Закарпатка лікує діабет стулками білої квасолі

Народна медицина пропонує чимало ефективних засобів лікування цукрового діабету. При цьому варто зазначити, що лікарські рослини в цьому випадку діють в двох напрямках. Деякі з них (наприклад, стручки квасолі, конюшина, оман, лопух, чорниця, китайський лимонник) містять інсуліноподібні речовини, тож допомагають нормалізувати рівень глюкози. Частина трав нормалізує роботу організму в цілому, зміцнюючи імунітет (в даному випадку мова йде, зокрема, про золотий корінь, женьшень, елеутерокок).

Марія Ковач із містечка Перечин, що на Закарпатті, на цукровку, як вона каже, хворіє вже понад 10 років. За цей час навчилася контролювати рівень цукру в крові не тільки пігулками, але й правильним харчуванням та лікарськими рослинами. На основі свого багаторічного досвіду виділила кілька найбільш дієвих народних засобів, якими поділилася із читачами газети «Поради Здоров’я».

Мова, перш за все, йде про квасолю, яку чи не кожна господиня вирощує на своєму городі. За словами пані Марії, при цукровому діабеті вкрай корисна біла квасоля, яка містить велику кількість білка. Стулки цих бобових багаті цинком – його там в кілька разів більше, ніж в інших цілющих рослинах. А цинк позитивно впливає на працездатність підшлункової залози і синтез інсуліну. Крім того, в стручках міститься клітковина, яка допомагає вуглеводам швидко всмоктуватися в кишечнику. Це сприяє якісному процесу обміну речовин і зниженню ризиків підвищення рівня цукру в крові.

Саме тому стулки білої квасолі жінка використовує для приготування відварів або чаїв. Але одразу ж зауважує: стулки квасолі протипоказані вагітним і тим, хто має гастрит з підвищеною кислотністю.

Найпростіший спосіб лікування, за словами пані Марії, – змолоти висушені стулки в кавомолці. 50 г отриманого порошку залити 400 мл окропу, настоювати в термосі півдоби. Вживати тричі на день до їди. Або залити 200 мл окропу 15 подрібнених стулок квасолі, варити 10 хвилин на повільному вогні, остудити і процідити. Приймати відвар по 2 ст. ложки 3 рази на день перед їжею.

Можна приготувати настій і за іншим, більш складним  рецептом. Для цього потрібно змішати в рівних частинах сухі подрібнені стулки квасолі, листя чорниці і солому вівса. 3 ст.  ложки отриманої суміші заливають літром води, 10-15 хвилин тримають на водяній бані, проціджують. Приймають по 1/4 склянки перед їдою 5-6 разів на день до стійкого зниження рівня цукру в крові.

Пані Марія розповіла, що її родичка із волинського селища Шацьк  для лікування діабету готує також настій з соломи вівса і подрібнених висушених стулок квасолі. Але замість листя чорниці додає насіння льону. Жінка додає, що при діабеті ефективний і відвар, приготований  соломи і насіння вівса воскової стиглості. Щоб його приготувати, стакан зерна потрібно залити 2-3 літрами води і кип’ятити на слабкому вогні протягом години, приймати по склянці кілька разів на день. Регулярне вживання цього напою дозволяє при діабеті 1-го типу знизити щоденну дозу прийнятого інсуліну, а при діабеті 2-г типу довести вміст цукру до норми.

Окрім того, Марія Ковач рекомендує діабетикам включити квасолю в своє меню. А також налягати на овочі та фрукти з мінімальним вмістом цукру, їсти крупи і замінити каву цикорієм.

Людмила НАЗАРОВА, газета «Поради Здоров’я», ексклюзитвно для zakarpatpost.net