Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 22 вересня

День на Закарпатті був багатим на події.

Сьогодні в Ужгороді відкрився Перший Міжнародний театральний фестиваль «Монологи над Ужем»

Організаторами фестивалю виступила Ужгородська міська рада разом із газетою “Неділя Закарпатські новини” та сайтом zakarpatpost.net.

Першим на Малій сцені облмуздрамтеатру виступив актор театру Театр Т1. Матеуш Новак (Люблін, Польща) із моновиставою «Жертва» на основі спогадів Пйотра Возняка «Запльований карлик реакції» в режисурі Станіслава Медзевського.

Вистава перенесла глядачів у часи сталінських репресій у Польщі. Сюжет надзвичайно хвилюючий, драматичний і актор відтворив ті трагічні події дуже реально, професійно. Глядачі хвилювалися і співпереживали, насолоджувалися багатоликістю виконавця.  

Після закінчення вистави організатори привітали Матеуша Новака з дебютом в Ужгороді, а сам він подякував їм за теплий прийом. Крім того, за його словами, місто дуже сподобалося і він назвав його маленьким Парижем.

Міський  голова Ужгорода – про оновлення площі Ш. Петефі та  набережної Незалежності, нові автобуси, а також про те, що ще планується зробити в Ужгороді, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Останнім часом в Ужгороді робиться стільки, скільки не робилося десятиліттями. Тішить, що обласний центр Закарпаття поступово якісно змінюється, перетворюється у надзвичайно затишне європейське місто, з унікальною старовинною архітектурою та водночас гарними сучасними спорудами. Усе більше вулиць і площ оновлюються, реалізуються нові проекти, відкриваються нові можливості для кожного.

Тож у рубриці «Я#Успіх» газета «Неділя Закарпатські новини» пропонує вам інтерв’ю з Ужгородським міським головою Богданом Андріївим. Ми говорили з ним про найбільш злободенні питання, які хвилюють ужгородців – ремонт площі Шандора Петефі, долю набережної Незалежності, громадський транспорт та багато іншого.

Закарпатська фейсбучна журналістика. Як розумна людина, яка вчилася в університеті, може сприймати інформацію з соцмережі за чисту монету? У тому морі публікацій багато чорного піару, маса нікому не потрібних сімейних фотографій і селфі, що навіть психологи вважають психічним захворюванням, а також різних реплік, що цікаві тільки обмеженому колу людей.

Інтернет – це зазвичай безкоштовне та неякісне джерело Інформації, на відміну від газет та телебачення, а безкоштовний сир, як правило, буває тільки в мишоловці.

У Фейсбуці зазвичай не працюють журналісти, а розважаються блогери і їхні записи сприймати за серйозні матеріали не можна хоча б через те, що якщо над ними «згустилися хмари», публікацію зі своєї сторінки вони можуть будь-якої миті видалити лише одним натисканням кнопки. У випадку з газетою та телебаченням так зробити не можна. Якщо журналіст помилився, він дає публічне спростування у ЗМІ. А от блогер за наклеп на когось, якщо він не підтвердився, навіть не думає вибачатись перед тим, кого образив.

4 жовтня в Ужгороді у Драмтеатрі пройде унікальний майстер-клас відомої київської бізнес-леді, рестораторки, екс-дружини футболіста Владислава Ващука Маргарити Січкар.

Маргарита є автором п’яти книг із сімейної психології, навчає людей, як стати щасливими, як змінити себе, а разом із тим – і світ довкола себе.

Вона розповість, яким повинен бути ідеальний чоловік і як правильно потрібно кохати.

«Не пліткуйте і не критикуйте людей! Коли когось починають  обливати брудом,  припиняю розмову. Не мучтеся тим, що про вас скажуть. Важливо, хто про вас говорить: людина, яку поважаєте, думка якої важлива, чи примітивний обиватель, який збирає плітки… Раджу прочитати книгу Олега Новосьолова «Жінка. Підручник для мужчин». Автор «здав» усі паролі і таємниці «прекрасної половини». Всі жіночі штучки, описані автором у книзі, я застосовувала у стосунках з чоловіками», розповіла вона.

Життя пробивається навіть через каміння, через асфальт. І свідченням цьому є молодий дикий виноград на одному з мостів всередині Боздоського парку.

Цю ділянку лише декілька тижнів тому заасфальтували.

Чи то покриття не настільки якісне, чи настільки велика жага до життя у цих рослин, але вони все одно тягнуться до сонця, розростаються і навіть пускають пагінці.

Незважаючи на те, що  на календарі осінь і природа почала готуватися до сплячки, дикий виноград і не думає здаватись. Він освоює все нові території і проривається до світла крізь сіре покриття.

Зворушливу сцену цими днями побачив журналіст газети «Неділя Закарпатські новини» у Боздоському парку в Ужгороді.

Із одного з дерев впало молоде білченятко. Очевидно, тваринка не втрималась на гілці, не розрахувала відстань, коли перестрибувала і звалилася на землю.

Малюк знепритомнів і нерухомо лежав посеред дороги.

Це побачила мама-білка. Вона негайно кинулася на порятунок дитинчати.

З’явилася посеред парку ніби нізвідки…

Оскільки там саме вигулювали собак і загалом було досить людно, бідна тварина боялася за безпеку малюка і негайно помчала на порятунок.

Вона взяла білченя в зуби і почала тягнути на дерево. Але до дупла було далеко, довелося важко тягнути маля спочатку на ялинки, потім із ним перестрибувати на інші дерева.

zakarpatpost.net