Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 21 вересня

День на Закарпатті був багатим на події.

21 вересня о 16:16 до оперативно-рятувальної служби Закарпаття надійшло повідомлення про пожежу в житловому будинку у м.Мукачево, вул. Водній.

Для гасіння залучено 3 одиниці техніки від 17-ї державної пожежно-рятувальної чпстини м. Мукачево та 6 рятувальників.

О 17:00 пожежу локалізовано, наразі вогнеборці працюють над ліквідацією. Загрози розповсюдження полум’я на інші житлові будинки немає. Загиблих чи травмованих немає.

Угорські консульства на Закарпатті сім років надають мешканцям області, які є громадянами України, угорське громадянство. Про це у коментарі УНН повідомив прес-секретар Закарпатської облдержадміністрації Ярослав Галас.

“Генеральні консульства Угорщини на Закарпатті у Береговому та Ужгороді уже сім років видають паспорти громадян Угорщини мешканцям Закарпаття, які є громадянами України. Це трохи дивна ситуація, коли зараз такий резонанс викликає відео того факту, який відомий вже 7 років”, – зазначив Галас.

За його словами, Україні потрібно визначитися: чи дозволяти подвійне громадянство, чи заборонити його.

Закарпатець пішов у гості, щоб зарядити телефон, але напився і побив ґазду до смерті

Трагедія сталася в селі Підплеша Тячівського району.

Іван (із етичних міркувань імена дійових осіб у матеріалі замінено) пиячив зі своїм односельцем. Під час застілля неодноразово дебати переростали у словесні перепалки. Утім до бійки не доходило. Близько 3 години Микола пішов у туалет, що знаходився на подвір’ї. Та більше до хати не повернувся.

На суді Іван свою причетність до його вбивства не визнав.

22 вересня в Ужгороді стартує вражаючий фестиваль – «Монологи над Ужем».

Протягом 5 днів в обласному центрі Закарпаття покажуть свої вистави 7 театрів.

Отже, 24 вересня на Малій сцені у Драмтеатрі о 18:00 театр «Ararat» м. Бая-Маре, Румунія, презентує монодраму «ХУДОЖНИК ПЛАКАТІВ» автора Маріана Іля.

Адаптація, сценарій та режисура: Клаудіна Рожин

«Макбет» – дослідження злочину, «Макбет» або жага до влади, «Макбет» – мета виправдовує засоби, «Макбет» – трагедія совісті.

«Макбет» є однією з найвідоміших трагедій найвизначнішого драматурга всіх часів. Це історія хороброго солдата і щирого патріота, відданого своєму королю, який під впливом спокусливих видінь соціального росту в суспільстві та підтриманий безрозсудною дружиною, вирішує вбити свого правителя.

4 жовтня в Ужгороді у Драмтеатрі дасть унікальний майстер-клас відома київська рестораторка, бізнес-леді Маргарита Січкар.

Маргарита є автором п’яти книг із сімейної психології, навчає людей, як стати щасливими, як змінити себе, а разом із тим – і світ довкола себе.

Вона розповість закартпатцям, як будувати щасливі стосунки і поділиться секретами родинного щастя.

Маргарита мріє створити в Україні міністерство щастя і вже називає себе його міністром, адже знає, як бути щасливою і вчить цього інших. Вона видає книги, знімається у фільмах, записує аудіоспектаклі, займається благодійністю, мабуть, легше назвати те, чим вона ще не займалася, ніж навпаки. Тож «Таблоїд Волині» не міг втратити нагоду поспілкуватися з цією непересічною жінкою, пише Таблоїд Волині.

В Ужгороді на вулиці Тихого розквітла неймовірної краси квітка. Росте вона прямо на дереві і вражає розмірами.

Насправді ця дивовижна рослина  – гриб-паразит –сірчано-жовтий трутовик.

Шапки таких грибів можуть сягати цілих 40 сантиметрів у діаметрі.

