Два з половиною місяці їздив велосипедом Скандинавією, з України взяв гречку і вівсяні пластівці

— Найдовше їхав у Норвегію — більше, ніж місяць. Застав там нетипове літо. Було майже 30 градусів тепла, — говорить 34-річний Олександр Богаченко-Мішевський із Києва. Два з половиною місяці їздив велосипедом Скандинавією. Наприкінці серпня повернувся додому. Тепер організовує лекції про подорожі. Має юридичну й журналістську освіти. Торік покинув роботу й вирушив на велосипеді з Ужгорода до Амстердама. Назвав проект “Безвізова велоподорож”, пише gazeta.ua.

Зустрічаємося з Олександром біля столичних Золотих воріт. У нього червоне обличчя — обвітрилося під час подорожі.

— У Скандинавії за день проїжджав від 60 до 120 кілометрів, — продовжує він. — Дійшов до межі, де закінчується аматорство й починається професіоналізм. Велоспортом не займався ніколи. Кілька років тому ходив до спортзалу. За це літо скинув майже 10 кілограмів.

За місяць помітив, що почав багато їсти. Потребував енергії. Їв чотири-п’ять разів на день. Калорій витрачав втричі більше, ніж працівник офісу. З України взяв гречку і вівсяні пластівці, насипав у пластикові пляшки. Крупи можна купити на місці. Краще більше брати сухофруктів і сушеного м’яса. У лісах знаходив гриби та ягоди. Об’ївся ними. Часто брав на сніданок йогурт. Овочі в Скандинавії дорогі. Морква більш ніж 100 гривень за кілограм. Ще й на вагу не продають, усе розфасовано в пакети. Найдешевші фрукти — банани та яблука.

На поїздку витратив майже 960 євро — 31 тис. грн.

— Міг вкластися в меншу суму, якби не купував зайвих карток для телефона. Ще промахнувся з переправою — сів замість порома на круїзний лайнер. Однак економити знаю як. У супермаркетах є кілька марок соціальних продуктів. Доступні, смачні та якісні. Є акції та знижки. За норвезькі пороми інколи можна не платити, якщо надто скрутно. На борту не завжди вимагають показати квиток. У громадських туалетах всюди є гаряча вода. Якщо її набрати в пляшки, можна влаштувати душ подалі від цивілізації.

Готель і хостели дорогі. Номер може коштувати майже 100 євро (3,3 тис. грн. — ГПУ). Потрібен намет. Місце в кемпінгу коштує від 15 євро (500 грн. — ГПУ). Однак зупинитися на ночівлю можна всюди, де немає таблички із забороною.

Найчастіше Олександр спав у наметі. Інколи зупинявся в людей, з якими познайомився в інтернеті.

— Бразилець Маркос живе в місті Оулу в Фінляндії. Написав йому за три дні до приїзду, — продовжує. — Він працює в університеті. Живе в гуртожитку для студентів і викладачів. У кожного є окрема кімната з кухнею та санвузлом. Спільні — пральня й сауна. Домовився з ним, і він забронював час у сауні. Розповів, як на американському фестивалі зустрів українця. Той подарував йому футболку із зображенням грибів.

У Фінляндії зібрався заночувати поблизу озера. Запитав у чоловіка, де можна поставити намет. Він запросив на дачу. Пригостив вечерею та пивом. Зводив у сауну. Вони є у всіх фінів, у яких був. Туди ходять кілька разів на тиждень.

У Норвегії часто бачив бідних людей, які порпаються в сміттєвих баках. Зазвичай шукають не їжу, а вторсировину. Здавати відсортовані відходи там не соромно. Біля магазинів є спеціальні автомати, що їх приймають. Скляна пляшка коштує крону — більш ніж 3 гривні. Автомат видає чек. У магазині його обмінюють на готівку чи дають знижку на продукти. Житель Копенгагена розповів, як його знайомий заробив на музичному фестивалі. За одну ніч зібрав пляшок на 1,5 тисячі євро (49 тис. грн. — ГПУ).