Стихійна вирубка лісів на Закарпатті залишає людей без житла

Тонни землі та води з шаленою швидкістю зносять усе на шляху — будівлі, автомобілі й дерева.

За підрахунками науковців, 80 відсотків зсувів стаються не через примхи природи, а з вини людей. Головна причина — масове вирубування лісів. Зсув у цій місцевості на Закарпатті поховав під землею домівку родини Глушко. Засипало також городи, сараї, домашніх тварин і птицю. Господарі вижили тільки тому, що були на роботі. Жити ніде, де меня ся дівати з двома діточками, я не знаю. Я не маю грошей на другу, щоб взяв ся то і купив, повідомляє changeua.com.

А це вже Прикарпаття, місто Косів. Богдан Тихонюк якось уранці побачив свій сарай із будматеріалами, — просто у прірві. Усе подвір’я господаря після зсуву у величезних тріщинах. Криниця провалилася. Тріскається старенька хата. Аби уникнути подальших руйнувань треба укріплювати береги річки Рибниці, пояснюють місцеві чиновники. Саме її вода розмиває гору, на якій стоять будинки людей. Але на це потрібні мільйони.

Виходить дивне замкнене коло. Аби заробити гроші, людина рубає ліси та продає за кордон. Проте щоб ліквідувати наслідки зсувів, які стаються через стихійну вирубку, гроші потрібні навіть більші, ніж можна заробити на продажі деревини — кажуть екологи й посадовці. Тож якщо стихійну вирубку не припинити і терміново не знайти кошти на укріплення небезпечних схилів, тисячі людей, що мають будинки на схилах по всій країні, й надалі житимуть, наче на пороховій діжці — щодня ризикуючи власним житлом і навіть життям.

zakarpatpost.net