Цікаво, що трутовик сірчано-жовтий, є одночасно і їстівним, і неїстівним грибом. Його м’якоть досить ламка і м’яка, має білий відтінок і кисла на смак. На запах трутовик схожий на лимон, але старі гриби пахнуть мишами.

Сьогодні та завтра в Ужгороді вже трацидійно у «Совиному гнізді» проходитить XVII Міжнародна туристична виставка «Тур’євроцентр Закарпаття – 2018».

На виставці представлено і наше видавництво, зокрема, газети «Закарпатські оголошення», «Робота та навчання», «Неділя Закарпатські новини»,  «Домашня кулінарія», «Поради» та інші, а також сайт zakarpatpost.net.

Тут пропонують нечувану для Закарпаття кількість рекламних пропозицій, де заявити про себе може кожен бажаючий.

Підходьте до нашого стенду який знаходиться при вході  в «Совине гніздо» в другій арці.

Цікаво, що цьогорічна виставка вже має кілька рекордів. Зокрема, організатори отримали заявки від максимальної за останні роки кількості іноземних гостей. Так, до Закарпаття приїдуть 11 учасників із-за кордону, представники 14 областей і міст України та всіх районів краю. Долучаться до виставки й понад два десятки туроператорів, керівників закладів розміщення та харчування, господарів сільських садиб і суб’єктів господарювання, що надають послуги з організації активного відпочинку.

Вчора, 20 вересня, о 20:40 до поліції Воловеччини із заявою про незаконні дії, вчинені відносно неї, звернулася 41-річна мешканка райцентру. Жінка заявила, що її 45-річний знайомий незаконно утримував її у себе вдома та спричинив тілесні ушкодження.

Слідчі, що прибули за викликом встановили, що 17 вересня увечері заявниця поїхала до знайомого у село Скотарське.

Зі слів жінки, наступного дня чоловік почав погрожувати їй фізичною розправою та з будинку не випускав.

Вже потрохи підкрадається осінь з її красою, меланхолією, гарячим чаєм та теплими розмовами. Джон Лорд з Deep purple все ще чекає на сонці вечора, коли буде туман над річкою, а шанувальники театру вже в активному очікуванні Першого міжнародного фестивалю моновистав «Монологи над Ужем», бо, здається, немає кращого місця для граничної відвертості та камерної сповідальності. Фестиваль моновистав дуже пасуватиме цьому затишному місту з рікою, адже, прогулюючись її берегами, й сам ловиш себе на думці, що щось хочеш розповісти їй, навіть якщо подумки, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Учора у спільноті “Громадська ініціатива Кірпічка” з’явилося тривожне повідомлення:

“Друзі, пропало лебедя До вечора четверте так і не виплило. Є відео, відзняте вранці очевидцем. На ньому видно, як одне лебедя дуже вправно літає, натомість інше – зірвалося в очерет. Варіанти два: воно перелякане чи поранене заховалося, або воно виплило, а зник лебідь, який добре літає. Ймовірно, полетів і загубився. Якщо побачите його на водоймах міста – напишіть сюди! Не будьмо байдужими”, – йшлося у дописі.

Багато хто з ужгороців хвилювався за лебедятко.

Однак нині Тетяна Самчук написала, що воно прилетіло.

“Сьогодні вранці о 7-мій годині на воді озера були всі лебеді – 6 осіб”, – запевнила вона.

Журналіст zakarpatpost.net знайшов унікальй балкон з урожаєм в Ужгороді.

Винахідливі ужгородці умудряються вирощувати городні рослини навіть на балконах.

Живучи у квартирі, не маючи земельної ділянки можна зібрати хороший врожай помідорів.

В Ужгороді багато хто добре знається на секретах збирання висотних врожаїв. Хоча балкон навіть не лоджія і місця для грядок там зовсім немає, вихід знайти завжди можна, головне – аби було бажання.

Сорти можна підібрати невисокі, на них компактний кущ може вродити багато плодів.

Інують навіть спеціальні балконні сорти.

zakarpatpost.net