Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 17 вересня

День на Закарпатті був багатим на події.

Три дні і три ночі святкував Ужгород своє 1125-річчя.

У цьому році програма заходів була дуже насиченою, серед локацій були як нові, так і вже  традиційні.

Але почнемо з концерту, адже саме ця частина була найочікуванішою для ужгородців.

Гурти ONUKA, Kozak System та співачка Tayanna дійсно порадували ужгородців насиченим колоритним дійством. Приємно, що із року в рік Ужгород на День міста запрошує все більше талановитих артистів та показує все яскравіші та якісніші шоу.

Слідчі Іршавського відділення поліції відкрили кримінальне провадження за фактом нанесення тілесних ушкоджень мешканцю Ільниці. Підозрюваний, який побив односельця, надає показові свідчення. Обставини справи з’ясовуються, повідомляє відділ комунікації Закарпатської поліції.

Вчора, 16 вересня, об 11:08 годині, на лінію «102» надійшло повідомлення від лікаря Іршавської районної лікарні. Медик розповів, що у заклад звернувся 35-річний житель села Ільниця з тілесними ушкодженнями.

Слідчо-оперативна група з’ясувала, що травми чоловік отримав внаслідок бійки. Напередодні разом зі своїм 35-річним односельцем потерпілий відпочивав у себе вдома. В ході розмови між ними виник конфлікт і бійка. Підозрюваний ільничанин кілька разів ударив господаря будинку, а потім пішов додому. Проте через годину повернувся і ще раз наніс тяжкі тілесні ушкодження власнику домогосподарства.

В Ужгороді проходить реконструкція стадіону “Авангард”. Наразі демонтували існуюче гумове покриття та асфальтну основу під ним, бетонні перешкоди та бетонне покриття, зробили нові системи канального водовідведення, встановили бордюри по периметру стадіону та обладнання для підведення комунікацій.

Зараз тривають підготовчі роботи для влаштування шару з армованого асфальтобетону під гумове покриття, яке відтак має пройти сертифікацію Міжнародною Асоціацією (ІААF), повідомляє прес-служба Ужгородської міської ради.

Загалом проектом передбачено реконструкцію існуючого легкоатлетичного ядра стадіону відповідно до вимог Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій (ІААФ) та сертифікатів ІААФ або Федерації легкої атлетики України (ФЛАУ).

Шлюб як інститут сім’ї, незважаючи на те, що Закарпаття вважається побожним краєм, поступово втрачає актуальність. Під вінець наша молодь поспішає не так часто, як колись, воліє жити вільним життям, без урочистих обіцянок, обручок та весільних церемоній, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Свідченням цьому є те, що згідно з офіційною статистикою майже чверть новонароджених (усього 3,2 тис. малюків) торік народилися у незаміжніх жінок. При цьому велика частина молодят усе ж бажає узаконити стосунки, бо, як кажуть, «заклюють» рідні… та й нерідко бояться втратити кохану людину і таким чином прагнуть прив’язати її вузами Гіменея до себе на все життя.

Газета «Неділя Закарпатські новини» вирішила дослідити шлюбні тенденції наших земляків та вивчила, якими екзотичними іменами називають молоді батьки своїх дітей.

Зараз на Закарпатті немає жодного зоопарку. Дикі тварини в неволі  утримуються лише в  реабілітаційних центрах та на спеціальних фермах, де вони мають належні максимально наближені до природних умови для вигулу та проживання, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

А колись в Ужгороді був звіринець, заснований ще Другетами. Щоправда, жили там тварини не для того, щоб ними милувалися інші, а щоб родина магната мала де полювати.

Знаходився він на місті Підградського парку, неподалік від самого замку. Із опису істориків, це місце було дуже гарним. Від колишньої величі там досі залишилися лише деякі платани і липи, вік яких перевищує кілька сотень років. Правда, невідомо, були вони свідками тих часів чи їх висадили вже пізніше. А сама місцина, яка в XVI столітті називалася Монашим садом, а за часів Радянського Союзу – парком Горького, досі вважається найдавнішою пам’яткою паркової культури Ужгорода.

Ігри зі зброєю призводять до плачевних наслідків. Не дарма кажуть, що раз на рік стріляє навіть мотика, не кажучи вже про справжню зброю, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Трагедія сталася на околиці с. Гудя Виноградівського району. Прикордонники спекотного літнього дня вирішили трохи відпочити і поплавати. Годинник показував 16.40. На березі було кілька людей, між ними Дмитро (із етичних міркувань імена у матеріалі замінено), що ніс строкову службу у прикордонному загоні,  побачив знайомого місцевого мешканця. Діти просили автомат побавитись. Але Юрій сказав, що сам нагляне за зброєю, бо у 2012-2013 роках служив у армії в Криму і знає, як із нею поводитись. Утім чи були в автоматі набої, він навіть не запитав, його більше цікавило, бойові чи холості набої взагалі видають прикордонникам. Отримавши відповідь, що всякі, молодик почав роздивлятись нову забавку.

Протягом 5 днів в обласному центрі Закарпаття покажуть свої вистави 7 театрів.

Окремою темою цьогорічних “Монологів на Ужем” можна було б виділити: “Жінки про жінок”, бо маємо не одну чудову акторку та її історію про видатну жінку.

Отже наступний наш анонс: запрошуємо вас 25 вересня о 19 годині в театр “Бавка” на виставу Національного академічного українського драматичного театру ім. Марії Заньковецької (м. Львів, Україна) “Тринадцята жінка” у виконанні народної артистки України Наталії Лань. Автор – Теодозія Зарівна. Режисер-постановник – народна артистка України Алла Бабенко.

Учора Берегово фестивалило. Там із великим розмахом відзначали День працівників лісу.

Привітати лісівників прийшло бапгато гостей, у тому числі і голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль, який останнім часом дуже опікується лісниками та захищається за них.

Програма святкування була насичена і під час урочистостей виступили як місцеві артисти. так і зірковий гість зі столиці – Олександр Пономарьов.

zakarpatpost.net спробував дізнатися, скільки коштує виступ відомого співака.

zakarpatpost.net