Богдан Андріїв: Працюємо, щоб Ужгород оновлювався, ставав усе більш затишним для всіх

Міський  голова Ужгорода – про оновлення площі Ш. Петефі та  набережної Незалежності, нові автобуси, а також про те, що ще планується зробити в Ужгороді, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Останнім часом в Ужгороді робиться стільки, скільки не робилося десятиліттями. Тішить, що обласний центр Закарпаття поступово якісно змінюється, перетворюється у надзвичайно затишне європейське місто, з унікальною старовинною архітектурою та водночас гарними сучасними спорудами. Усе більше вулиць і площ оновлюються, реалізуються нові проекти, відкриваються нові можливості для кожного.

Тож у рубриці «Я#Успіх» газета «Неділя Закарпатські новини» пропонує вам інтерв’ю з Ужгородським міським головою Богданом Андріївим. Ми говорили з ним про найбільш злободенні питання, які хвилюють ужгородців – ремонт площі Шандора Петефі, долю набережної Незалежності, громадський транспорт та багато іншого.

– Богдане Євстафійовичу, чи не найбільше зараз розмов про площу Шандора Петефі? Там уже чимало зроблено, проте це ще не фініш. Що ще планується і коли завершать ремонт? Хоча б коли буде готова частина, яка веде до пішохідного мосту?

– Роботи через певні, але об’єктивні чинники трохи змістилися у графіку, також ми мусили коригувати проект, бо потрібно було виконати додаткові роботи, що теж трохи загальмувало процес. Проект проходив експертизу ще в минулому році, а за цей час вартість матеріалів зросла, тож потрібно було в нього вносити певні зміни і знову відправляти на експертизу. Адже мова йде про бюджетні кошти. Саме у зв’язку з цим виконання робіт затягнулося. Та найближчим часом їх завершать. Наголошу: виконано колосальну роботу – повністю замінено всі підземні комунікації: водопостачання, водовідведення, електрику, зв’язок. Зовні це не видно, але потрібно було зробити справді багато, адже комунікації, прокладені століття назад, за часів Австро-Угорщини, давно застаріли.

Зараз на частині площі вже гарні рівні тротуари, викладено якісну бруківку із сучасного матеріалу, тож у декілька найближчих десятиліть ремонт там точно не потрібно буде робити.

Уже приступили до реалізації проекту в іншій частині площі Петефі, біля  школи №9. Там почали знімати верхній шар ґрунту, де викладуть бруківку, демонтовану з інших частин міста. Будемо працювати до кінця року, поки дозволятиме погода. На частині площі ще потрібно замінити комунікації. Це дуже важливо зробити перед тим, як почати вистеляти нове дорожнє покриття.

В Інтернеті піднімали питання зелених насаджень. Наголошу: на Петефі у два ряди будуть висаджені дерева!

– Але з іншого боку пішохідного мосту, на площі Театральній, не дуже приваблива картина – далеко не перший рік триває реконструкція «Корони». Враховуючи, що об’єкт є приватною власністю, звісно, вплинути на господаря, аби він прискорив роботи, не можна. Однак чи можна його хоча б попросити завісити фасад більш сучасним матеріалом?  Страшні риштування, непривабливий тент часто потрапляють в об’єктиви гостей міста. І такі фотографії показують Ужгород, на жаль, не з кращого боку.

– Ми звернемо на це увагу. Власник планував у цьому році завершити ремонт, але роботи там, як бачимо, затягнулися.

– Наступна проблемна ділянка – площа Кирила і Мефодія. Це – перше, що бачать туристи, коли прямують із залізничного вокзалу та автостанції. Те, що вона занедбана, не секрет. Коли планується запустити в експлуатацію новий торгово-розважальний комплекс на місці «України» і коли почнеться ремонт самої площі?

Наскільки мені відомо, поки що роботи на території колишнього універмагу «Україна» призупинено. Вплинути на господарів і прискорити роботи ми, на жаль,  не можемо.

