Неймовірної краси отруйно-їстівна грибна диво-квітка виросла в Ужгороді. ФОТОФАКТ

В Ужгороді на вулиці Тихого розквітла неймовірної краси квітка. Росте вона прямо на дереві і вражає розмірами.

Насправді ця дивовижна рослина  – гриб-паразит –сірчано-жовтий трутовик.

Шапки таких грибів можуть сягати цілих 40 сантиметрів у діаметрі.

Цікаво, що трутовик сірчано-жовтий, є одночасно і їстівним, і неїстівним грибом. Його м’якоть досить ламка і м’яка, має білий відтінок і кисла на смак. На запах трутовик схожий на лимон, але старі гриби пахнуть мишами.

Для медицини цей гриб безцінний, оскільки з нього виготовляють безліч видів антибіотиків. При цьому в його склад входить приблизно 70 відсотків дуже корисних для організму речовин, завдяки яким виготовляють медичні препарати від різних захворювань. Лікувальні властивості настільки сильні, що можна вилікувати захворювання жовчовивідних шляхів, печінки або органів дихальної системи. Іноді трутовики сірчано-жовті використовують для лікування туберкульозу. Дуже часто в аптеках продається проносне, зроблене на основі грибів цього виду.

Так чому ж ці гриби є одночасно і їстівними, і отруйними? Справа в тому, що поки вони молоді, їсти їх можна, але як тільки вони начинають старіти, стають небезпечними. Вживати їх загалом бажано лише в невеликій кількості. Готувати трутовики необхідно правильно. Для початку їх потрібно проварити або обсмажити протягом півгодини або 40 хвилин. Крім того, після варіння гриби не повинні змінювати колір.

І ще одна корисна властивість трутовика – його можна зберігати в замороженому вигляді протягом досить тривалого часу.

У деяких країнах його вживають замість курятини, а в Німеччині і Америці він вважається делікатесом.

zakarpatpost.net