Як в Ужгороді грузинів переодягнули у вишиванки

Сьогодні – другий день Міжнародного театрального фестивалю «Монологи над Ужем».

Він запам’ятався справді яскравим та колоритним, емоційним та хвилюючим показом у театрі «Бавка» вистави «Я – Микола Гумільов» за участі актора Іване Курасбедіані з Грузії.

Грузинський театр в Ужгороді виступав вперше, адже графік цього колективу дуже напружений та багатий на гастролі, утім місто гостям дуже сподобалося.

У захоплюючій поетичній фантазії в одній дії грузинського режисера армянського походження Левона Узуняна Микола Гумільов постає як поет, офіцер, воїн, дуелянт, мандрівник і закоханий.

До кінця так і не зрозуміло, з ким веде монолог ліричний герой, який готовий піти на смерть заради Гумільова: чи це – сам поет, чи його двійник, чи ворог або друг, чи взагалі неіснуючий  фантом. Тому глядач, затамувавши подих, чекав неочікуваного фіналу, опитимістичної розв’язки. Однак автор дозволив кожному домислити власне продовження сюжету.

Іване Курасбедіані із Державного академічного російського драматичного театру ім. О.С. Грибоєдова  (місто Тбілісі, Грузія) майстерно «пережив» образ відомого поета. До речі, у виставі використано багато віршів Гумільова, навіть унікальні архівні матеріали.

Тож глядачі залишилися дуже задоволеними побаченим і аплодували актору, стоячи.

Після закінчення вистави заступник директора Закарпатського обласного драматичного театру Олег Зайцев та заслужений журналіст України Тетяна Вашаргелі вручили директору грузинського театру Миколі Свентицькому, актору Іване Курасбедіані та ще двом працівникам театру спеціальні подарунки від організаторів фестивалю – вишивані сорочки, передані та пошиті для учасників «Монологів над Ужем» фабрикою «Хустекс» ЛДТ, директор якої Євген Шерегій є нащадком батьків театрального мистецтва нашого краю, ім’я яких і носить закарпатський драмтеатр.

Нагадаємо, що організаторами фестивалю є газета «Неділя. Закарпатські новини» та Ужгородська міська рада.

Уже завтра о 17-й годині на Малій сцені Драмтеатру відбудеться вистава театру Kontra зі Словаччини «Макбет» Уільяма Шекспіра за участі відомого словацького актора Петера Чижмара.

А о 19-й годині в театрі «Бавка» пройде показ моновистави Львівського академічного обласного музично-драматичного театру ім. Юрія Дрогобича (Дрогобич, Україна) «Едіт Піаф», акторка Олена Дудич.

Придбати квитки можна в касах лялькового театру та облмуздрамтеатру. 

Приходьте!!!

Довідки за телефоном: (066)292-22-65

 zakarpatpost.net