– Нещодавно розгорівся скандал довкола набережної Незалежності. Хтось виступає за реконструкцію, а хтось – проти. Чи все ж ремонтуватиметься ця ділянка?

– Набережні – це родзинка міста, там проходять тисячі туристів, тому такі велелюдні місця повинні бути у хорошому стані.

На жаль, маємо ситуацію, коли виходить, що краще нічого не робити, ніж робити хороші речі. Набережна Незалежності ремонтувалася востаннє у 1980-их роках. Як фізично, так і морально застаріло покриття і тротуару, і проїжджої частини. Є проект і, сподіваюся, ми його в цьому році реалізуємо.

Кошти виділив нам Кабінет Міністрів України, маємо час до кінця року, інакше фінансування доведеться повернути у держбюджет.

– Фотозона «Я люблю Ужгород» постійно під прицілом вуличних хуліганів. Літери ламають, серце розбили, винних ніхто не карає. Чи планується зміцнити самі літери, встановити належний відеонагляд?

– Літеру «Я» до Дня міста ми повернули. Більше того, плануємо замовити нові літери з міцного «антивандального» матеріалу, щоб їх не можна було зруйнувати. Шкода, звісно, що в нас ламають як лавиці, урни, так і цю фотозону. Кому це заважає – питання риторичне.

– Ужгород останнім часом усе більше освітлюється і підсвічується. Чи є в планах підсвітити ще якісь будівлі?

– Так. На Петефі підсвітять фасади. Продовжуємо також втілювати програму із заміни ламп вуличного освітлення на енергозберігаючі. На жаль, днями отримали лист із міністерства фінансів, що кошти на цю програму з їхнього боку можуть надійти лише в наступному році.

– В Ужгороді замінено ряд автобусних зупинок. Але коли нарешті будуть нові автобуси і скільки маршруток замінять?

– Презентуємо автобуси на День міста. Уже найближчим часом приїдуть перші три, які пройшли тестування. Загалом їх буде поки що 10.

– Ще один скандальний об’єкт – ділянка біля драмтеатру. Що з нею буде?

– Міська рада хотіла викупити ділянку у власників, але вони не погодилися. Справа «застрягла» в суді. Вважаю помилкою продаж ділянки попередніми керівниками міста.

– А що з водогоном? Старі труби не вічні, а щоб їх замінити, потрібно копати вулиці.

Так, систему водогону зроблено ще в минулому столітті, тому заміна потрібна, і ми це поступово робимо. Наприклад, більше кілометра мережі ми замінили на вулиці Шумній, замінюємо і менші ділянки, старі насоси – на нові сучасні, зробили два резервуари на тисячу кубометрів води. Але говорити про радикальну заміну складно, на це потрібні величезні кошти, це комплекс робіт, після них необхідно відновлювати асфальтне покриття. Тому ми змушені працювати поетапно, передусім охоплюючи найбільш проблемні ділянки.

– Інша проблема – люки. Кришки постійно крадуть. Але нещодавно в місті з’явилися дуже гарні нові – із гербом міста. Чи будуть встановлюватися ще такі?

– Так. Продовжуємо їх встановлювати. Зараз саме такі зробили на площі Шандора Петефі. У майбутньому будуть і на інших вулицях. Вони «антивандальні», обладнані спеціальними елементами з кріпленням до основи.

– На Корзо решітки для зливової каналізації місцями виламані, зігнуті, старі. Чи планується їхня заміна?

– Їх постійно крадуть. Після проведення капітального ремонту цієї ділянки решітки встановимо нові. Інакше питання вирішити не можна. На жаль, проблема із крадіжками люків та решіток залишається.

