців Юлія Мамедова почала шукати нове місце роботи.

“Дуже ризикувала, бо в Дубаї на одному місці роботи прийнято протриматися хоча б рік, щоб не отримати репутацію ненадійного працівника. Крім того, в контракті з компанією було прописано, що маю відробити два роки. Якщо звільняюся раніше вимагали 2 тисячі доларів. Це суперечить закону країни. Намагалася довести свою правоту, але зрозуміла, що на це піде багато сил, грошей і часу. Довелося запоатити”.

Влаштувалася в агенцію персональним тренером. В Еміратах в усіх будинках є безкоштовні тренажерні зали для мешканців. Дуже популярна послуга – виклик спортивного тренера додому. Головою вимогою роботодавця, як каже Юлія, було отримати на права. Адже доводилося їздити у різні точки міста.

“Тренування оплачують дуже добре – від 60 доларів за одне тренування, яке триває годину. Сума залежить від тренування в платоспроможності клієнта – 100 – 200 доларів. В місяць платили уже 2,5 тисячі доларів. Але доводилося самій знімати житло. На однокімнатну квартиру йшло 800 доларів. За рік роботи в компанії зрозуміла, що дуже вигідно працювати на себе. Є попит і багато місць для тренувань – пляжі, парки, вулиці. Також в Дубаї можливо законно купити собі фріланс-візу і отримати спеціальну ліцензію у міністерстві спорту”.

 Українка Юлія Мамедова працює персональним тренером в Дубаї.

Фото: Із архіву Юлії Мамедової

Зараз Юлія Мамедова напрацювала власну базу клієнтів. Працює близько чотирьох годин на день та заробляє від $5 тис. на місяць, залежно від сезону.

“Робота дуже цікава, бо місто багатонаціональне. Доводиться працювати з різними клієнтами. Звикала до індусів. Коли вони говорять так, то махають головою в сторони, що у нас означає “ні”. До деяких клієнтів повинна була одягати національну закриту сукню – абаю і носити паранджу. Тому хоч відчувала себе самотньою, ніколи не відчувала приїжджою. До того ж я дуже щаслива, що змогла заробляти за годину стільки, скільки тренера в Києві з важкістю заробляють за один день”.

zakarpatpost.net