– Ужгород почали краще прибирати. Хоча цього недостатньо, але позитивні зрушення є. Як цього вдалося досягти? Адже раніше було дуже багато нарікань…

– Ми оголосили відповідний конкурс, тож прибирають ті, хто його виграв. Покращення – це результат щоденної роботи з представниками цих підприємств. Однак маємо певні проблеми з вивезенням сміття з околиць. Туди, на жаль, багато непотребу привозять із довколишніх сіл і залишають біля сміттєвих баків. Крім того, деякі мешканці намагаються контейнери розмістити в інших місцях, тільки не біля себе. А це створює нагромадження сміття в одному місці. Тому працюємо над тим, щоб контейнери розставити ближче до кожного будинку, аби мешканці більше стежили за порядком. Маємо проблему біля так званих «хрущовок» у районі вулиць Марії Заньковецької, 8 Березня, Михайла Грушевського. Там створено ОСББ, але вони, як не прикро, не в повному обсязі виконують свої функції щодо прибирання прилеглої території. Дуже часто не покошено, не прибрано.

– Зараз активно облагороджується Боздоський парк. Там роками нічого не робилося. Тому початок робіт тішить. Що ще буде зроблено у парку найближчим часом?

– Розчистили ділянку від підвісного мосту фактично до центру Боздоського парку. Колись там росли гарні троянди. Тепер цю територію облагороджено, вирізали чагарники. Розробляється проект капітального ремонту парку. Зараз, звісно, на реалізацію потрібні чималі кошти, але, сподіваюся, втілити в життя задумане вдасться.

– Коротко розкажіть, що зроблено в Ужгороді в цьому році.

– Передусім закінчили асфальтування площі Георгія Кірпи. Зараз працюємо над плануванням зелених зон. Зроблено транспортне коло на перехресті вулиць Миколи Бобяка-Тиводара Легоцького-Перемоги. Покращили транспортну розв’язку, аби не було заторів у центрі міста – на Олександра Фединця – Корятовича, де зараз односторонній рух. Також закінчили ремонт тротуару на вулиці Юрія Гагаріна. Безперечно, вважаю дуже важливою для міста закупівлю нових автобусів.  До кінця року плануємо завершити роботи на вулиці Шумній, зараз асфальтуємо вулицю Перемоги. До того ж на багатьох об’єктах замінено покрівлі, закінчуємо ремонт першого поверху дитячої лікарні, багато капітальних ремонтів проведено у школах.

– Які три найулюбленіші місця в Ужгороді Ви б порадили відвідати гостям?

– Перше – Ужгородський замок. Дуже багата на історію пам’ятка. Друге – греко-католицький Хрестовоздвиженський кафедральний собор. Унікальна, дуже гарна споруда. І третє – липову алею. Вона дуже цікава і варта уваги. Крім того, порекомендував би музей Йосипа Бокшая і загалом усе місто, адже в кожному куточку Ужгорода є свої родзинки.

– А за що найбільше любите Ужгород?

– За неповторну атмосферу, за те, що наше місто спокійне і ньому живуть дуже працьовиті, добрі люди. У нас переплелося багато культур, є свої особливі традиції. Ужгород – європейське місто з неповторною автентикою, адже за одне століття місто входило до складу п’яти різних держав. Поспілкувавшись зі старшим поколінням, можна духовно збагатитися. Ці люди мають що розказати і з чим порівняти сучасне життя в Ужгороді. Наше місто дуже тихе, компактне і затишне, не любити його просто неможливо.

– Спасибі за розмову. Хай все буде добре!

Марина АЛДОН, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net

One thought on “Богдан Андріїв: Працюємо, щоб Ужгород оновлювався, ставав усе більш затишним для всіх

  • 22.09.2018 at 16:24
    Permalink

    Затишне місто ? Прийди бімбове опівночі на Поштову та послухай який там стоїть вереск від місцевої бидлоти, яка облаштувалась в Алтьпінарії та на прилеглих до нього місцях, поруч якого) біля кафе Бондаренко ) тобою дозволено два нічні генделики по продажу спиртного для цієї бидлоти.

Comments are closed.